Latvijā radītais preparāts "Mildronāts" iegāzis kārtējo sportistu – dopinga lietošanā apsūdzēta Ukrainas biatloniste Olga Abramova, vēsta Ukrainas Biatlona federācija (UBF).

Starptautiskā Biatlona savienība (IBU) informējusi UBF, ka sportistei pozitīvas bijušas 2016. gada 10. janvārī ņemtās analīzes. Noskaidrojot lietas apstākļus atklājies, ka sportiste pēc ārsta ieteikuma pagājušā gada novembrī lietojusi Latvijā ražoto sirds darbības medikamentu "Mildronāts". Līdz apstākļu pilnai noskaidrošanai sportistei liegta dalība visa veida sacensībās.

Starptautiskā Antidopinga aģentūra (WADA) jaunajā aizliegto preparātu sarakstā, kas stājas spēkā no 2016. gada 1. janvāra, ietverts arī Latvijā ražotais medikaments meldonijs jeb "Mildronāts". Medikaments sarakstā iekļauts, jo ir "pierādījumi, ka sportisti to lieto ar nolūku uzlabot savu sniegumu". Meldonijs ir medikaments, kas ļauj izvairīties no sirds audu bojājumiem.

Meldonijs Latvijā pazīstams ar farmācijas uzņēmuma "Grindeks" ražoto un izplatīto zīmolu "Mildronāts". Saistībā ar šo vielu radīta jaunu medikamentu paaudze, kas imitē dabiskus savienojumus. Kardioprotektors "Mildronāts" ir viena no Latvijas veiksmīgākajām medicīniskā eksporta precēm. 2013.gadā preparāta eksporta apgrozījums sasniedza aptuveni 65 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!