Foto: F64

Latvijas vadošie biatlonisti Andrejs Rastorgujevs un Baiba Bendika svētdien izcīnīja astoto vietu Kanādā notiekošā Pasaules kausa septītā posma pāru stafetes sacensībās, atkārtojot sezonas pirmajā etapā sasniegto rezultātu.

Astoņās šaušanās Latvijas sportisti izmantoja 13 rezerves patronas, kas bija sliktākais rezultāts starp pirmā desmitnieka vienībām.

Bendika distanci uzsāka mierīgi un pēc pirmās šaušanas, kurā pieļāva vienu kļūdu, bija tikai 21.vietā. Tomēr otro ugunslīniju latviete jau sasniedza 14.pozīcijā, bet pēc tās, neskatoties uz divām kļūdām, pakāpās par vienu vietu, Rastorgujevam stafeti nododot 31,8 sekundes aiz līderpozīcijā esošās Francijas.

Rastorgujevs savu pirmo šaušanu jau sasniedza desmitajā vietā, bet, neskatoties uz vienu kļūdu, ugunslīniju pameta devītajā pozīcijā. Arī savā otrajā šaušanā Rastorgujevs pieļāva vienu kļūdu un nodeva stafeti astotajā pozīcijā, Francijai zaudējot 41,8 sekundes.

Turpinājumā Bendika savā trešajā šaušanā pieļāva divas kļūdas, bet visas tuvākās konkurentes bija precīzas un Latvija atkrita uz 13.pozīciju. Zīmīgi, ka Krievijas komanda līdz šim brīdim bija sašāvusi visus 25 mērķus. Savukārt savā noslēdzošajā šaušanā Bendika kļūdījās trīs reizes un stafeti nodeva 12.vietā.

Ceturtā posma pirmajā šaušanā Rastorgujevs bija nekļūdīgs, pakāpjoties uz 11.pozīciju, kā arī pietuvojoties tuvākajiem konkurentiem. Noslēdzošajā šaušanā Latvijas izlases līderis izmantoja trīs rezerves patronas, saglabājot 11.vietu, turklāt pēc tās no astotnieka atpalika par 15 sekundēm. Tomēr noslēdzošajā nelielajā aplī Rastorgujevs deficītu atspēlēja un apsteidza vairākus konkurentus.

Sacensībās ļoti pārliecinošu uzvaru izcīnīja Francijas sportisti Martēns Furkads un Marī Dorēna-Abēra, kuri astoņās šaušanās pieļāva tikai četras kļūdas, finišā tuvāko konkurenti Austriju apsteidzot par 45 sekundēm.

Savukārt trešo vietu ieņēma Norvēģija. Tikmēr Krievija, kas izmantoja tikai divas rezerves patronas, palika uzreiz aiz goda pjedestāla.

Latvija no uzvarētājiem atpalika par minūti un 45 sekundēm.

Šajās sacensībās katrs sportists veic četras šaušanas. Sacensības sāk dāmas, kas veic divus 1,5 kilometru apļus, kā arī guļus un stāvus šaušanu. Uzreiz pēc otrā apļa un šaušanas, kad pabeigti nopelnītie soda apļi, kas ir 75 metrus gari jeb uz pusi īsāki kā klasiskajās distancēs, trasē uz diviem apļiem tādā pat formātā dodas vīri. Pēc tam vēlreiz startē dāmas un tad vēlreiz vīri, kuriem pēc noslēdzošās šaušanas nepieciešams veikt vēl vienu apli līdz finišam.

Arī sezonas pirmajās sacensībās pāru stafetē Rastorgujevs un Bendika izcīnīja astoto vietu.

Pasaules kausa posms noslēgsies vēlāk svētdien, kad bez Latvijas komandas līdzdalības tiks aizvadīta jauktā 2x6+2x7,5 kilometru komandu stafete.

Jau vēstīts, ka Rastrogujevs piektdien izcīnīja 16.vietu sprintā, bet sestdien masu starta sacensībās līdz pat sacensību pēdējiem kilometriem cīnījās par savu pirmo goda pjedestālu karjerā, tomēr uz sacensību beigām zaudēja spēkus, finišējot piektajā pozīcijā, kas ir viņa šīs sezonas labākais rezultāts.

Savukārt Bendika parūpējās par sensāciju un izcīnīja augsto piekto vietu sprinta sacensībās, tiekot pie augstākā rezultāta Latvijas dāmu biatlona vēsturē. Līdz šim viņa nekad Pasaules kausa etapos nebija iekļuvusi pirmajā četrdesmitniekā, kas dod kopvērtējuma punktus. Tikmēr savās pirmajās masu starta sacensībās Pasaules kausa posmos Bendika izcīnīja 22.vietu.

Kenmorā sācies Pasaules kausa sezonas trešais trimestris. Pēc posmiem Kanādā un ASV marta pirmajā pusē Oslo apkārtnē, Holmenkollenē, risināsies pasaules čempionāts, bet sezona noslēgsies ar Pasaules kausa devīto etapu, kas notiks Hantimansijskā.

Kā zināms, Latvijas biatlona izlasē pavasarī notika lielas pārmaiņas un galvenā trenera amatā atgriezās Vitālijs Urbanovičs, turklāt viņam tagad palīdz kādreizējie valsts biatlonisti Ilmārs Bricis un Jēkabs Nākums. Tiesa, Rastorgujevs šovasar turpināja trenēties atsevišķi no pārējās komandas.

Pagājušajā sezonā Rastorgujevs Pasaules kausa kopvērtējumā guva 27.vietu, kas salīdzinājumā ar gadu iepriekš bija kritums par deviņām pozīcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!