Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs Kanādā notiekošā Pasaules kausa izcīņas septītā posma masu starta sacensībās izcīnīja piekto vietu, lai gan pēc ceturtās šaušanas viņš tikai nedaudz zaudēja sacensību līderiem.

Lai gan pēc pirmās šaušanas latvietis nebija pirmajā desmitniekā, turpinājumā viņš atguva izsēto pārsvaru un pēc ceturtās ugunslīnijas bija otrais. Tomēr konkurenti pamazām sadeldēja līderu pārsvaru un izveidojās vadošais biatlonistu četrinieks, no kura Rastorgujevs pamazām atpalika, zaudējot ātrumu un finišā ieņemot piekto vietu.

Rastorgujevs līdz pirmajai šaušanai slēpoja lielajā grupā, bet ugunslīnijā pieļāva vienu kļūdu, pēc soda apļa veikšanas no tā brīža līdera austrieša Simona Edera atpaliekot par 36,3 sekundēm un ieņemot 11.vietu.

Turpinājumā alūksnietis palielināja tempu un pirms otrās šaušanas pakāpās uz devīto vietu. Otrajā ugunslīnijā kā pārliecinošs līderis ieslēpoja Eders, kurš arī šoreiz bija nekļūdīgs. Tāpat visus mērķus aizvēra arī Rastorgujevs, pakāpjoties uz trešo pozīciju un austrietim zaudējot 25,9 sekundes.

Latvietis ātri vien kļuva par Edera sekotāju grupas līderi, vadot pakaļdzīšanos austrietim. Taču nākamajā starpfinišā sekotāju grupas vadību bija pārņēmis itālis Dominiks Vindišs, zaudējot Ederam vairāk nekā 15 sekundes.

Trešajā šaušanā, pastiprinoties vējam, Rastorgujevs pieļāva vienu kļūdu, kamēr Eders un titulētais francūzis Martēns Furkāds neaizvēra pa trim mērķiem katrs. Par līderi kļuva Furkada tautietis Kentēns Fijons Majē, bet Rastorgujevs pēc soda apļa veikšanas bija otrais, no francūža atpaliekot par 11,9 sekundēm.

Pie 10,4 kilometru atzīmes Majē un Rastorgujevu šķīra vien 6,6 sekundes, bet iedzinēju grupa no latvieša atpalika par 13,3 sekundēm. Tiesa, nākamajā starpfinišā francūzis savu pārsvaru palielināja līdz 8,7 sekundēm.

Ceturtajā šaušanā Majē un Rastorgujevs pieļāva pa kļūdai katrs, latvietim no francūža atpaliekot par 13,9 sekundēm, bet Vindišs bija vēl par četrām sekundes desmitdaļām lēnāks.

Pie 13,4 kilometru atzīmes Vindišs jau bija pārņēmis līderpozīciju, bet Rastrogujevs bija trešais, atpaliekot par 2,9 sekundēm. Pēdējā starpfinišā, 700 metrus pirms finiša, latvietis bija jau atkāpies uz ceturto pozīciju, no sava pirmā goda pjedestāla karjerā atpaliekot par 2,8 sekundēm.

Finišā pirmais ieslēpoja Vindišs, bet 4,1 sekundi no viņa atpalika vācietis Benedikts Dolls, kamēr četrarpus sekundes vēlāk finišēja Majē. Zaudējis spēkus, Rastorgujevs finišā piekāpās arī austrietim Dominikam Landertingeram, kurš uzvarētājam zaudēja 20,7 sekundes, bet latvieti apsteidza par divām sekundes desmitdaļām.

Rastorgujevs savas karjeras laikā izcīnījis četras ceturtās vietas Pasaules kausa posmu sacensībās, bet ne reizi nav kāpis uz goda pjedestāla. Latvijas biatlonisti medaļas Pasaules kausa posmos nav izcīnījuši desmit sezonas, kad 2005./06.gada sezonā divreiz labāko trijniekā finišēja Ilmārs Bricis.

Kā zināms, Rastorgujevs ceturtdien desmit kilometru sprinta distancē izcīnīja 16.vietu, kas šajā disciplīnā viņam bija otrs labākais rezultāts šosezon.

Savukārt dāmām šodien starts 12,5 kilometru distancē plānots plkst.20.30 pēc Latvijas laika, bet Baiba Bendika trasē dosies ar 26.numuru.

Jau vēstīts, ka piektdien Bendika parūpējās par sensāciju un izcīnīja augsto piekto vietu 7,5 kilometru sprinta sacensībās, tiekot pie augstākā rezultāta Latvijas dāmu biatlona vēsturē. Līdz šim viņa nekad Pasaules kausa etapos nebija iekļuvusi pirmajā četrdesmitniekā, kas dod kopvērtējuma punktus.

Pirms šīs sezonas Bendika Pasaules kausa etapos ne reizi nebija iekļuvusi pirmajā sešdesmitniekā, bet šosezon vairākkārt laboja karjeras rekordu un iepriekšējā Pasaules kausa posmā, kas pirms pusotras nedēļas norisinājās Itālijā, izcīnīja 41.vietu desmit kilometru iedzīšanas sacensības.

Iepriekšējo reizi no Latvijas biatlonistēm Pasaules kausa kopvērtējuma punktus bija nopelnījusi Žanna Juškāne, kura 2014.gada sākumā guva 24.vietu Somijas pilsētā Kontiolahti notikušajās sprinta sacensībās.

Savulaik veiksmīgākā latviešu biatloniste Madara Līduma savā karjerā augstāko rezultātu sasniedza Turīnas olimpiskajās spēlēs, izcīnot desmito vietu 15 kilometru distancē, bet Pasaules kausā viņai labākā bija 11.vieta 2007./2008.gada sezonas sacensībās sprintā Estešundā.

Kenmorā startē tikai divi vadošie Latvijas biatlonisti. Svētdien šī posma noslēgumā tiks aizvadīta gan individuālā jauktā stafete, gan jauktā stafete.

Biatlonisti Ziemeļamerikā aizvadīs divus posmus, jo nākamais norisināsies ASV pilsētā Preskailā.

Kenmorā sācies Pasaules kausa sezonas trešais trimestris. Pēc posmiem Kanādā un ASV marta pirmajā pusē Oslo apkārtnē, Holmenkollenē, risināsies pasaules čempionāts, bet sezona noslēgsies ar Pasaules kausa devīto etapu, kas notiks Hantimansijskā.

Kā zināms, Latvijas biatlona izlasē pavasarī notika lielas pārmaiņas un galvenā trenera amatā atgriezās Vitālijs Urbanovičs, turklāt viņam tagad palīdz kādreizējie valsts biatlonisti Ilmārs Bricis un Jēkabs Nākums. Tiesa, Rastorgujevs šovasar turpināja trenēties atsevišķi no pārējās komandas.

Pagājušajā sezonā Rastorgujevs Pasaules kausa kopvērtējumā guva 27.vietu, kas salīdzinājumā ar gadu iepriekš bija kritums par deviņām pozīcijām. Savukārt neviens cits Latvijas sportists pie Pasaules kausa ieskaites punktiem jau ilgāku laiku nav spējis tikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!