Foto: AFP/Scanpix

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) ir paudusi neapmierinātību ar Starptautiskās Biatlona federācijas (IBU) lēmumu 2021. gada pasaules čempionāta rīkošanu uzticēt Krievijai, ziņo ārzemju mediji.

WADA norāda, ka IBU ar šo lēmumu ir pārkāpuši aģentūras kodeksu, kas paredz, ka starptautiskās federācijas "dara visu iespējamo, lai pasaules čempionātu rīkošana tiktu uzticēta tikai tām valstīm, kuru valdība ir ratificējusi, akceptējusi, apstiprinājusi vai akreditējusi UNESCO konvenciju un nacionālās Olimpiskā komiteja, Paralimpiskā komiteja un nacionālā Antidopinga organizācija atbilst kodeksam", un pieprasījuši no IBU skaidrojumu, ziņo portāls "insidethegames.biz".

WADA norāda, ka Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA) joprojām nav atguvusi akreditāciju, turklāt uz 2021. gada pasaules čempionātu pretendēja vēl divas valstis - Čehija un Slovēnija. Balsojumā IBU kongresā Kišiņevā lielāko daļu balsu saņēma Tjumeņa, kas atrodas 2500 km attālumā uz austrumiem no Maskavas.

Pagaidām gan netiek atklāts, vai IBU draud jebkādas sankcijas, taču ziemas sporta veidu federāciju sanāksmē, kas notika 2016. gada Riodežaneiro olimpisko spēļu laikā, Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) pieteica, kodeksa pārkāpums attiektos tikai uz nākotnes sacensībām, nevis čempionātiem, kas jau iepriekš ir piešķirti valstij, kura šobrīd neatbilst WADA kodeksam.

IBU prezidents Anderss Besebergs ir paudis neizpratni par to, kāpēc šis lēmums ir izsaucis tādu ažiotāžu, un apstiprina, ka Tjumeņa var zaudēt nule iegūtās tiesības, ja detalizētāks "Maklārena ziņojums", ko paredzēts izplatīt vēlāk septembrī, apstiprinās manipulācijas ar dopingu Krievijā. "Ja atklāsies pārkāpumi vai kā sods tiks noteikts aizliegums rīkot globālas sacensības Krievijā, tā mums absolūti nebūs nekāda problēma," sarunā ar Norvēģijas raidsabiedrību NRJ saka Besebergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!