Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas bobsleja pilots Jānis Miņins pēc gada sākumā notikušā skandāla nav mainījis lēmumu un Latvijas komandā nevēlas atgriezties un sacensībās grib pārstāvēt Slovākiju, ceturtdien ziņo laikraksts "Latvijas Avīze".

Jau ziņots, ka Miņins gada sākumā pēc konflikta ar Latvijas bobsleja izlases galveno treneri Sandi Prūsi un Latvijas Bobsleja federāciju (LBF) pārtrauca dalību sacensībās. Miņins oficiāli tika izslēgts no Latvijas izlases, vēlāk zaudēja arī Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) finansējumu.


Neilgi pēc konflikta jau neoficiāli tika runāts, ka Miņins turpmāk varētu pārstāvēt Slovākiju, bet tam ir nepieciešams LBF akcepts. Martā parādījās informācija, ka konfliktā iesaistītās personas varētu sēsties pie sarunu galda, taču problēma joprojām nav atrisināta.

"Gribu turpināt sportista karjeru, jo bobsleja pilotam 30 gadu vecumā viss tikai pa īstam sākas. Taču neredzu iespēju atgriezties Latvijas izlasē. Diemžēl. Man ir piedāvāts pārstāvēt Slovākiju, un es gribētu to darīt," laikraksts citē Miņinu. "Īsti nepārzinu juridiskās nianses, tādēļ nesaprotu, kas man jādara. Līdz šim notikušas neoficiālas sarunas, mēģināju saprast, vai LBF dos man zaļo gaismu vai nedos. Gribēju vispirms vienoties neoficiāli, lai zinātu, vai vispār vērts kustināt papīrus."


Tikmēr LBF prezidents Jānis Kols norāda, ka rīkoties vajag sportistam, jo tā ir Miņina problēma. ""No viņa neesam saņēmuši oficiālu iesniegumu par vēlēšanos pārstāvēt citu valsti. Būtu priecīgs redzēt dokumentu ar Miņina parakstu, jo šobrīd situācija ir tāda – apkārt runā, ka viņš grib to un šito, bet tā ir ārkārtīgi nopietna lieta, kuras risināšanai attiecīgi arī jāpievēršas."

Kols savu viedokli par atļaujas izsniegšanu vai neizsniegšanu Miņinam nesniedza. Savukārt BF viceprezidents Zintis Ekmanis gan izteicis personisko viedokli un Miņinam nevajag dot brīvlaišanas vēstuli. "Mēs sportistus neesam gatavojuši citām valstīm."

Uzzinājis par LBF prezidenta viedokli, Miņins apņēmies rakstīt iesniegumu. "Ja reiz prezidents saka, ka bumba ir manā pusē, nav nekādu problēmu – pēc iespējas ātrāk rakstīšu iesniegumu... Ja LBF tomēr neizsniegs brīvlaišanas vēstuli, es vēlētos strādāt par treneri Slovākijā vai, iespējams, citā valstī."

LBF prezidents vēl piebildis, ka no Miņina aiziešanas nevajag taisīt lielu problēmu. "Miņinam joprojām ir LBF sertifikāts, un viņš nestartēja tik vien kā gada otrajā pusē. Šajā laikā sevi apliecināja jaunie talanti. Oskara Melbārža brauciens Sanktmoricā bija no fantastikas sērijas. Bobslejs Latvijā nav sācies ar Miņinu un bez viņa arī nebeigsies."


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!