Foto: F64

Pirms sacensībām iztrūkstošā uztraukuma dēļ pirmais brauciens nav izdevies, jo pirmo reizi karjerā Siguldas trasē pirms 16. virāžas tika pieļautas ļoti rupjas kļūdas, kuras neļāva Pasaules kausa posmā tikt starp desmit labākajām dalībniecēm, pēc sacensībām savā mājas trasē atzina Latvijas labākā kamaniņu braucēja Elīza Cauce.

Jau ziņots, ka Cauce pirmā brauciena finišā piedzīvoja kritienu, tomēr finišu sasniedza, ieņemot 13. vietu. Savukārt otrajā braucienā viņa jau uzrādīja ceturto labāko rezultātu, kas summā ļāva pakāpties līdz 11. pozīcijai.

"Man šajās sacensībās bija jocīgs miers. Varbūt tas bija pie vainas pirmajā braucienā, jo, ja ir drusku stress, paātrinās reakcija. Pirms starta žāvājos un treneris teica, ka man jāsapurinās. Man pirms 16.virāžas Siguldā vēl nekad nebija tādas kļūdas kā pirmajā braucienā. Jātiek galā pašai ar sevi, bet šodienas pirmais brauciens ir jāizmirst," pēc mačiem sacīja Cauce.

Tiesa, viņa nebija apmierināta arī ar savu otro startu. "Ar otro braucienu arī pilnībā neesmu apmierināta. Pirmajā braucienā man 16. virāžā "atrāva" atpakaļ galvu. Šķita, ka ar kaklu tomēr viss ir kārtībā, tomēr otrajā braucienā 15. virāžā zaudēju kontroli un, paldies Dievam, nenometu zemē kājas. Neko neredzēju, izbraucu ārā, bet atkal 16. virāžā neiebraucu diez ko ātri un zaudēju laiku," nianses cīņā ar trases līkločiem atklāja sportiste.

Neveiksmīgie braucieni nav palikuši arī bez fiziski jūtamām sekām. "Pēc pirmā brauciena spranda ir tāda jocīga, bet pajautāšu fizioterapeitiem, ko darīt, lai svētdien viss būtu kārtībā. Protams, man jāpadomā, ko darīt, lai svētdien es nebūtu tik mierīga. Nedrīkstu būt tāda kā šodien," uzsvēra Cauce.

Kamaniņu braucēja arī uzskata, ka šosezon Siguldas trases profili ir uztaisīti tā, ka dalībniekiem tā ir grūtāk izbraucama.

"Šogad Siguldas ir uztaisīta kā īsta Sigulda. Ja iepriekšējos gados trase bija viegla, tagad tā ir tiešām grūta. Mums pašiem pat bija jāmācās izbraukt dažas virāžas. Salīdzinot ar Ziemassvētku laiku, trase ir pilnībā citādāka," skaidroja 2014. gada Soču olimpisko spēļu bronzas medaļniece komandu stafetē.

Pirms sezonas Cauce, daloties savos mērķos, sacīja, ka sacensībās grib cīnīties par pirmo sešinieku, tomēr viņai labākais rezultāts līdz šim bijusi septītā vieta iepriekšējā Pasaules kausa etapā Kēnigszē trasē, Vācijā, kur viņa bija septītā.

"Ir kaut kādas lietas, kas nesanāk. Kamana it kā ir tā pati un ar to viss ir kārtībā. Man vairāk jātiek galā ar sevi. Jādabū vairāk pārliecība, man braucot trūkst brīvuma. Tas ir tas, pie kā jāstrādā atlikušajā laikā līdz pasaules čempionātam. Austrijā pasaules čempionāta trase ir viegla, taču grūti dabūt labu laiku, jo tur ļoti dārgi maksā katra kļūda. Līdz Īglsai centīšos sevi savest kārtībā," apņēmīga ir Cauce.

Sportiste uzsvēra, ka vasarā ir ieguldīts liels darbs, taču viņa ir gatava strādāt vēl vairāk. "Vasarā strādāju kā nekad, bet nākamvasar man ir plāns strādāt vēl cītīgāk. Pieļauju, ka strādāju tik cītīgi, jo pagājušajā sezonā bija labi rezultāti. Jutu, ka varu, taču vajag ielikt daudz no sevis. Katra vilšanās un kļūda kaut ko iemāca. Arī tagad otrajā braucienā zināju, ka 15. virāžu braukšu citādāk nekā pirmajā reizē, lai vairs nav tādas kļūdas," Cauce ir gatava visu laiku mācīties.

Atlikušajos Pasaules kausa posmos latviete centīsies tikt kopvērtējuma desmitniekā. "Šobrīd par kaut kādām konkrētām vietām šī gada Pasaules kausa kopvērtējumā vairs nedomāju. Ir ļoti grūti cīnīties ar tām meitenēm, kuras regulāri vāc pa 100 punktiem. Šobrīd esmu kopvērtējuma 11. vietā, bet desmitniekā iespraukties vajadzētu. Bet nu - kā būs, tā būs," teica Cauce.

Tikmēr pasaules čempionātā, kas norisināsies mēneša beigās, sportiste par ideālu startu uzskatīs tikšanu sešiniekā.

"Pasaules čempionātā ideālais scenārijs būtu iekļūt pirmajā sešiniekā, kā arī uzrādīt labu rezultātu Dienvidkorejas trasē, jo tur nākamgad būs olimpiskās spēles. Gribu dabūt pārliecību arī šajā trasē," par tālejošākiem plāniem sacīja Cauce.

Pasaules kausa kopvērtējumā dāmām pēc sešos posmos aizvadītām astoņām sacensībām līdere ar 612 punktiem ir vāciete Natālija Geisenbergere, bet Cauce ar 248 punktiem kopvērtējumā atrodama 11. vietā.

Jau vēstīts, ka sestdien Siguldā divnieku sacensībās otro vietu guva vietējie sportisti Oskars Gudramovičs un Pēteris Kalniņš.

Pasaules kausa etaps noslēgsies svētdien, kad tiks sadalīti uzreiz pieci medaļu komplekti - notiks pamatsacensības vīriem, kam sekos sprinta kauss, kurā brauks pa 15 labākajiem vīru sportistiem, dāmām un divniekiem, bet noslēgumā arī tiks aizvadīta komandu stafete.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!