Foto: LETA
Jaunais Latvijas kamaniņu izlases treneris Kaspars Dumpis pie izlases grožiem stājas atbildīgā laikā, jo iepriekšējā trenera Pētera Cīmaņa darbs ar mūsu kamaniņniekiem noslēdzās ar dubultu "bronzu" Sočos. Dumpja pārziņā būs sportistu sagatavošana nākamajām olimpiskajām spēlēm Korejā, bet pirms tam būs "kontroldarbs" - pasaules čempionāts Siguldā nākamā gada februārī.

"Sacensības Siguld;s vienmēr ir patīkami, pasaules čempionāts arī labi, bet mums tas būs kontroldarbs, kam jāgatavojas, lai varētu godam savu līdzjutēju priekšā nostartēt," intervijā portālam "Delfi" saka Kaspars Dumpis. "Grūti pateikt, cik spēcīgi būsm olimpiskajām spēlēm, taču arī citas komandas ir pēc Olimpiādes, arī tām ir "jāieskrienas"."

Lai gan Kaspars Dumpis tiek dēvēts par "jauno treneri", šos pienākumus viņš pilda jau gandrīz 10 gadus, tomēr nokļūšanas izlases vecākā trenera godā uzliek papildus pienākumus. "Maz bija laika sagatavoties - amatā mani apstiprināja aprīļa beigās, bet līdz 15.maijam bija jānodod sezonas plāni," stāsta Dumpis. "Bet tā kā esmu beidzis LSPA un iestrādes bija, palīdzību prasīju arī Pēterim Cīmanim, maija jau varējām sākt strādāt. Galvenā trenera amatā nāk klāt vairāk organizēšana, administratīvais darbs, jo ar treniņu vadīšanu un šo proceses nodarbojos jau astoņus deviņus gadus."

Jāpiemin, ka 31 gadu vecais Dupmis ir viens no jaunākajiem nacionālās izlases treneriem kamaniņu sportā - pērn Slovākijas izlasē iesaistījās jauns speciālists, taču viņš ir vecāks par Kasparu. Bet vai uz Dumpi varēs attiecināt seno teicienu, ka jauna slota tīri slauka? "Šobrīd lielas pārmaiņas ātruma neplānoju ieviest, jo tas, ko darīja Cīmanis, līdz šim devis rezultātus - visās atbildīgākajās sacensībās bijušas medaļas," norāda treneris. "Šosezon es vairāk darbošos pēc vecajām iestrādēm līdz šim un no malas papētīšu, ko varētu pamainīt, un to tad nākamajā sezonā. Kaut ko jau vajadzēs mainīt, jo - pastāvēs, kas pārmainīsies. Ir, kur strādāt, jo mēs vēl neesam pirmie. Kamēr neesam pirmie, ir, ko uzlabot."

Preses konferencē pirms 2014./2015. gada sezonas izlases galvenais treneris atklāja, ka tiek diezgan daudz eksperimentēts, īpaši ar tehniku, un "Delfi" vēlējās uzzināt, kādi tieši eksperimenti tiek veikti, gatavojoties nākamajam olimpiskajam cikla. "Šobrīd izmēģinām slieces - materiālus, sakausējumus, lai uzlabotu slīdamību," atklāja treneris. "Visus šos gadus esam izmēģinājuši vienu un to pašu slieci, tehniskos risinājumus, savienojumus, bet ar pašu slieces materiālu sen neesam strādājuši. Tas ir šīs četrgades svarīgākais uzdevums - atrast konkurētspējīgu materiālu, jo atšķirībā no skeletona un bobsleja kamaniņu sportā drīkst braukt ar jebko - kādu materiālu gribi, ar tādu brauc. Protams, ka amerikāņiem un krieviem uz to strādā kosmosa tehnoloģiju centri, NASA, bet mums ir entuziasti, uz ko turamies."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!