Foto: AFP/Scanpix
Lietuvas prezidenta Daļa Grībauskaite atteikusi pilsonības piešķiršanu ASV daiļslidotājai Izabellai Tobiasai, kura sacensībās startē kopā ar lietuvieti Deividu Stagnūnu.

Kā paskaidroja prezidentes preses dienests, Grībauskaite ņēmusi vērā Konstitucionālās tiesas ieteikumu par to, ka pilsonības piešķiršana nākotnes iespējamo sasniegumu labā nav pieļaujama.

Lietuvas republikas pilsonības likums paredz ārvalstu pilsoņiem piešķirt Lietuvas pilsonību ārkārtas gadījumos, ja šīm personām ir ievērojami sasniegumi Lietuvas labā, personas ir integrējušās lietuviešu saimē un kuras pastāvīgi uztur saikni ar Lietuvu. Ja viena no šīm prasībām netiek pildīta, tad pilsonību nedrīkst piešķirt, jo tādējādi būtu pārkāpti arī citi Lietuvas likumi.

Līdz ar Grībauskaites lēmumu ir skaidrs, ka Tobiasa un Stagnūns kopā nevarēs startēt 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs. 21 gadu vecā amerikāņu sportiste, pērnā gada rudenī viesojoties Lietuvā, atzina, ka pārdomās savu turpmāko karjeru, ja neiegūs Lietuvas pilsonību.

Tādējādi 27 gadus vecajam Stagnūnam līdzīga iemesla dēļ atkal ies secen olimpiskās spēles. Pirms 2010.gada Vankūveras olimpiskajām spēlēm Lietuvas pilsonība tika atteikta iepriekšējai sportista pāriniecei Katerinai Li Kopeli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!