Foto: F64
2014.gada Soču ziemas olimpiskajās spēlēs Latvijas izlase tērpsies jauna dizaina formastērpos, kura vadmotīvi meklēti un balstīti Latvijas tēlā, dabā un vēsturē - "Dzintarzeme.Latvija", trešdien īpaši sasauktā preses konferencē informēja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) vadība.

Latvijas olimpiskās izlases formastērpa krāsas šogad izvēlētas dzeltena un brūna, kas simbolizē dzintaru, zeltu un zemi. Šīs krāsas dominēs ikdienas un iesildīšanās apģērbā, kā arī parādes tērpos, kuru dizainu izstrādājusi pazīstamā modes māksliniece Natālija Jansone.

Sporta apģērbus, kas ir vienkāršāki, rotās simboli, kas ir pieci, kā olimpiskie apļi - ūdeņi, meži, lauki, saule un ļaudis. Savukārt parādes tērpu dizains būs elegantāks, ar oriģināliem aksesuāriem - raibu cepuri, šalli un cimdiem, kas paredzēti latviskās, košās krāsās.

"Kā rāda pasaules pieredze - valstis ne vienmēr savos formas tērpos izmanto nacionālo karogu krāsas," norādīja LOK ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers. "Latvijas dizaina līnijas mērķis - lai mūsu komanda būtu pamanāma, kad iesoļos Soču olimpiskajā stadionā, un atpazīstama visā turnīra laikā."

"To četru gadu laikā starp olimpiskajām spēlēm dizaina un modes pasaulē notiek lielas izmaiņas, turklāt valsts tērpu simbolika nav tas pats, kas grafikas dizains," norāda dizaineris Gvido Zālītis, kurš izstrādājis Latvijas komandas tērpu ideju. "Šā koncepta izstrāde nebija viegls process. No fizioloģiskā viedokļa dzeltena ir ļoti pamanāma krāsa, un dzintars ir ziemeļu tautu zelts, brīnums, svētums un atradums. Es ar prieku atbalstīju šo krāsu - dzeltenās un brūnās - izvēli. Es gribētu, lai pasaulē Latviju novērtē kā inovatīva dizaina valsti."

Mākslinieks izskaidroja arī piecu simbolu nozīmi. "Šie ir Latvijas varenie spēki, kas veido mūsu olimpisko komandu," saka Gvido Zālītis. "Kā ezers nokrīt zemē, kad nosaukts vārdā, tā arī šie pieci spēki jānosauc, lai tie palīdzētu mūsu sportistiem."

"Nacionālais karogs - tā ir svēta lieta, un es neuzskatu, ka ir jāietinas karogā," jauno dizainu par veiksmīgu izvēli atrod arī modes māksliniece Natālija Jansone. "Gaumes, protams, ir dažādas, bet es uzskatu, ka izvēlētās krāsas ir ļoti tautiskas, turklāt reti izmantotas olimpiskajās spēlēs, ar ko Latvija var izcelties. Šobrīd ir moderni tērpos arī izmantot elementus, dažādu faktūru audumus."

LOK prezidents Aldons Vrubļevskis informēja, ka LOK izsludinās vēl trīs konkursus - par parādes un iesildīšanās formu, kā arī ziemas apavu iepirkumu. "Ceram, ka Latvijas uzņēmēji būs patrioti un palīdzēs mums realizēt šo projektu," norādīja LOK prezidents.

Runājot par jauno dizainu, LOK prezidents norādīja: "Nevajag "skriet pa priekšu vilcienam". Pagaidīsim spēļu noslēgumu, lai novērtētu šos tērpus," saka Vrubļevskis. "Atcerieties, kā bija ar melnbaltajiem apģērbiem, kuru dizainu izstrādāja un izgatavoja igauņi - pirms spēlēm tas daudziem nepatika, bet pēc tām saņēmām daudz jautājumu par to, kur var tos iegādāties."

Līdzās olimpiskās komandas tērpiem LOK apsver iespēju arī "līdzjutēju līnijas" ieviešanu. "Par to reāli varēsim runāt, kad būs viss skaidrs ar olimpiešu tērpiem," norāda Žoržs Tikmers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!