Foto: E.Lukšo
Baltijas kausa trešajā posmā Pihē, Somijā, pirmajā sacensību dienā abās disciplīnās supergigantā un Alpu kombinācijā uzvaras izcīnīja Miks Zvejnieks un Evelīna Gasūna, portālu "Delfi" informēja Latvijas Slēpošanas savienības preses sekretārs Ivars Bācis.

Sieviešu konkurencē uz starta izgāja 11 dalībnieces, pārstāvot visas trīs Baltijas valstis un arī Krieviju, bet vīriešiem sacentās 15 kalnu slēpotāji, kuru vidū no iepriekš nosauktajām valstīm trūka Lietuvas pārstāvju.

Trase šogad bija garāka, ietverot 25 vārtus un 20 pagriezienus, kas ir par 5 vārtiem vairāk nekā pagājušajā gadā, labākajiem vīriešu konkurencē supergiganta trasi veicot 50 sekundēs, bet ātrākajām sievietēm ap 52 sekundēm, sacīja Bācis.

Trases augšdaļā vadībā izvirzījās Žaks Gedra, bet turpinājumā ātrāks bija Zvejnieks un svinēja arī uzvaru, bet otro vietu ieguvušajam Žakam beigās tikai 0,03 sekundes piekāpās trešo laiku uzrādījušais Elvis Opmanis. Ceturtais palika igaunis Juhans Luiks, bet sešinieku noslēdz Roberts Briška un igaunis Stens Marks Virro.

Alpu kombinācija sākās ar Zvejnieka ātrāko laiku supergigantā. Kaut arī slalomā ātrākais, pateicoties ātrajai augšdaļai, bija ceturtajā pozīcijā esošais Gedra, viņš pietuvojās un pakāpās uz otro vietu, jo Miks spēja saglabāt līderpozīcijas un izcīnīt otro uzvaru. Vēlreiz tikt pie trešās vietas Baltijas kausā neizdevās Opmanim, kuru pārspēja igaunis Luiks.

Pagājušā gada uzvarētāja un galvenā favorīte supergigantā Agnese Āboltiņa pēc ne tik ātra starta vidusdaļā bija uzņēmusi pārāk lielu ātrumu un nespēja izbraukt vienus no vārtiem, kas noveda pie izstāšanās, portālam "Delfi" skaidroja Bācis.

Viņš norādīja, ka ātrākos laikus uzrādīja Gasūnas jaunākā māsa Evelīna, kas bijusi par ceturtdaļsekundi ātrākai nekā māsa Lelde, un atkārtojot 2014. gada panākumu Suomutunturos. Tikmēr Lelde ar otro vietu pēc piecu gadu pārtraukuma ir trijniekā Baltijas kausā vienīgajā ātrumdisciplīnā.

Āboltiņas izstāšanās ļāva trešo vietu iegūt pirmo gadu junioros startējušajai lietuvietei Egle Augustaitītei, bet ceturto laiku uzrādījusī Arta Irbe tika pie bronzas medaļas Latvijas čempionātā.

Alpu kombinācijā pēc supergiganta brauciena mūsu trīs līderes sarindojās ceturtdaļsekundē, kas solīja interesantu turpinājumu slalomā. Evelīna Gasūna vēlreiz bija ātrākā supergigantā, par 0,23 sekundēm esot priekšā Leldei Gasūnai, bet vēl divas sekundes simtdaļas lēnāka bija Agnese Āboltiņa, kura neierasti ātrumdisciplīnā bija tikai trešā.

Lelde, kuru tomēr uzskatīja par favorīti, Pihas kalnās nebija tik ātra un piekāpās abām jaunākajām Latvijas izlases biedrenēm, uzrādot slalomā tikai trešo laiku un arī kombinācijā negaidīti atkrītot uz trešo vietu, apgalvoja Bācis.

Tāpat kā Zvejnieks, pie otrās uzvaras tika Evelīna Gasūna, kura arī slalomā uzrādīja labāko laiku. Tikmēr ar otro laiku slalomā un otro vietu kombinācijā, kaut arī neatkārtoja savu pagājušā gada panākumu, tomēr ar godalgotu vietu Agnese Āboltiņa reabilitējās par neveiksmi supergigantā. Vairākas sekundes aiz mūsējām trim palika ceturtās vietas ieguvēja Egle Augustaitīte, kurai vēl divas sekundes zaudēja igauniete Anete Vahera.

Vīriešiem nepiedalījās karjeru beigušais supergiganta uzvarētājs Roberts Rode un no Eiropas kausa slalomā Vācijā atbraukt nepaspējušais 2014. gada uzvarētājs supergigantā un visus trīs gadus Kombinācijā nepārspētais Zvejnieks, uzsvēra Bācis.

Šajās pašās disciplīnās 15. martā sacentīsies triju jauniešu grupu pārstāvji, bet elitei un junioriem pēc pāris brīvām dienām nākamās sacensības jau būs FIS milzu slalomi un slalomi, kas sāksies 19. martā.

Latvijas Slēpošanas savienība sadarbībā ar Igaunijas un Lietuvas kolēģiem Baltijas kausu kalnu slēpošanā Somijas ziemeļos rīko jau kopš 2009. gada. Līdz 2014. gadam sacensības notika Suomutunturos, bet šogad tās otro reizi tiek aizvadītas Somijas ziemeļu ciematā Pihē.

Somijā notiek Baltijas kausa trešais posms - pirmais jau novembra sākumā tika aizvadīts Lietuvā slēgtajā Druskininku hallē, bet otrais posms februāra beigās risinājās "Kaķīškalnā" Siguldā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!