Foto: F64
Latvijas bobsleja pilots Oskars Melbārdis Phjončhanas olimpiskajās spēlēs nedomā tikai par četrinieku sacensībām, kurās pagaidām ir labāki panākumi, bet ir ar savām ambīcijām arī divniekos.

Bobslejisti svētdien, 18. februārī, Phjončhanas olimpiskajā trasē sāks divnieku sacensības, kurās startēs Melbārdis ar savu stūmēju Daumantu Dreiškenu un Oskars Ķibermanis ar Matīsu Mikni. Medaļas divnieki sadalīs 19. februārī, bet četrinieku sacensības būs olimpisko spēļu noslēgumā – 24. un 25. februārī.

"Ambīcijas ir arī uz divniekiem. Protams, veroties pagātnē, četrinieku sacensības bijušas mans "jājamzirdziņš", jo tur rezultāti bijuši labāki. Divniekos vajadzīgs labs starts. Cerams, ka vairs nebūs tik liela atpalicība no pārējiem un varēsim sadeldēt to starpību. Bet pamatdisciplīna ir četrinieki," neslēpj Melbārdis, kurš sezonas gaitā saskārās ar veselības problēmām. "Varu teikt, ka pēc traumas diezgan veiksmīgi sanācis patrenēties. Pat nedomāju, ka būs tik veiksmīgi. Redzēs, kādi būs laiki sacensībās, tas jau būs galvenais atskaites punkts. Fiziski un morāli jūtos labi. Prieks, ka ir tāds patīkams miers."

Bobslejisti Phjončhanā atrodas jau divas nedēļas. Pirmajā nedēļā viņi veica brīvos treniņus, bet tagad nedēļu bija "bez ledu", jo notika kamaniņnieku sacensības. "Reti braukts šajā trasē un pauze bija nedaudz pa ilgu. Bet nav slikti. Labi nobraucu pirmos treniņbraucienus. Ir vēl kļūdas šur un tur, bet tagad treniņi visu laiku ir pēc kārtas."

Melbārdis, kuram šodien aprit 30 gadi, ietur pauzi pēc jautājuma, vai patīk Phjončhanas trase. "Jāsaka taisnība? Jāpatīk jebkurai trasei. Ir virāžas, kas nav manam stilam parocīgas. Pirms četriem gadiem varbūt būtu parocīgākas. Tagad esmu kļuvis slinkāks uz kārtīgu stūrēšanu, jo šur tur vajag to bobu sagriezt brutāli. Bet iet jau uz labo pusi un cenšos sevi salauzt. Jāmēģina izdarīt, ko treneri prasa.

Runājot par viltīgo devīto virāžu, Melbārdis norāda, ka šajā jautājumā programma ir zināma, un viss atkarīgs no izpildījuma.

"Bet trasē mainījušies profili. Tā parasti ir pēc kamaniņu sporta sacensībām. Profili ir apaļāki, maigāki. Tagad ir vairāk piemērota manam braukšanas stilam. Pēdējos treniņos izmēģināsim slieces," piebilst Melbārdis.

Līdzīgi kā skeletona treniņos, arī bobsleja pirmajos treniņos nepiedalījās mājinieku divnieks. Melbārdis tam nepievērš uzmanību un novēl veiksmi konkurentiem. "Tas jau normāli, ka slēpjas. Pieļauju, ka paši bobslejisti gribētu braukt, bet treneri viņus piebremzē. Ja mēs būtu mājās, droši vien arī izlaistu treniņus un nebrauktu. Protams, varētu no viņiem kaut ko "nošpikot", bet nav jau te pilnīgākie muļķi sabraukuši. Cilvēki tomēr ir jau vairākus gadus bobslejā un zina, kā to trasi "atkost."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!