Foto: Shutterstock

Kad cilvēks ir izsalcis un viņam ļoti gribas ēst, ir vairākas uzkodas, kuras noteikti šādā situācijā nebūtu vēlamas. Tam var būt divi iemesli - vai nu izvēlētais ēdiens ir ļoti ass, pārāk agresīvs un var kairināt tukšo kuņģi, vai arī, tās apēdot, izsalkuma sajūta tikai pieaugs, nevis tiks slāpēta. Kā rīkoties, kad ļoti gribas ēst, skaidro portāla Oprah speciālisti.

Čili

Foto: Shutterstock

Ja tavs vēders rūc un izsalkums liek meklēt kaut ko uzkožamu, noteikti neizvēlies asu, pārāk pikantu uzkodu. Čili kairinās tukšo kuņģi, un, ja šādi našķosies bieži, sekas var būt gastrīts. Asas mērces, uzkodas un ēdienus ar čili var ēst tikai tad, ja pirms tam jau kaut kas cits ir apēsts, kaut vai pavisam nedaudz.

Vispiemērotākā uzkoda pirms asiem ēdieniem ir piena produkti, kas noklāj kuņģi ar piena kārtiņu, samazinot čili ietekmi. Piemēram, Indijā pirms tiek pasniegti asie pamatēdieni, vienmēr tiek piedāvāta kāda jogurta uzkoda. Tādēļ pirms asu ēdienu pusdienām, vispirms izdzer glāzi piena vai apēd nelielu jogurtu.

Āboli

Foto: Shutterstock

Ja ļoti gribas ēst, nevajadzētu izvēlēties izsalkumu remdēt ar ābolu vai bumbieri, vai kādu citu augli. Lai arī augļu cukurs, pateicoties šķiedrvielām, tiek sagremots daudz lēnāk nekā cukurs, kas pievienots saldumiem, tomēr, apēdot ābolu, ilgi paēdis nejutīsies. Lai apmierinātu izsalkumu ilgstošāk, pievieno ābolam kādas olbaltumvielas. Pētījumos ir pierādījies, ka, apēdot ābolu kopā ar proteīniem, tiek slāpēts "izsalkuma hormons", kas mums liek ēst.

Ēd ābolu kopā ar riekstiem, siera gabaliņu, riekstu sviestu. Sajauc biezpienu ar augļiem vai jogurtu ar augļiem.

Čipsi, krekeri un citas mini uzkodiņas

Foto: AP/Scanpix

Nekad nepērc mini uzkodu paciņas, kas tev apsola tikai 100 kalorijas. Šīs kalorijas nesniegs sātu. Patiesībā, tu tikai rosināsi savu apetīti, apēst vēl un vēl. Čipsi, krekeri un visas citas kartupeļu vai miltu uzkodas mini paciņās ir tikpat veselībai kaitīgas kā lielo iepakojumu čipsi. Turklāt šīs uzkodas ļoti ātri sagremojas, liekot sajust izsalkumu atkal no jauna. Tajās ir garšas pastiprinātāji, kas rada vēlmi našķēties vēl.

Apēd kādu vienkāršu sviestmaizi, ābolu ar riekstiem, jebkādus nelielus salātus, kas arī nepārsniegs šīs 100 kalorijas.

Apelsīni, piparmētras un kafija

Foto: PantherMedia/Scanpix

Izsalkumu nevajadzētu remdēt arī ar apelsīniem, piparmētru tēju vai kafiju. Visi šie produkti rosina kuņģim ražot skābi, bet sekas atkal var būt gastrīts. Īpaši agresīva tukšā kuņģī ir kafija, tādēļ, pirms apēd vai iedzer kādu no šiem produktiem, noteikti kaut ko apēd, līdzīgi kā ar asajiem čili ēdieniem.

Suši

Foto: Shutterstock

Kad ļoti gribas ēst, suši nav labākā izvēlē. Tam ir divi iemesli - rīsi un sojas mērce. Tā kā sojas mērce ir ļoti sāļa, suši ēšanas laikā smadzenēs saņemtie izsalkuma un slāpju signāli sajaucas. Cilvēks apēd daudz vairāk suši nekā būtu vajadzīgs izsalkuma remdēšanai. Tātad, lai sajustos paēdusi, baltos rīsus tu uzņemsi pārāk daudz, lai gan būtu pieticis ar glāzi ūdens.

Pirms sāc ēst suši, noteikti apēd kādus salātus. Tikai tad, kad pirmais izsalkums remdēts, pabeidz pusdienas ar dažiem gardajiem suši.

Alkoholisks kokteilis

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!