Foto: LETA
Tūrisma firmu darbiniecēm Larisai Ščokinai un Ludmilai Oginskai, kuras apsūdzētas par 97 personu apkrāpšanu, piesavinoties 189 742 latus, prokurors šodien Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā notikušajās tiesas debatēs lūdza piespriest cietumsodus uz septiņiem gadiem ar mantas konfiskāciju.

Kā informēja Centra rajona tiesas priekšsēdētāja palīgs Jānis Jaksons, savā debašu runā prokurors izteicās arī par cietušo pieteiktajām mantiskajām kompensācijām. Valsts apsūdzības uzturētājs lūdza tiesu šīs kompensācijas daļēji apmierināt.

Tiesas debates ceturtdien vēl nenoslēdzās, tās plānots turpināt piektdien, 25.novembrī, plkst.10.

Kā ziņots, Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Ando Skalbe kriminālprocesu izskatīšanai tiesā nodeva pērn maijā. Savukārt policija lietu izmeklēja divus gadus un par tās atklāšanu paziņoja 2009.gada pavasarī.

Laika posmā no 2007.gada 19.marta līdz tā paša gada 6.septembrim SIA "Royal Tour" un SIA "Planēta LL" amatpersonas pārdevušas tūrisma braucienus uz dažādām valstīm par pazeminātām cenām. Tikuši slēgti līgumi, saskaņā ar kuriem klients apmaksājis konkrētu tūrisma pakalpojumu kompleksu. Izsniegti arī attiecīgi ceļojuma dokumenti, kuros bijušas norādītas rezervētās aviobiļetes, viesnīcu numuri un citi pakalpojumi.

Tajā pašā laikā uzņēmumu amatpersonas - divas 1961. un 1953.gadā dzimušas sievietes - jau sākotnēji esot apzinājušās, ka pārdotie braucieni nenotiks, jo par klientu apmaksātajiem pakalpojumiem nauda nekur tālāk nav pārskaitīta. Ārvalstu tūrisma operatori vairākas reizes lūguši minētās amatpersonas savlaicīgi norēķināties par rezervāciju, bet abas sievietes atrunājušās, ka neesot naudas, vai arī atteikušas rezervāciju un pasūtījušas to pie citiem operatoriem, aizbildinoties ar nespēju samaksāt uzreiz.

Rezultātā norēķini nav notikuši ne ar vienu no tūrisma operatoriem nedz Latvijā, nedz ārvalstīs. Tāpat nauda nav atmaksāta arī nevienam no cietušajiem klientiem.

Šādā veidā nu jau apsūdzētās sievietes kā divu tūrisma firmu amatpersonas, izmantojot klientu uzticēšanos, ar viltu, sniedzot nepatiesu informāciju un noklusējot patiesos faktus, 97 personām radījušas materiālos zaudējumus 189 742 latu apmērā.

2007.gada 5.septembrī Rīgas kriminālpolicijā tika sākts kriminālprocess par krāpšanu un piesavināšanos lielos apmēros, kas 2009.gada 25.martā tika nosūtīts prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai. Abu uzņēmumu darbība ir pārtraukta.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" dati, gan SIA "Royal Tour", gan SIA "Planēta LL" vienādās daļās pieder 1961.gadā dzimušajai Oginskai un 1953.gadā dzimušajai Ščokinai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!