Foto: Shutterstock

Prasmīgi pagatavoti brūnīši ar saldu, mutē kūstošu garoziņu un sulīgu, krēmīgi-šokolādīgu pildījumu ir kārums, kura gatavošanā sasniegt izcilību šķiet neiespējami: tie vai nu piedeg un sanāk pārāk sausi, vai, gluži pretēji – mīkla ir pārāk šķidra, brūnīši – pārāk blīvi, un tiem trūkst cerētā sulīguma. Bet viss nav tik slikti, kā šķiet, šie pieci oprah.com padomi, vieš cerību, ka šoreiz tavi brūnīši izdosies patiešām nevainojami.

Kļūda Nr.1 – Nepareizās receptes izvēle

Foto: Shutterstock

Pirmkārt, tev jāizvēlas, kādu rezultātu tu vēlies sasniegt. Ir divu veidu brūnīši – sausie pēc struktūras vairāk līdzinās kēksam un mitrie, kas ir krēmīgāki un blīvāki, kā mīkstās karameles. Recepti izvēlies, ņemot vērā savas vēlmes. Ņem vērā, ja tajā norādīts lielāks sviesta un šokolādes daudzums, tad galarezultāts būs krēmīgāks - jo mazāks ir receptē norādītais sviesta un šokolādes daudzums, jo brūnīši būs sausāki un vairāk līdzināsies nelieliem kēksiņiem

Kļūda Nr.2 – Naudas ekonomēšana uz šokolādes rēķina

Foto: PantherMedia/Scanpix

Visiem zināms, ka kvalitatīva šokolāde, pat pērkot to lielveikalā, nav lēts prieks. Reizēm šokolādes tāfelīte var maksāt vairāk nekā vesels cālis, tādēļ rodas nepārvarams kārdinājums ietaupīt naudu, nopērkot lētāku kvalitatīvas šokolādes aizstājēju. Bet, tici, tavs ietaupījums šoreiz nebūs tā vērts, jo šokolāde ir viena no svarīgākajām brūnīšu sastāvdaļām. Protams, nevajag ieslīgt otrā galējībā, nopērkot dārgāko veikalā pieejamo tāfelīti, bet ievēro vienu nosacījumu - brūnīšu gatavošanai izmanto tikai tumšo šokolādi ar pēc iespējas lielāku kakao saturu. Piena šokolādi, pat ja tā ir nopērkama ar milzīgu atlaidi, šoreiz atstāj plauktā.

Kļūda Nr.3 – Nepareizas cepamās veidnes izvēle

Foto: Shutterstock

Ja līdz šim brūnīšu gatavošanai izmantoji jebkuru pa ķērienam patrāpījušos cepamo veidni, ļoti iespējams, ka tieši tādēļ rezultāts lielākoties sagādāja tev vilšanos. Šī ir reize, kad ieteicams strikti ievērot receptē norādītos cepamā trauka izmērus, jo, tici vai ne, bet pat pāris centimetri var būtiski ietekmēt brūnīšu garšu. Jo plānāka būs mīklas kārta, jo ātrāk tie izcepsies. Līdz ar to, ja cepšanai izvēlēsies lielāka diametra veidni, nekā paredzēts receptē, saruks arī gatavošanas laiks un tu riskē, ka galarezultāts var negaidīti piedegt. Lai novērstu šo kļūmi, ņem vērā vienkāršu ieteikumu – jo biezāka ir pannā ielietā mīklas kārta, jo brūnīši jācep ilgāk, tādēļ seko līdzi to gatavības pakāpei, ik pa laikam pārbaudot ar koka irbulīti.

Kļūda Nr.4 – Gaidīšana, kad koka irbulītis būs sauss

Foto: Vida Press

Viena no biežākajām kļūdām ir mīklas izstrādājumu pārcepšana vai neizcepšana līdz galam – abi varianti ir vienlīdz slikti. Ir jāņem vērā, ka ne vienmēr vajag akli uzticēties receptē norādītajam cepšanas laikam, tādēļ to ir jāpieņem kā aptuvenu rādītāju, papildus kontrolējot brūnīšu gatavību ar citiem paņēmieniem. Te nu mēs nonākam līdz koka irbulīša testam, kas daudzās kūku receptēs tiek ieteikts kā ideāls veids mīklas izstrādājumu gatavības pārbaudei. Kad šķiet, ka brūnīši varētu būt gatavi, pārbaudi to, iedurot mīklā ar koka irbulīti, ja uz tā redzamas mīklas drupačas, brūnīši ir gatavi – ņem tos ārā no krāsns, jo brūnīši dziestot vēl turpinās kādu laiku gatavoties. Nekādā gadījumā nevajag gaidīt, līdz izvilktais irbulītis būs pilnīgi sauss, jo tas liecinās, ka brūnīši kārtējo reizi ir pārcepti.

Kļūda Nr.5 – Padošanās reibinošajam aromātam

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šefpavāri atzīst - kaut gan ir teju neiespējami pretoties svaigi ceptu brūnīšu aicinošajam šokolādes aromātam, kas teju vai lūdzas: "Apēd mani!", tomēr vēl labāk tie garšo pēc pāris stundām, kad ir pietiekoši "atpūtušies". Bet savu garšas virsotni brūnīši sasniedz nākamajā dienā pēc cepšanas. Nekādā gadījuma nemēģini "atjaunot" šokolādīgo garšu un aromātu, uzsildot brūnīšus mikroviļņu krāsnī – pāris minūtes tie tiešām smaržos lieliski, bet atdziestot kļūs neatgriezeniski sausi un drupani.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!