Pirms veikalā stiepties pēc pirmā sparģeļu saišķīša, vērts aplūkot tos tuvāk. Lūk, trīs pazīmes, iedvesmojoties no "Thekitchn", kas palīdzēs nopirkt vislabākos sparģeļus pavasarīgām maltītēm!
Koši, stingri un mitri kātiņi
Sparģeļu kātiņu krāsai jābūt košai un izteiksmīgai. Tāpat tie nedrīkst būt apvītuši, pārlieku mīksti un saliekušies. Paspiežot tiem jābūt pietiekami stingriem no ārpuses, bet ar jūtamu mīkstu vidu. Mēģinot sparģeli pārlauzt, jābūt sajūtai, ka tas salūzīs gluži kā stingrs zariņš. Tāpat vērts aplūkot griezuma vietu – tai ir jābūt pietiekami mitrai.
Sparģeļu galiņiem jābūt tumši zaļiem
Vēl viena lieta, kas liecina par sparģeļu svaigumu, ir to galiņi. Pumpura "lapiņām" jābūt pieglaustām, bet aizmetņu krāsai jābūt tumši zaļai vai pat ar violetu nokrāsu. Ja sparģeļu pumpuri ir ļoti sausi un pat dzelteni, tā ir zīme, ka sparģeļi ir veci.
Resni vai tievi sparģeļi
Ja vien sparģeļi atbilst augstāk minētajām pazīmēm, nav īpaši lielas nozīmes, vai kātiņi ir resnāki vai slaidāki. Atšķirība vien būs to garšā – slaidākie sparģeļi parasti ir maigāki un ar saldāku garšu, kas vairāk noderēs salātiem un vokpannā gatavotiem ēdieniem. Bet resnākie sparģeļi būs lieliski piemēroti cepšanai uz pannas vai krāsnī.
"Tasty" piezīmes: kad sparģeļi iegādāti, tos ieteicams pagatavot uzreiz, kamēr tie svaigi, jo sparģeļi ātri bojājas. Pirms gatavošanas apgriez to pamatnes, bet pašus pumpurus var atstāt – tie ir ēdami. Ja netīk sparģeļu miziņa, tos var viegli nomizot ar dārzeņu mizojamo nazīti. Galvenais, lai sparģeļi būtu tīri, noskaloti un kraukšķīgi.