Francija neapšaubāmi ir pasaules gastronomijas galvaspilsēta, un franču virtuve ir viena no izsmalcinātākajām, taču franči liek galdā arī vienkāršus no olām pagatavotus ēdienus, kurus varam atkārtot arī mēs, stāsta Latvijas Apvienotas putnkopības asociācijas (LAPNA) izpilddirektore Anna Ērliha.

Pēc portāla "Landgeist" datiem viens Francijas iedzīvotājs vidēji gadā apēd 191 olu, tas ir mazāk nekā Latvijā. Mūsu valstī, pēc Centrālās statistikas pārvaldes 2019. gada datiem, šis rādītājs ir 210 olas gadā.

"Olu patēriņā Francijas iedzīvotāji mazliet atpaliek no Latvijas iedzīvotājiem, taču mēs no frančiem varam mācīties vietējo pārtikas ražotāju atbalstu un, protams, ēdiena baudīšanas kultūru, ar kuru viņi ir slaveni. Uz franču brokastu galda ir ne tikai kruasāni un kafija, bet arī omletes, Lorēnas kišs jeb pīrāgs ar sieru un olu pildījumu, karstmaize "Croque madame" un citi sātīgi ēdieni. Tos var pagatavot arī tepat, Latvijā, no vietējiem produktiem, stāsta Ērliha.

LAPNA izpilddirektore arī informēja, ka Otrajās Lieldienās, kas šogad iekrīt joku dienā, 1. aprīlī, kustība "Olas ir spēks!" aicina uz omlešu svētkiem "Latvijas Bizness baro", ar to izceļot vietējo produktu un ražotāju nozīmi mūsu ikdienā un arī ekonomikā. Pikniks no pulksten 12.00 notiks Rīgā, Mežaparka Lielajā estrādē, uz to aicināts ikviens, īpaši gaidītas ģimenes ar bērniem, ieeja ir bez maksas.

20. martā pasaulē svin Starptautisko franču valodas dienu, kas vienlaikus ir arī Frankofonijas diena. Tā ir vairāk nekā 80 valstu kopiena, kurās franču valoda ir valsts valoda vai tajā runā nozīmīga daļa valsts iedzīvotāju, vai franču valoda un kultūra ir ietekmējusi vietējo kultūru. Šīs dienas mērķis ir veicināt interesi par frankofonajām kultūrām un franču valodas apguvi.

Atzīmējot šo dienu, LAPNA kustība "Olas ir spēks!" piedāvā pagatavot kādu no šīs Francijas virtuves ēdieniem, kuru galvenā sastāvdaļa ir olas.

Lorēnas kišs – pīrāgs ar krēmīgu olu un siera pildījumu

Foto: Publicitātes foto

Caurcaurēm franču ēdiens, ar ko īpaši lepojas elzasieši. Perfekta pīrāga noslēpums ir vienkārši un svaigi produkti. Mīklas groziņu var pagatavot jau iepriekšējā dienā.

Lasīt vairāk

Franču virtuves klasika – peldošās salas

Foto: Publicitātes foto

Cukursalds kārums ar atsauci uz franču restorāniem un dzīves baudīšanu.

Lasīt vairāk

Omlete franču stilā

Foto: Publicitātes foto

Domājot par omleti, prātā nāk lielākoties gaisīga ola, kas bagātīgi papildināta ar sieru, šķiņķi, sīpoliem, tomātiem, papriku. Zemnieku brokastu variantā – arī ar kartupeļiem. Bet tas viss ir lieks, ja vēlamies baudīt omleti, kā Francijā lielākoties ierasts. Olas, sviests, sāls un pipari – un viss!

Lasīt vairāk

Bagātīgā karstmaize 'Madāmas platmale' jeb 'Croque Madame'

Foto: Publicitātes foto

Franču karstmaize "Croque madame" jeb "Madāmas platmale" tiek uzskatīta nudien par ekstravagantu ēdienu – grauzdēta baltmaize, sviests, siers, šķiņķis, Mornē mērce, Dižonas sinepes un cepta ola ir neticami nomierinoša kombinācija.

Lasīt vairāk

Tomātos ceptas olas franču gaumē

Foto: Publicitātes foto

Franču virtuvē iecienīts olu gatavošanas veids ir "en Cocotte" – nelielos cepamtraukos lēni gatavotas olas – nereti ūdens peldē. Ja pa rokai nav īpašo cepamtrauku, lieti noder tomāti. Ēdiens, ko var pasniegt gan kā uzkodu vai starteri, gan kā pamatēdienu, ja tam pievieno nedaudz rīsu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!