Foto: Shutterstock
Zaļajos zirnīšos, aunazirņos, pupās un pupiņās ir ārkārtīgi daudz vērtīgu uzturvielu, kā arī dažādi vitamīni. Tomēr, kā labi zināms, ražas laiks nav mūžīgs, tādēļ svaigā veidā pākšaugi mums ir pieejami vien pāris mēnešus gadā. Protams, vienmēr var izmantot kaltētas pupiņas un zirņus, taču ir vēl vienkāršāks un pieejamāks variants – konservēšana un saldēšana.

"Delfi" sadarbībā ar franču zīmola "Bonduelle" pārstāvjiem turpina rakstu sēriju, kurā centīsimies no jauna atklāt pākšaugus – pārtikas produktu ar milzīgu un līdz šim nepietiekami novērtētu potenciālu.

Konservēšana ir salīdzinoši jauns veids, kā glabāt pārtiku vēlākai apēšanai. Tiek uzskatīts, ka pirmais, kuram tas ienācis prātā, bija francūzis, Napoleona pavārs un konditors Nikolā Fransuā Appērs, kurš 19. gadsimta sākumā pirmais pagatavoja konservus līdzņemšanai. Ambiciozā karavadoņa pavārs drosmīgi eksperimentēja, hermētiski noslēdzot produktus un pēc tam karstumā apstrādājot, un secināja, ka šādā veidā var izvairīties no pārtikas bojāšanās.

Pēc vairāku gadu eksperimentiem 1810. gadā konservēšanas tehnoloģiju, ko tagad visā pasaulē pazīst kā sterilizēšanu, Appērs nodeva plašākam publikas vērtējumam. Kopš tā laika šāds produktu glabāšanas veids pasaules kulinārijā ieņēmis goda vietu.

Arī "Bonduelle" produktu klāstā ir atsevišķa produktu līnija – tvaicēti dārzeņi un dārzeņu maisījumi, kuriem nav pievienota marināde, – "Vapeur". Šis ir ļoti saudzīgs gatavošanas veids – tiek saglabāta gan produkta garša, gan uzturvērtība. Pākšaugi tiek delikāti apstrādāti ar tvaiku – garšas kvalitāti tas nekādi neietekmē, turklāt produkts pēc iepakojuma atvēršanas ir gatavs tūlītējai lietošanai – pievieno salātiem, zupām, sautējumiem un citiem ēdieniem! Vērā ņemama laika ekonomija, turklāt ļoti ērti!

Ātri sasaldēti dārzeņi ir vēl veselīgāks veids, kā glabāt produktus. Raža fabrikā nonāk dažu stundu laikā pēc novākšanas, pēc īsas pirmapstrādes dārzeņi tiek pakļauti tā sauktajai "šoka saldēšanai" radikāli zemā temperatūrā. Šī tehnoloģija ļauj sasaldēt produktus dažu minūšu laikā, tādējādi saglabājot lielāko daļu vērtīgo uzturvielu, kā arī garšu, smaržu, formu un krāsu.

Interesanti, ka "šoka saldēšanu" cilvēce izmantojusi jau pirms simtiem gadu – ziemeļvalstīs. Kanādas ziemeļos dzīvojošie eskimosi vienmēr zinājuši, ka stiprs vējš un spelgonis ir neaizstājami palīgi, kā ilgāk saglabāt svaigu zvejas lomu. Eskimosu tautas gudrība Amerikā tika patentēta 1925. gadā, bet jau 1930. gadā veikalos parādījās pareizi saldēti pārtikas produkti.

Starp citu, tas, ka dārzeņi un pākšaugi "Bonduelle" fabrikā nonāk ne vēlāk kā 6-8 stundas pēc ražas novākšanas, ir ļoti svarīgs fakts. Vitamīni ir nestabilas vielas, kas gaismas un skābekļa ietekmē ātri gaist. Pirmo 24 stundu laikā pēc novākšanas dārzeņi zaudē 20-40 procentus vērtīgo vielu. Griešanas un kulinārās apstrādes laikā var izgaist vēl tikpat, no sākotnējā potenciālā labuma un ieguvuma galu galā atstājot mums nieka 20-40 procentus.

Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, mums ir iespēja baudīt iecienītos produktus jebkurā sezonā un izmantot visus veselīgos ieguvumus, ko tie sniedz!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!