Foto: Shutterstock

Jau kopš bērnības mums tiek mācīts, ka zupa ir vērtīgs un veselīgs ēdiens. Un diez vai kādam varētu būt kas iebilstams pret spēcinošu vistas zupiņu vēsā ziemas dienā vai atsvaidzinošu auksto zupu, kas lieliski remdē izsalkumu tveicīgā vasaras novakarē. Bet ko tu teiktu, ja kāds laipni piedāvātu nobaudīt sikspārņa, bruņurupuča vai bezdelīgu ligzdu zupu? Un tas nebūt nav viss – oddstuffmagazine.com apgalvo, ka daudzviet pasaulē par delikatesēm tiek uzskatītas zupas no, mūsuprāt, pilnīgi nebaudāmām sastāvdaļām.

1. "Kiburu" zupa

Šī zupa ir Kilimandžaro kalna pakājē dzīvojošās Čaga cilts iecienīts ēdiens. Galvenās "Kiburu" sastāvdaļas ir banāni un kafija, jo tās aug tuvākajā apkārtnē un ir viegli pieejamas. Tici vai ne, bet trešā zupas sastāvdaļa ir dubļi, kas tiek izmantoti kā garšviela. Labā ziņa ir tāda, ka "Kiburu" pagatavošana esot neticami vienkārša.

2. Iguanas zupa

Karību jūras reģionā, bet jo īpaši Arubas salā, kur iguāna tiek uzskatīta par savdabīgu vistas aizstājēju, no šī nepievilcīgā rāpuļa gatavotā zupa ir lielā cieņā. Zupas pamatā ir dažādi dārzeņi un jau pieminētā iguānas gaļa, kas, jāteic, tiešām līdzinātos vistas gaļai, ja vien nebūtu tik ļoti kaulaina un zvīņaina. Vietējie šo gardo zupiņu uzskata par afrodīziju. Lieliska recepte Valentīna dienas vakariņām, vai ne?

3. "Pūķis- tīģeris-fēnikss"

Ar šādu neparastu – pat maģisku nosaukumu lepojas Ķīnas dienvidos, piemēram, Guandongā iecienīta zupa. Bet nevajag cerēt, ka tās sastāvā ir kāda no nosaukumā minētajām radībām - tā ir tikai smalka metafora, jo pūķa lomu zupas sastāvā spēlē čūska, tīģeri aizstāj kaķis, bet fēniksu – vista.

4. "Tien Khan" zupa

Zupa ar šādu nosaukumu ir tdicionāla vairākos Āzijas reģionos, bet īpaši – Vjetnamā. Vjetnamieši "Tien Khan" gatavošanai izmanto svaigas pīles asinis, bet ar to vēl nav gana, jo zupa tiek papildināta ar putnu guzām. Lai asinis sarecētu, zupa tiek novietota vēsumā. Vjetnamieši uzskata, ka šis vairāk kā dīvainais ēdiens dod spēku gan tā gatavotājam, gan ēdājiem.

5. "Menudo" zupa

"Menudo" tulkojumā nozīmē "meksikāņu zupa". Šis govs kuņģī gatavotais virums tiek uzskatīts par brīnumlīdzekli cīņā ar paģiru simptomu. Galvenās "Menudo" sastāvdaļas ir govs kuņģis un kukurūzas putraimi. Zupu gatavo, to ilgi vārot uz lēnas uguns. Zinātāji apgalvo, ka "Menudo" esot izcili garšīgs ēdiens.

6. Alus zupa

Alus zupa šī dzēriena cienītājiem noteikti izklausās pēc daudzsološa "pasākuma". Tradicionāli tā tiek pasniegta brokastīs, kā piedevu izmantojot svaigi ceptu maizi. Nav grūti uzminēt, ka šīs neparastais ēdiens ir radies Vācijā, bet ar laiku kļuvis pazīstams visā Eiropā. Alus zupas galvenā sastāvdaļa, protams, ir alus, kas tiek iebiezināts ar izkarsētiem miltiem. Dažās recepšu variācijās tiek izmantoti arī vārīti kartupeļi.

7. Sikspārņu zupa

Palau salās, kuras apskalo Klusā okeāna ūdeņi, tradicionāls ēdiens ir sikspārņu zupa. Salu iedzīvotājus neuztrauc pat fakts, ka šie mazie nakts lidoņi ir dažādu slimību pārnēsātāji. Sikspārņi tiek vairākas stundas sutināti kokosriekstu pienā. Lielākai jautrībai vairāki salās esošie restorāni piedāvā baudīt šo zupu no sikspārņa galvaskausa formas bļodām. 

8. Hašlama

Šai zupai ir vairākas recepšu variācijas. Kiprā hašlamas pagatavošanai izmanto jēra galvu, Armēnijā – govs kājas un reizēm arī galvu, Irānā un Azerbaidžānā – aitas galvu un nagus, bet Irākā šī zupa tiek papildināta ar aitas kuņģi un kājām. Albāņi šī ziemas sezonā tradicionālā, sildošā viruma gatavošanai nesmādē arī citu mājlopu sastāvdaļas.

9. Gaiļa pautu zupa

Ja vien šai zupai netiktu pievienoti arī gaiļa pauti, tā pēc garšas neatšķirtos no parastas vistas zupas. Pauti tiek gatavoti, tos kopā ar dārzeņiem ilgstoši sautējot buljonā, līdz gaļa vairs nav sīksta un iegūst maigu krēmveida struktūru, ko var salīdzināt ar tofu sieru, kurš pārvilkts ar ādas kārtiņu. Tiek uzskatīts, gaiļa pautu zupa atjauno sieviešu ādu un labvēlīgi iedarbojas uz vīriešu potenci.

10. Šokolādes zupa

Tiem, kuri tuvākajā laikā neplāno doties eksotiskos ceļojumos, un tādēļ nevarēs nobaudīt citas mūsu aprakstītās gardās zupiņas, piedāvājam pagatavot nūdeļu zupu ar melno šokolādi. Šī delikatese ir Japānas konditoru un kāda šokolādes zīmola īpašais veltījums visiem mīlētājiem Valentīna dienā. Šokolādes nūdeļu zupā saldais mijas ar sāļo, šokolāde – ar bagātīgu garšvielu buķeti.

11. Bruņurupuča zupa

Nosaukums saka priekšā, ka šīs zupas galvenā sastāvdaļa, protams, ir bruņurupuča gaļa. Singapūrā, ASV, Ķīnā un Austrumāzijā šis ēdiens tiek uzskatīts par izcilu delikatesi, kas nav pa kabatai kuram katram. Lielākoties šīs zupas gatavošanai tiek izmantoti zaļie bruņurupuči, kuru bruņas ir salīdzinoši mīkstas, bet ASV, īpaši dienvidu štatos, šo ēdienu gatavo no Kaimanu bruņurupučiem. Starp citu, ja šī zupa tiek nepareizi pagatavota, to baudot pastāv risks nopietni saindēties.

12. Bezdelīgu ligzdu zupa

Bezdelīgu ligzdu zupa jau kopš neatminamiem laikiem ir tradicionāla ķīniešu delikatese. Šo dārgo ēdienu iespējams nobaudīt tikai dažos Ķīnas smalkākajos restorānos. Pirms to pasūti, tev jāzina, ka bezdelīgas savas ligzdas taisa, salipinot dubļus un mēslus ar savām siekalām, kas zupai piešķir želejveida konsistenci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!