Foto: Shutterstock

Kad izdzirdam vārdu "safrāns", tad pirmās asociācijas pavisam noteikti vienmēr būs saistītas ar dārgu un trauslu garšvielu. Priekšstats par safrānu nebūt nav kļūmīgs – tā tiešām ir viena no dārgākajām garšvielām pasaulē, bet to izmanto teju katrā nacionālajā virtuvē. Šefpavārs Mārtiņš Sirmais, kurš ir arī Rimi Gardēži komandas garšvielu pētnieks, norāda, ka safrāns meklējams arī pašmāju virtuves delikatešu receptēs.

"Šķiet, ka neesi garšojis safrānu? Varu apgalvot, ka esi, jo tas iekrāso ēdienu dzeltenu un smaržo dievīgi. Latvijā safrāns zināms salīdzinoši sen, jo ienācis jau seno muižnieku virtuvēs, bet vēlāk nonācis arī uz zemnieku galda. Protams, ne jau kā dilles vai sāls ikdienas lietošanai, tomēr arī safrānam bija noteikta loma ēdiena gatavošanā," par safrānu stāsta Sirmais.

Bez izteiktajām garšas un aromātiskajām īpašībām, safrānam ir ārstnieciskas īpašības, norāda uztura speciāliste Inga Pūce. Tam piemīt antispazmātiska, nomierinoša, atjaunojoša, apetīti veicinoša darbība, turklāt tas uzlabo asins sastāvu. Tiek uzskatīts, ka tas stimulē reproduktīvās sistēmas darbību un tam piedēvē pat afrodiziaka īpašības. Savukārt emocionālajā ziņā safrāns veicina tādas sajūtas kā mīlestība, līdzcietība un ziedošanās.

Mūsdienās koši violeto krokusu ziedu drīksnu – safrānu – iegūst lielā daļā Dienvideiropas valstu, Ziemeļāfrikā, Argentīnā, Indijā un pat Jaunzēlandē. Katrā krokusā ir tikai trīs drīksnas, un katru plūc ar rokām, bet tad kaltē. Lai iegūtu kilogramu pasaulē dārgākās garšvielas, jānoplūc 150 tūkstoši ziedu – tie ir ļoti daudz ziedošu hektāru, tieši tādēļ safrāna cena biržā svārstās no 500 līdz 10 tūkstošiem eiro par kilogramu.

Safrānu izmanto gan kā krāsvielu, lai piešķirtu ēdienam zeltainu nokrāsu, gan ēdiena garšas pastiprināšanai. To var lietot zupās, sautējumos, pievienot konditorejas izstrādājumiem un krēmiem, kā arī pievienot tējai vai citiem dzērieniem. Lai safrāns atklātu visas savas garšas īpašības, ieliec dažas drīksnas mazā bļodā, aplej ar ūdeni, tādējādi to atdzīvinot, un tad pielej garšvielu ūdeni ēdienam, ko gatavo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!