Foto: Publicitātes foto

Ja citronus dažādu kulināro meistarstiķu gatavošanā izmantojam uz nebēdu, tad cidonijas gan esam atstājuši nepelnītā novārtā, un velti. Tikpat skābas, veselīgas un dažādi pielietojamas kā citroni ir arī cidonijas. Raidījumā ''Gatavo 3'' tās bija galvenā tēma, kuru savās interpretācijās kā allaž pasniedza Linda Vilmansone, Anna Panna un jaunpienācējs Uģis Veits.

Gatavo Linda

Linda raidījumā atzina, ka viņas iecienītākais veids, kā patērēt cidonijas, gatavojot no tām sīrupu. Sīrups izveidosies no cidoniju šķēlītēm un cukura, sīkāku aprakstu lasi šeit, taču tad, kad sīrups jau izlietots un palikuši vien biezumi, tos var apliet ar degvīnu. Noturot šādu burciņas saturu divus mēnešus, izveidosies gards cidoniju liķieris. Ja šis pielietojums neiet pie sirds, šķēlītes varot izklāt uz cepamās plāts un kaltēt cepeškrāsnī 60 grādos, iegūstot gardas sukādes.

Foto: Publicitātes foto

Linda raidījumā demonstrēja, kā gardi iemarinēt un pagatavot pīli ar cidonijām, kas pēc tam tika pildīta vrapos, turklāt arī pašu ceptos.

Vienkāršāks ceļš gan ir nopirkt tortiljas jau gatavas, bet pēc Lindas meistarklases, kā mīklu pagatavot pašam un izcept plāksnītes uz pannas, nemaz negribēsies tās vairs pirkt. Protams, tas ir laikietilpīgi, bet, ja pārējās sastāvdaļas atliek tikai sagriezt, tas nemaz neprasīs tik daudz laika, turklāt kaut reizi ir vērts izmēģināt arī ko tādu.

Gatavo Uģis

Foto: Publicitātes foto

Uģis raidījumā gatavoja kreptīgu pamatēdienu – cūkgaļas medaljonus ar karamelizētu fenheli, cidoniju un ābolu sidra mērciē. Tāpat kā pirmajā radījumā, arī šoreiz viss, ko rādīja Uģis, izskatījās gaužām vienkārši – čop čop, un restorāna cienīgs ēdiens ir gatavs!

Foto: Publicitātes foto

Lai cūkgaļu neizceptu sausu, Uģis ieteica aizlienēt viņa paņēmienu – gaļu iemarinēt iepriekšējā dienā. Un marināde bija gaužām vienkārša – vien ūdens un sāls (uz 1 l ūdens 50 g sāls). Pēc gaļas iemarinēšanas, tai cepoties, šķidrums neizdalīsies uz āru, bet gan uzsūksies iekšpusē, līdz ar to gaļa izcepsies ļoti sulīga un mīksta. Pēc šādas marinādes jāatminas, ka, cepot gaļu, sāli bērt papildus virsū nevajadzēs.

Gatavo Anna

Foto: Publicitātes foto

Anna kā jau Anna, arī šoreiz patīkami pārsteidza ar saldā gala ēdieniem. Šoreiz virtuvē tapa cidoniju ''panna cotta'', kas tika pasniegta trīs slāņos. Vispirms tika gatavota želeja no cidoniju sīrupa apakšai, tad krēmīgā pamatmasa, bet virsū bagātīgi uzliets cidoniju krēmu, kas jau gatavošanas procesā lika sariesties siekalām mutē no patīkamā saldā un skābā balansa.

Foto: Publicitātes foto

Raidījumā neizpalika arī padoms no Annas – pirms liec ledusskapī sastingt jebkādu krēmu, pārklāj bļodai pārtikas plēvi, turklāt nevis trauka augšpusē, bet tā, lai plēve noklātu krēmu. Tad neveidosies kondensāts un nekļūs apkaltusi krēma virskārta.

Kā mājās pagatavot skābeno desertu, izcili sulīgos cūkgaļas filejas medaljonus vai krāsainos vrapus, skaties raidījumā zemāk, bet citas receptes, kā gardi likt lietā cidonijas, smelies no ''Tasty'' krājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!