Foto: Noam Preisman

Kā pagatavot nevainojamu šakšuku? Kāpēc ielu ēdiens kļūst tik populārs? Bet ar kādu ēdienu var likt jebkuras meitenes sirdij izkust? Uz šiem un citiem "garšīgiem" jautājumiem sarunā ar "Delfi Woman" atbildējis slavens izraēliešu šefpavārs, dietologs un TV raidījumu vadītājs Ošers EIdelmans, kurš vasaras izskaņā viesojās Latvijā Jūrmalas festivālā "AlFresco".

Daudzi noteikti būs pamanījuši, ka ebrejiem ar ēdienu ir visai īpašas attiecības. Šī tauta mīl dzīvi, tādēļ bauda tās garšu it visās izpausmēs – pašsaprotami, ka arī caur ēdienu. Savukārt šefpavāram Eidelmanam patīk gatavot tā, lai citiem garšotu.

Agrā jaunībā viņš varēja nebeidzami pētīt kulinārās grāmatas un pat izgudroja savus ēdienus, bet pēc dienesta armijā, gatavojot ēdienu draugiem, saprata, ka kulinārija ir viņa dzīves aicinājums. Septiņus gadus nodzīvojis Austrālijā, tur iegūstot augstāko izglītību un noslīpējot savu pavārmākslu, viņš atgriezās Izraēlā, kur turpināja mācīties, lai papildus šefpavāra meistarībai kļūtu arī par sertificētu dietologu un pārtikas tehnologu.


Tagad Eidelmans sadarbojas ar lielākajiem uzņēmumiem un restorāniem, mācot citus pavārus, rīko meistarklases par veselīgu un garšīgu ēdienu, kā arī vada savu kulināro šovu, regulāri publicē saistošus ierakstus instagramā un visādi citādi propagandē to, ko mēdz dēvēt par dzīvi gešmaka stilā. Bet ar ko sākas Izraēlas virtuves garša?

Austrumi ir smalka padarīšana: Izraēlas virtuves būtība emigrantu garā

Foto: Shutterstock


Austrumu virtuve šobrīd nenoliedzami ir topā. Tipisks "ielu ēdiens" ne tikai iemantojis popularitāti, bet pat kļuvis par atsevišķu kultūru – falafeles ar humusu marša ritmā apsteidz picas un burgerus, kas zaudē savas pozīcijas. Tomēr Eidelmans ir pārliecināts, ka šāda stereotipizācija neataino Izraēlas virtuves pilnību un to pilnīgi noteikti jāskata plašāk.

"Ne katrai tautai ir tik daudzveidīga nacionālā virtuve, kā tas ir Izraēlai, bet tas ir pavisam vienkārši skaidrojams – mēs dzīvojam emigrantu valstī un katrs – vai tas būtu ebrejs no Austrumeiropas, Irākas vai Etiopijas – ienes kopējā virtuvē savas tradīcijas. Varētu sacīt, ka izraēliešu virtuve ne gluži ir izraēliešu. Tā ir ļoti eklektiska un tajā ir sava burvība," spriež Eidelmans.

Industrija ēdināšanas nozarē mēģina ienest kaut kādu kazualitāti, lai atšķaidītu samērā apnikušo gastronomisko snobismu, tādēļ šodien iedvesmas avotu galvenās plūsmas nāk no diviem virzieniem – tradicionālā mājas ēdiena ar dziļu vēsturi un plašu ģeogrāfiju un ielu ēdiena kultūras, kas šobrīd piedzīvo īstu renesansi.
Ošers Eidelmans
"Ja runājam par ebreju virtuvi tradicionālākā izpratnē, jāmin divi zināmākie virzieni: aškenazu virtuve un sefardu virtuve. Šie ir divi absolūti antipodi – ja pirmajiem ir sātīgi, bet samērā maigi ēdieni, tad otrā virtuve burtiski kūsā no garšvielu un garšu savienojumu pārbagātības. Aškenazu virtuve līdzīga Austrumeiropas tautu virtuvēm, savukārt sefardu ēdiens vairāk atgādina Kaukāzu," skaidro Ošers.
Foto: Antra Kalniņa

Kā norāda šefpavārs, ebreju (tieši viņu, ne mūsdienu Izraēlas) virtuvē pamatā ir "nabago cilvēku ēdiens". No vienas puses – tajā nav greznības, jo kur gan to ņemt tautai, kas nemitīgi spiesta migrēt, bet no otras puses – virtuves veidošanos ietekmējušas reliģiskas tradīcijas – kašruta un Sabata ievērošana.

"Tā kā ebreji sestdienās nedrīkst gatavot ēdienu, visam jābūt pagatavotam agrāk, piektdienas pirmajā pusē. Tieši tādēļ sestdienas ēdiens ir kaut kas tāds, kas gatavots uz lēnas uguns. Bet man jāsaka, ka tas ir ļoti garšīgs ēdiens – piemēram, čolnts aškenaziem vai hamins sefardiem," stāsta Ošers.

Ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi: Eidelmana likumi un padoms Latvijas iedzīvotājiem

Foto: Antra Kalniņa
"Būdams uztura speciālists, es ticu tam, ka ēdienkartei jāatbilst ģeogrāfijai. Mēs nevaram ēst kā japāņi, dzīvojot absolūti atšķirīgos dabas apstākļos. Tāpat arī ar Izraēlas virtuvi – protams, ne visiem ir iespēja katru dienu iet uz tirgu un tur iegādāties svaigus dārzeņus un tahini, bet no holandiešu plastmasas tomātiem un ķīmiskajiem gurķiem nav iespējams pagatavot īstu Izraēlas tautas ēdienu. Garša būs cita. Ja to vispār sajutīsiet. Un labuma veselībai no tādiem produktiem nebūs daudz. Tomēr ir atsevišķas lietas, ko no austrumu virtuves var aizņemties," stāsta šefpavārs.
Es neticu vegānismam, bet visam jābūt sabalansētam – savā uzturā es pieturos pie augu un dzīvnieku valsts produktu attiecības 80:20. Arī pasaulē pašlaik ir tendence samazināt gaļas patēriņi, cilvēki ēšanas ziņā kļūst apzinātāki. Austrumu virtuve, kā reiz, ir laba ar to, ka piedāvā daudz variāciju tiem, kas vēlas savā ēdienkartē vairāk augu izcelsmes pārtikas.
Ošers Eidelmans
"Protams, vienmēr ir izvēle," teic Ošers. "Var iziet uz ielas un nopirkt šavarmu vai pitu ar humusu, bet var izvēlēties gardus grilētus dārzeņus. Es gribētu, lai Latvijas iedzīvotājiem būtu iespēja nogaršot mūsu virtuvi un izbaudīt garšu pārbagātību, kas tajā ir. Pēc izraēliešu ēdiena tu nejūti smagumu, bet ja šādu ēd regulāri, arī organisms būs daudz veselāks," viņš skaidro.

Bet kā saka: "zini, ko runā". Ko gan ēd pats šefpavārs un dietologs?

Foto: Shutterstock

Eidelmana likumi ir pavisam vienkārši:

  1. Tik triviāli, ka cilvēki nemitīgi par to aizmirst: dzeriet vairāk ūdens.
  2. Uz mana šķīvja vienmēr ir dažādi dārzeņi. Ēdiet vairāk dārzeņus, bet esiet piesardzīgi ar tiem, kam sastāvā ir ciete – vairumā gadījumu tie negatīvi ietekmē vielmaiņu un jūsu vidukļa līniju.
  3. Vairāk piesātināto tauku – vislabāk ar olīveļļu un citām "Extra Virgin" kategorijas augu eļļām, avokado, riekstiem un jūras zivīm.

Savulaik jau vēstītījām, ka šobrīd uztura speciālisti noliedz dažādu sulu detoksikācijas kūru veselīgumu un šķendējas par sabiedrības aizraušanos ar smūtijiem. Eidelmans šādu nostāju apstiprina, skaidrojot, kādos gadījumos gardie kokteiļi var būt tik tiešām vērtīgi:

"Smūtiju pamatā 60-70 procentiem jābūt dārzeņiem un jogurtam vai riekstiem un avokado, nevis augļiem. Varat pievienot kokteilim, piemēram, vienu ābolu, taču, ja tur liksiet dažādus augļus, tad riskējat ar to, ka organisms pārsātināsies ar fruktozi un aknas tiks pārslogotas. Šī ir īsta "bumba" . Tādu smūtiju labumam es neticu. Turklāt viss, ko jūs pārstrādājat biezenī, daudz ātrāk ceļ cukura līmeni, tādēļ daudz vērtīgāk ir ēst veselus augļus un ogas, nevis kult smūtijus," skaidro uztura speciālists.

Galvenās ēšanas kļūdas, ko pieļauj cilvēki Latvijā

"Gan Latvijas iedzīvotāji, gan citi eiropieši ēd pārāk daudz gaļas. Der samazināt tās patēriņu par 50 procentiem, šos dzīvnieku valsts produktus aizstājot ar svaigām zivīm un pākšaugiem. Tāpat, kā jau es teicu pirms mirkļa – jādzer vairāk ūdens. Vēl es ievēroju, ka latviešu medus torte ir ļoti salda. Nevajadzētu to ēst pārāk bieži. Vēlaties saldumu? Labāk apēdiet mājas saldējumu – praktiski tīrs proteīns!" smejas Eidelmans.

Komforta ēdiens: deserts, kas savaldzinās mīļoto un vēl pāris receptes

Foto: Antra Kalniņa

Slavenā frāze, ka ceļš uz vīrieša sirdi ved caur vēderu, jau labu laiku uzdzen nelabumu. Būsim atklātas, tā nav gluži taisnība. Proti, kas gan var būt skaistāks par vīrieti, kurš lietpratīgi gatavo kādu kārumu savai mīļotajai? Ošers Eidelmans padalījās ar dažām "ļoti izraēliskām" receptēm, kuras pagatavot būs pa spēkam visiem.

Baba ganuš – baklažānu un jogurta uzkoda

Foto: Shutterstock

Baba ganuš mērce ir klasiska Tuvo austrumu valstu uzkoda, kuru var baudīt gan kā piedevu, gan kā atsevišķu ēdienu kopā ar maizi vai krekeriem. Izcili garšo arī ar jēra gaļu.

Lasīt recepti

Šakšuka – tomātos ceptas olas ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Varētu šķist, ka ar tomātiem un olām nevienu nepārsteigt, tomēr var gan! Izraēlā šakšukas gatavošana brokastīs ir gandrīz svēta lieta un teju katrā ebreju ģimenē ir sava "slepenā" recepte. Sulīgi, aromātiski un sātīgi, bet kas galvenais – vienkārši. Šakšuka nevienu neatstās vienaldzīgu.

Lasīt recepti

Visu desertu deserts malabi jeb piena krēms ar pistācijām

Foto: Shutterstock

Mūsu sarunas gaitā Ošers pagatavoja šo dievīgo desertu, kurš savā maigumā iekaros ikvienas sievietes sirdi. Tiesa, savas versijas noslēpumu virtuves lielmeistars man neatklāja, tādēļ atļaušos jums pastāstīt savu recepti, kā to pagatavot.

Lasīt recepti

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!