Foto: Shutterstock
Dodoties uz restorānu vai kafejnīcu, skaidrs ir viens – esam gatavi baudīt lielisku ēdienu, ko īpaši gatavojuši šefpavāri. Tomēr, pasūtot ēdienu, sagaidām to, ka tā kvalitāte būs lieliska, bet pati maltīte – izcili garda. Lai izvairītos no vilšanās un nauda nebūtu palaista vējā, pasaulē slaveni šefpavāri padalījušies pieredzē ar tām maltītēm, ko labāk nepasūtīt, ja nevēlies sabojāt ēdienreizi.

Pārāk gatavs steiks

Slavenais šefpavārs Entonijs Burdeins izdevumam "Business Insider" atklājis, ka viņš pats nekad nepasūtītu ļoti gatavu steiku restorānā. Kāpēc? Izrādās, ja ēstuve piedāvā savā ēdienkartē labi izceptu steiku, nevis "medium rare", tā ir zīme, ka gaļa nebūs pirmā svaiguma un ir sīksta. Piedāvājot gaļu pamatīgi izceptu, restorāns nereti panāk to, ka izejviela neies zudumā.

Laša suši

Ja vēlies nobaudīt laša suši, pārliecinies, ka zivs būs tiešām svaiga un zināma laša izcelsmes vieta. Amerikāņu šefpavārs Henks Skremptons iesaka izvairīties no suši, kas gatavoti no saldūdens laša sugām. Iemesls pavisam vienkāršs – šādās zivīs var būt parazīti. Tomēr nevajadzētu krist panikā, uzticams restorāns zivis apstrādā, lai iznīcinātu visus kaitīgos mikroorganismus.

Foto: Shutterstock

Veģetārie ēdieni

Kādā "Food Network Magazine" veiktajā aptaujā 15 procenti no aptaujātajiem ēdinātājiem atzinuši, ka viņu piedāvājumā esošie veģetārie vai vegānie ēdieni var nebūt 100 procentīgi atbilstoši šī uztura piekritēju prasībām. Ja esi no piekasīgajiem veģetāriešiem vai vegāniem, jābūt piesardzīgam. Kā izteicies jau pieminētais amerikāņu šefpavārs un vairāku kulināro raidījumu vadītājs Entonijs Burdeins: "Veģetārieši un vegāni ir uzstājīgi kaitinoši jebkuram šefpavāram!"

Ledus salāti

Arī ledus jeb aisberga salāti ir viens no tiem produktiem, ko neviens šefpavārs brīvajā laikā no laba prāta nepasūtītu kādā restorānā. Tas tāpēc, ka šie salāti, ilgāku laiku stāvot virtuvē, kļūst par īstenu baktēriju perēkli.

Maize

Kā vairāki pavāri atzinuši izdevumam "Food Network Magazine", neapēstās maizes šķēlītēs, kas atrodas skaistajos groziņos uz galdiņiem, mēdz rotēt pa traukiem. Protams, katru reizi pirms atnešanas apmeklētājiem viesmīļi maizi uzsilda, bet tas nav garants maizes svaigumam.

Foto: Shutterstock

Neēd zivis pirmdienās

Ja vien neesi aizgājis uz specializētu zivju restorānu, izvairies no zivju maltītēm pirmdienās. Entonijs Burdeins "Business Insider" atklājis, ka lielākoties restorāni veic pasūtījumus zivju piegādātājiem tuvāk nedēļas otrajai pusei, lai sagatavotos klientu pieplūdumam brīvdienās. Tā kā svētdienās neviens zivis nepiegādā, var gadīties, ka pirmdien restorānā pasniegtā zivs ledusskapī sabijusi jau no piektdienas. Un zivīm, kā zināms, uzglabāšanas termiņš ir ļoti īss.

Austeres

Ja vien tas nav jūras velšu restorāns, pat nemēģini pasūtīt austeres picērijā vai vienkāršā kafejnīcā. Austeres ļoti ātri bojājas, tāpēc vienmēr pārliecinies un izjautā viesmīli, kad un no kurienes austeres piegādātas.

Nespecializētie ēdieni

Viens no Ņujorkas pazīstamākajiem šefpavāriem Maikls Ārmstrongs iesaka pasūtīt tikai tādas maltītes, kas ir restorāna firmas ēdieni. Nesagaidi neko labu, ja esi pasūtījis pastu "carbonara" lauku iebrauktuvē, jo tā negaršo ne pēc kā. "Sastāvdaļas tiem ēdieniem, kas tiek reti pasūtīti, nereti nostāv ledusskapī pārāk ilgi, riskējot ar to, ka produkti ir sabojājušies," norāda Ārmstrongs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!