Teiksmainā ugunspuķe: kā pareizi fermentēt auga lapas tējai un kā to izmantot
Foto: Shutterstock

Šobrīd daudzviet Latvijas laukos pilnā plaukumā zied košās ugunspuķes, tādēļ vajadzētu atrast laiku, lai ziemas krājumiem sarūpētu ugunspuķu tēju. Šis leģendām apvītais dzēriens ir ne vien ļoti garšīgs, bet arī sniedz kolosālu enerģijas devu, palīdz cīņā ar stresu un ir apveltīts arī ar daudzām citām veselībai noderīgām īpašībām.

Jau iepriekš bioloģe Iveta Lapsele, kuras aizraušanās daudzu gadu garumā ir dažādu augu tēju un pulveru gatavošana, kā arī kosmētikas receptūru izstrāde no dažādām augu sastāvdaļām, atklāja, kas jāņem vērā, ievācot un sagatavojot dabas veltes ziemas krājumiem (rakstu atradīsi šeit), bet šoreiz uzzināsi, kā pareizi sagatavojama un izmantojama leģendām apvītā ugunspuķu tēja.

Nedaudz vēstures

Šaurlapu ugunspuķu (Chamerion angustifolium) fermentētu lapu tējas vēsture ir aizsākusies jau 12. gadsimtā Krievijā, Pleskavas apgabala Koporjes cietoksnī, tādēļ dzēriens, kas tagad krieviski runājošās valstīs atpazīstams kā "Ivana tēja" (krievu val. "Иван чай") agrāk nereti tika dēvēts arī par "Koporskas tēju" (krievu val. "Копорский чай").

Vēsturiski ugunspuķes tēja bija svarīga eksporta sastāvdaļa Krievijas ekonomikā, līdzās kažokādām, zeltam, darvai un kaņepēm. Anglija un Dānija to iepirka desmitiem tūkstošu pudu (puds – svara vienība, kas atbilst aptuveni 16 kilogramiem) apjomā, bet uz Prūsiju un Franciju tēju veda pat kontrabandas ceļā.

Tajā laikā Anglijai piederēja daudzas kolonijas, tai skaitā Indija, kas Eiropu apgādāja ar kvalitatīvu tēju, bet ugunspuķes tējas eksporta – gan legālā, gan nelegālā – apjomi bija tik lieli, ka pat izcēlās diplomātisks skandāls un notika vairāki skaļi tiesas procesi, kuru patiesais iemesls bija viens –ugunspuķes tēja bija radījusi nopietnu konkurenci lielākajai Rietumindijas tējas kompānijas produkcijai. Kādēļ ugunspuķes tēja iemantoja tādu popularitāti visā Eiropā? Noslēpums bija tās dziednieciskajās īpašībās un lieliskajā garšā. Šis dzēriens savulaik bija pazīstams visā pasaulē līdzās Damaskas tēraudam, Ķīnas zīdam un Persijas paklājiem.

Lasot tālāk, uzzināsi, kādas ir leģendām apvītās tējas dziednieciskās īpašības un kā to pareizi sagatavot.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka