Foto: Shutterstock
Medījumiem augstvērtīgākā gaļa ir fileju gabaliņi, visa mugura un šķiņķis (ciska). Ja šīs daļas ir sašautas, medījums ir mazvērtīgāks, jo šāvuma vietā vienmēr ir sadzītas spalvas.

Meža dzīvnieku gaļa jānogatavina tāpat kā mājdzīvnieku gaļa. Lielāku medījumu nav ieteicams tūlīt sasaldēt, bet gan trīs līdz četras dienas nogatavināt, sagriezt lietošanas vajadzībai piemērotos gabalos un tikai tad sasaldēt. Gatavojot gaļu, to nedrīkst turēt slēgtā traukā, plēves maisiņos, iesaka speciālisti. Gabalu virspusi var aprīvēt ar skābes šķīdumu vai skābu sulu.

Mērcē jāizmanto tikai asiņainie gabali. Mērcējamam ūdenim var pievienot garšaugu lakstus vai saknes, mazliet etiķskābes vai citronskābes. Gaļu var arī mērcēt biezpiena suliņās. Mērcējamais ūdens jāmaina ik pēc divām līdz četrām stundām.

Mērcēto gaļu gan nevar uzglabāt. Pēc asiņu nodalīšanās ūdenim pievieno vairāk skābes – uz litru ūdens ņem apmēram ēdamkaroti 80% etiķa esences. Gaļu var ierīvēt ar ķiplokiem, liesu – arī ar nedaudz eļļas, un to visu atstāj vēl uz 24 stundām.

Vecāku dzīvnieku gaļu kopā ar garšaugiem un garšvielām vēsumā var marinēt pat nedēļu, tad cūkas karbonādes mīkstumiņš pats izkusīs mutē. Marinādi var pagatavot tāpat kā siļķu veltnīšiem vai skābētiem un marinētiem gurķiem, pievienojot diļļu, pētersīļu, seleriju kātus vai lapas, upeņu lapas, ķiplokus un 1,5-2% skābes šķīdumu. Lieso gaļu ierīvē ar eļļu, lai tā neizmirktu (treknāku no izmirkšanas pasargā tauki).

Gaļu aplaista ar marinādi, nevis peldina tajā, bagātīgi pārkaisa garšaugus un marinēšanas laikā pārcilā. Gaļu var marinēt arī sagrieztu šķēlēs (šķērsām muskuļu šķiedrām). Tad šķēles liek kārtām un katru kārtu aplaista un apber arī ar pipariem vai sāli.

Kadiķogas garšo pēc skujām, tāpēc, ja nav vēlēšanās baudīt meža aromātu, tās labāk nepievienot. Šķēlēs sagriezto gaļu var marinēt arī sarkanvīnā, sarkanvīna etiķī vai alū.

Īsta delikatese ir ar garšvielām un garšaugiem marinēta medījuma fileja. To ietin plānā cūkas muguras speķa apvalciņā un nokūpina. Atdzisušu noliek zem neliela sloga un vēsumā notur 6 līdz 12 stundas.

Vēl – paturiet prātā, ka mežakuiļa gaļas specifisko smaku un garšu nevar iznīdēt. Panna, uz kuras cepta šī gaļa, vēl ilgi pēc tam "piesmaržo" visu māju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!