Foto: Shutterstock
Ieraugot tirgū brangās bietes, grūti turēties pretī kārdinājumam tās iegādāties. Labie nodomi visbiežāk beidzas ar to, ka bietes tā arī stāv kā stāvējušas sakņu plauktā, gaidot to piemērotāko brīdi, kad ķēpāties ar sārto sakņu vārīšanas, mizošanas un sulas traipu tīrīšanas. Ja līdz šim kā labāko pielietojumu tām esi atradis vien zupā, noteikti pamēģini ko jaunu ziemas krājumu papildināšanai.

Bietes ir izcila dārza sakne, kas nepelnīti atstāta novārtā, ļaujot tai izpausties vien zupās. Lai arī bietes var iegādāties svaigas teju vēl visu ziemu, tieši jaunās, nesen no zemes izrautās, ir kā radītas marinēšanai sulīguma un koncentrētās garšas dēļ.

Ja nu tomēr savu ikdienas ēdienkarti laiku pa laikam grūti iedomāties bez biešu zupas, noteikti pagatavo sagatavi, kas ļauj zupu izvārīt vien dažās minūtēs. Šī recepte ir izcila ar to, ka salāti labi garšo gan paši par sevi kā piedeva pamatēdienam, gan ir ideāls risinājums reizēs, kad ledusskapī svilpo vējš. Atliek vien novārīt kartupeļu gabaliņus un tad iejaukt burciņas saturu. Dažu minūšu laikā tumīga biešu zupa būs gatava!

Marinētas bietes ir konservēšanas klasika, kas noteikti jāizmēģina, ja jau esi ticis pie dažiem kilogramiem biešu. Ar marinādi var variēt, kā nu katram labpatīk – saldāka, pikantāka vai sāļāka, labi garšos visos veidos. Marinādes pamatā ir kāds etiķis, piemēram, ābolu, vīnogu, vīģu, aveņu vai kādu citu augļu vai ogu. Marinādi gatavo, vispirms katliņā karsējot garšvielas ar ūdeni vai kādu sulu, piemēram, ābolu. Kad šķidrums sāk burbuļot, var pievienot etiķi un nedaudz pakarsēt. Runājot par garšvielām, ko pievienot, bez klasiskās lauru lapas, ķimenēm, pipariem noteikti pamēģini kanēļa standziņu, krustnagliņas, muskatriekstu, ingveru, čili pārslas un citas aromātiskas un garšā izteiktas piedevas, kas marinādei piešķirs īpašu garšas noti.

Starp citu, no bietēm var pagatavot arī izcilu čatniju! Ņem talkā skābus ābolus, sarkanos sīpolus, ķiplokus, etiķi, garšvielas un visu smalki sagrieztu karsē, līdz masa sabiezē. Šādu rudens garšas smēriņu var pēc tam izmantot siera platēs, zieķēt uz maizītēm, krekeriem vai vienkārši pasniegt pie gaļas ēdieniem.

Padoms!

Ja pēc biešu gatavošanas uz dēļa palikuši traipi, tos var nomazgāt ar citronu vai sāli, ''Tava Māja'' stāstīja koka dēlīšu ražošanas pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!