Foto: Shutterstock
Ierasts, ka turku zirņu biezo mērci, kas vairāk līdzinās smēriņam, izmantojam kā piedevu uzkodām vai ziežam uz maizītēm. Tomēr no gardā turku zirņu smēriņa var pagatavot arī daudz ko citu, piešķirot maltītēm pavisam citu garšu. Lūk, dažas idejas, iedvesmojoties no portāla "Greatist.com".

Humusa salātu mērce

Tā kā humuss pats par sevi ir bieza uzkodu mērce, salātiem tā vienkārši to nepievienot. Taču, pielietojot mazliet izdomas, no humusa var pagatavot gardu vieglāko mērci. Pievieno pāris ēdamkarotēm humusa svaigi spiestu citronu sulu, mazliet eļļas un sakapātas dilles svaigumam. Un viss – vienkārša mērce gatava!

Vista humusā

Arī ikdienišķās vistas krūtiņas var pagatavot pavisam citā manierē, izmantojot humusu kā slepeno sastāvdaļu. Kad vistas krūtiņas apbērtas ar garšvielām un saliktas cepamtraukā, katru krūtiņu bagātīgi apzied ar humusu. Liec krāsnī cepties kā ierasts. Cepšanas laikā humuss pārvērtīsies par gardu garoziņu, kas vairāk atgādinās biezu mērci.

Humusa mērce makaroniem

Līdzīgi kā svaigajos salātos, arī makaronu ēdieni iegūs pavisam citu garšu, ja papildināsi tos ar humusu. Humuss jo īpaši piestāvēs nūdeļu tipa makaroniem, piemēram, spageti. Kad makaroni novārīti un karsti, tos pārlej ar mērci, kas aši pagatavota no humusa, citrona sulas, sāls, pipariem un mazliet, mazliet saldā krējuma. Rezultātā iegūsi krēmīgu un sātīgu maltīti.

Biezais humusa un lēcu uzkodu smēriņš

Ja kārojas kas patiesi sātīgs, humusu un kādu tiesu novārītu lēcu vari pārvērst ļoti sātīgā smēriņā, ko klāt uz sausmaizītēm. Mērcīti gatavo pannā, uzsildot lēcas, kam pievienots humuss, garšvielas pēc gaumes, mazliet olīveļļas, saspiesta ķiploka daiviņa, garšaugi, piemēram, pētersīļi, kā arī citronu sula un mazliet medus vai kļavu sīrups izteiksmīgākai garšai. Neaizmirsti humusu izmantot bagātīgi, lai tas tiešām būtu smēriņš, nevis lēcas, kas apviļātas nelielā humusa daudzumā.

Tāpat atceries, ka humusu pašu par sevi var izmantot tortilju, lavašu rullīšu gatavošanā, vēl tas labi noderēs dažādu uzkodu pasniegšanai, piemēram, mērcot tajā dārzeņu standziņas vai krekerus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!