Foto: Shutterstock

Lai gan paniņas ir ļoti līdzīgas kefīram, ne visiem šis piena produkts iet pie sirds. Ir ļaudis, kuri paniņas iegādājas vien galējas nepieciešamības pēc, kad to pieprasa kāda kūkas recepte un bez tām nevar iztikt. Ko iesākt ar atlikušo nepilno litru paniņu, kas stāv ledusskapī, lai neietu zudumā?

Tā kā paniņās ir zems tauku saturs un daudz olbaltumvielu, pirms raucam degunu par to dzeršanu, der palūkoties uz piena produktu no citas puses – kā to padarīt gardāku, lai zustu paniņu skābums? To var izdarīt pavisam vienkārši – ar augļu un ogu palīdzību saldākā variantā vai jūras sāli un aromātiskiem garšaugiem (piparmētras, baziliks) sāļākā kokteilī.

No paniņām sanāks ļoti garšīgi kokteiļi. Lej paniņas blenderī, pievieno sauju saldētu upeņu, aveņu melleņu vai citu ogu, pievieno kādu karotīti medus un sablendē. Rezultātā iegūsi gardu, vērtīgām uzturvielām bagātu kokteili. Pie reizes, šādā veidā varēsi iemānīt paniņas arī skeptiķiem, kuri tās nedzer.

Pufīgu pankūku, gaisīgas maizes un mīkstu mafinu slepenā sastāvdaļa? Paniņas! Tieši ar paniņām iespējams panākt to, ka ceptais mīklas kārums būs īpaši gaisīgs un gards. Tāpēc, tā vietā lai pankūku vai maizes mīklā izmantotu pienu, laba alternatīva būs tieši paniņas. Ne velti sarkanā samta kūkas vai scones cepumu recepte pieprasa tieši paniņas – bez tām rezultāts nebūtu ne tuvu tik gaisīgs, kā ar pienu.

No paniņām var pagatavot arī gardu salātu mērci. Nelielam daudzumam paniņu pievieno sakapātus zaļumus un garšvielas. Kārtīgi samaisa un lej pāri tomātu un lapu salātiem. Paniņas būs veselīgākas, kā bieži vien salātiem piejauktais skābais krējums, kā arī figūrai draudzīgāks.

Bet, ja iecienīti ir sāļie pīrāgi, kuru pildījums ir pārliets ar olu un piena masu – pamēģini pienu aizvietot ar paniņām. Paniņas piešķirs izteiksmīgāku un kreptīgāku garšu. Neatkarīgi no tā, kas trauslās smilšu mīklas karkasiņā tiks likts – spināti, tomāti, ziedkāposti vai citi dārzeņi – paniņas piestāvēs visam.

Lūk, 17 citas garšīgas idejas, kā izlietot kādu glāzi vai divas ar paniņām, kas aizķērušās ledusskapī!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!