Foto: Shutterstock
Aromātiska, mutē kūstoša krāsnī vai uz pannas apcepta zivs vienmēr būs lieliska maltīte pusdienās vai vakariņās. Tomēr zivju gatavošana mēdz būt visai piņķerīga lieta, it īpaši tiem, kuri tās gatavo reti. Kā noteikt, ka zivs ir patiešām gatava?

Ir divi galvenie paņēmieni – gatavību var noteikt pēc vizuālā izskata un pēc zivs temperatūras. Vizuāli zivs gatavību var noteikt pavisam vienkārši – ceptajai zivij ar nazīti vai dakšiņu atdala nelielu gabaliņu no mīkstuma. Ja vien nav nepieciešama pusjēla zivs, gatavai zivij mīkstums būs viegli stingrs, taču sulīgs.

Pārcepta zivs vizuāli izskatīsies ļoti sausa un stingra. Tajā iegriežot, atsevišķie filejas slānīši sabirs. Tāpēc, lai zivi nepārceptu, ik pa brīdim der to pārbaudīt ar aprakstīto atdalīšanas paņēmienu.

Zivs gatavību pēc temperatūras īpaši ērti ir noteikt veselām zivīm, kas tiek gatavotas cepeškrāsnī. Šim darbiņam gan būs nepieciešams speciālais virtuves termometrs ar adatu. Lai pārbaudītu gatavību, termometru iedur zivī, daļā, kas ir tuvāk galvai. Lielākā daļa zivju (baltās zivis, lasis) ir gatavas, ja to temperatūra ir 46-52 grādi, norādīts kulinārajā izdevumā "Fine Cooking".

Ja termometrs nav pie rokas, zivs gatavību var noteikt pēc struktūras. Zivs biezākajā daļā iedur bambusa iesmiņu – tam vajadzētu iedurties mīkstumā bez jebkādas pretestības. Tādā veidā zināsi, ka zivs gatava.

Svarīgi atcerēties! Zivs turpina gatavoties arī minūti vai pat divas pēc noņemšanas no pannas vai izņemšanas no cepeškrāsns. Tāpēc ieteicams zivi beigt gatavot brīdī, kad tā teju, teju būs gatava.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!