Foto: Shutterstock
Klasiskie olu krēmi ir noderīga sastāvdaļa dažādu desertu pagatavošanai – vaniļas krēmu izmantojam dažādu kūku glazēšanai, bet citronu krēms noder pankūku pildīšanai un mafinu atsvaidzināšanai. Nereti receptes pieprasa gatavu citronu krēmu, bet – tā kā vietējo veikalu plauktos šādu produktu var uzskatīt par neredzētu brīnumu, bieži vien to nākas gatavot pašiem. Izrādās, var necīnīties ar olu dzeltenumu kulšanu karstā ūdens peldē – citronu krēmu var pagatavot, palīgā ņemot mikroviļņu krāsni.

Kā pagatavot citronu krēmu mikroviļņu krāsnī? Vispirms jau jāsagatavo nepieciešamie virtuves piederumi, lai visa gatavošana ritētu raiti. Noderēs stikla bļoda, kurai ir uzliekams plastmasas vāciņš. Tad noteikti vajadzēs arī putojamo slotiņu, mērkrūzi, smalko rīvi un sietiņu. Kā arī kādu tīru burciņu, kurā gatavo krēmu sapildīt.

Citronu krēmam nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 115 g sviests;
  • 225 g cukurs;
  • 4–5 citronu sula;
  • 3 citronu miziņa;
  • 3 olas (+ 2 olu dzeltenumi, ja krēmu vēlies izteiksmīgāku un biezāku);
  • šķipsna sāls.

Vispirms nepieciešams izkausēt sviestu – to ievieto stikla bļodā un ieliec mikroviļņu krāsnī uz minūti vai divām, līdz sviests izkusis. Paralēli izspied sulu no citroniem un norīvē nepieciešamo citronu miziņu, lai viss būtu pa rokai brīdī, kad nepieciešams pievienot pārējās sastāvdaļas. Nenāks arī par ļaunu, ja jau iepriekš būsi sasvēris cukuru un no čaumalām izsitis olas.

Kad sviests izkusis, tam secīgi pievieno citrona miziņas, pieber cukuru un sāli, un visu pārlej ar citronu sulu. Ar putojamo slotiņu visu samaisa, līdz iegūta vienmērīga masa un cukurs izkusis. Pēc tam pa vienai pievieno olas, pēc katras pievienotās olas masu sakuļot, lai tā būtu vienmērīga. Šajā solī vari izvēlēties – ja citronu krēmu vēlies biezāku, pievieno tam vēl divus olu dzeltenumus, bet ja nē, bez tiem var arī iztikt.

Sagatavoto citronu krēma pamatu pēc tam liek karsēties mikroviļņu krāsnī – bļodai uzliek vāciņu, ievieto to mikroviļņu krāsnī un silda vienu minūti. Vāciņš bļodai nepieciešams, lai olas karstumā neuzkarstu nevienmērīgi un krēms nesaietu kunkuļos, iesaka portāls "All recipes". Pēc tam, kad krēms karsējies minūti, to izņem no mikroviļņu krāsns un apmaisa bļodas saturu ar putojamo slotiņu. Kad tas paveikts, bļodu ar krēmu apsedz ar vāku un ievieto atkal mikroviļņu krāsnī uz vienu minūti.

Kopumā būs nepieciešamas 4–5 šādas karsēšanas reizes – katru reizi krēmu karsē tikai minūti. Svarīgākais – pēc katras minūtes krēmu izņemt laukā un apmaisīt ar putojamo slotiņu, lai tas būtu vienmērīgs. Tiklīdz kā krēms ir pietiekami biezs, lai uzreiz nenoslīdētu no karotes, tas ir gatavs. Galvenais ir to nepārkarsēt, citādi tas nebūs baudāms.

Gatavo citronu krēmu izkās caur smalku sietu, lai tajā paliktu citronu miziņas. Pēc tam sapildi to sterilizētās burciņās (no produktu daudzuma sanāks apmēram divas 250 ml tilpuma), aizvāko un liec ledusskapī. Citronu krēmu izlieto divu līdz trīs nedēļu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!