Foto: Shutterstock
Ja baklažāns nepieciešams kā viens no dārzeņiem, piemēram, kādā sacepumā, raizes par šķēlīšu cepšanu nebūs, bet, ja tas jācep atsevišķi, tad gan var rasties simts un viens jautājums, ko un kā darīt, lai beigās nenāktos servēt ar eļļu piesūcinātu masu, kas ne pēc kā negaršo.

Viens no vienkāršākajiem un drošākajiem veidiem, kas jo īpaši labi derēs tad, ja nepieciešamas plānas baklažānu šķēles, ir to gatavošana cepeškrāsnī, ne uz pannas.

Vispirms sagriez baklažānu vēlamā biezuma gareniskās šķēlēs vai ripās, kā nu receptūrā nepieciešams, tad apskaisi no abām pusēm ar sāli un atstāj uz 20 minūtēm ievilkties. Sāls veicinās sulošanu un padarīs tā garšu izteiksmīgāku. Kad šķēles jau sasulojušās, noslauki lieko šķidrumu ar papīra salvetēm. Tad iesmērē papīra salveti ar eļļu un iezied ar to katru šķēli no abām pusēm. Izkārto šķēles uz cepamās plāts virs cepampapīra, ja vēlies pārber ar garšvielām un cep 10-15 minūtes 170 grādos. Atkarībā no šķēļu biezuma, cepšanas laiks atšķirsies. Ja der arī sausākas baklažānu šķēles, ar eļļu šķēles var nesmērēt.

Ja baklažānus cep uz pannas, uzkarsētā eļļa ātri vien uzsūksies baklažāna mīkstumā, un panna visu laiku šķitīs sausa, tāpēc pirms liec šķēles cepties, iesmērē pannu ar eļļu vai arī izmanto eļļu aerosolā, kas nodrošinās taukvielu esamību uz visas virsmas. Cepšanas laikā eļļu nepievieno!

Receptēs, kurās nepieciešams vien baklažāna mīkstums, piemēram, krēmzupai, violeto dārzeni vari cept cepeškrāsnī nesagrieztā veidā. Nomazgā, nosusini, nogriez galu ar lapiņām, veic nelielus iegriezumus mizā un cep 20-25 minūtes uz cepamās plāts. Pēc tam miza viegli nonāks nost, mīkstums būs viegli sadalāms un izmantojams gatavošanas nolūkiem, turklāt bez kripatas eļļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!