Foto: Shutterstock
Saistībā ar spageti ir jāpiemin kāds romantisks knifiņš. Dažos restorānos ir pieņemts pasniegt pastu vienā lielā šķīvī, no kura jāēd divatā… Kādēļ tā? Izrādās, eksistē skaista leģenda par to, ka kādudien divi jauni cilvēki esot nejauši nonākuši līdz skūpstam, katrs no sava gala velkot mutē vienu spageti…Skaisti un romantiski! Bet, kā tad būtu pareizi jāēd spageti?

Daudzos pašmāju restorānos pie spageti ēdieniem pasniedz karoti un dakšiņu. Tā ir kļūda. Itālijā spageti ēd tikai ar dakšiņu un karotes izmantošana šai procesā tiek uzskatīta par slikto toni.

Kā tad virtuozi uztīt spageti uz dakšiņas bez karotes palīdzības – lūk, jautājums? Atbilde ir vienkārša. Pirmkārt, speciālajam pastas šķīvim ir padziļinājums un platas malas kā platmalei. Otrkārt, nav jācenšas ķeksēt makaronus no šķīvja vidus, bet gan sākt uztīt no malas, jo tā būs labāk tos atdalīt. Ja ir pareizais pastas šķīvis, tad dakšiņu ir ērti piespiest pie šķīvja malas un, rotējot to ap savu asi pulksteņrādītāja virzienā, uztīt makaronus. Katrs kumoss ir jāuzvirpina uz dakšas nesteidzīgi, lai neizšļakstītu mērci.

Foto: Shutterstock

Nepieklājīgi ir arī nokost vien daļu no spageti, kas uztīta uz dakšas vai arī skaļi tos iesūkt mutē. Nedrīkst atstāt neuztītus garus makaronu gabalus vai arī griezt spageti ar nazi. Jātrenējas uz dakšas uztīt vien tik daudz, lai katrs kumoss uzreiz eleganti nonāktu mutē.

Lai tev būtu pavisam skaidrs, kāda ir pareiza spageti tīšanas tehnika, noskaties šo īso video.

Ar nazi un dakšiņu ēd tikai lazanju un kaneloni – liela izmēra makaronu trubiņas ar dažādiem pildījumiem, bet ravioli var ēst arī ar karoti, jo tā gluži vienkārši būs ērtāk.

Ar ko pasniedz spageti

Itālijā pie pastas ēdieniem pasniedz vīnu vai ūdeni. Vīnu pasniedz atbilstoši pastas mērcei: pie dārzeņu mērces – sauso baltvīnu, vēlams jaunu un aromātisku, pie gaļas vai medījumu mērces – izturētu sauso sarkanvīnu.

Ar zivju vai jūras velšu mērcēm parasti pasniedz sauso baltvīnu ar izteiktu struktūru vai arī jaunu sarkanvīnu. Izņēmuma gadījumā iederas arī rozā vīns.

Pasniedzot spageti un citus pastas ēdienus, uz galda noteikti jābūt trauciņam ar rīvētu parmezānu, ko, ja ir tāda vēlme, var pievienot pastai, kā arī groziņam ar maizi. Protams, savākt mērces atlikumus ar gabaliņu fokaču vai čabatu nav pārāk "zolīdi", bet kādēļ gan neatļauties šādu nelielu vaļību, ja tas ir garšīgi!

Lai tu varētu jau šovakar pat izmēģināt spēkus, apgūstot pareizas spageti pasniegšanas un tīšanas prasmes, pagatavo kādu no "Tasty" piedāvātajām spageti receptēm.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!