Foto: Shutterstock

Gada pirmās nedēļas ir īstais laiks, kad sākt jaunu, skaistu dzīvi - bez liekiem tēriņiem par pārtiku un virtuvē bezjēdzīgi pavadītām stundām, ko vari veltīt daudz interesantākām nodarbēm. Mēs, iedvesmojoties no thekitchn.com, sastādījām sarakstu, kas ļaus tev saplānot ēdienkarti visai nedēļai, kļūstot par sava laika un kredītkartes pavēlnieku.

Meklē idejas

Katrai ģimenei ir savi iecienītākie ēdieni, bet, lai cik garšīgi tie nebūtu, ik pa laikam ir noderīgi ieviest ēdienkartē jaunas vēsmas. Tādēļ katru nedēļu atvēli laiku iedvesmojošu recepšu meklēšanai. Ja tevi neuzrunā internetā atrodamie resursi – neskaitāms daudzums blogu un portālu, kas veltīti tieši ēst gatavošanai, ķeries klāt pie vecajām pavārgrāmatām – ar līmlapiņām atzīmējot receptes, kas tevi "uzrunā".

Krāj receptes

Izdomā vienkāršu un sev pieņemamu veidu, kā uzglabāt savus recepšu atradumus. Tu vari iekārtot īpašu kladi, likt izgriezumus no recepšu žurnāliem glītā kastītē, bet internetā atrastajām receptēm izveidot atsevišķu failu vai mapi Pinterest vietnē. Pēdējais variants ir īpaši parocīgs un izmēģināšanas vērts, jo tu veikalā vienkārši varēsi iegādāties visas nepieciešamās sastāvdaļas, piekļūstot receptēm caur aplikāciju savā mobilajā telefona.

Noskaidro gaumes

Aptaujā savu ģimeni, draugus un kolēģus – noskaidro, kādi ir viņu iecienītākie ēdieni un produkti. Šis padoms var šķist dīvains, bet bieži vien to, ka, piemēram, tētim negaršo sēnes, uzzini par godu vecāku apciemojumam ceļot galdā baraviku krēmzupu. Turklāt tuvinieku gaumes apzināšana dos tev iedvesmu radošai interpretācijai.

Seko laika prognozei

Arī šis padoms, iespējams, liek tev izbrīnā saraukt uzacis, bet velti – ir taču tā, ka drūmās, lietainās un vēsās dienās organisms pieprasa siltas zupas, sautējumus vai krietnu gaļas gabalu, bet siltās un saulainās pietiek ar viegliem salātiņiem, kas papildināti ar jūras veltēm, zivi vai gabaliņu grilētas vistas.

Raksti "dienasgrāmatu"

Pamēģini katru dienu īpašā plānotājā vai kladē atzīmēt todien gatavotās maltītes un to vērtējumu. Šādi pieraksti pēc kāda laika būs vērtīgs "špikeris" – pārskatot tos, varēsi iedvesmoties no saviem sasniegumiem, izdarīt secinājumus par savu mājinieku kulināro gaumi un sastādīt ēdienu "topu".

Sastādi sarakstu

Svētdien mēģini sastādīt aptuvenu maltīšu sarakstu turpmākajai nedēļai, tad pie katra ēdiena atzīmē tam nepieciešamo produktu sarakstu. Apkopo visai nedēļai nepieciešamos produktus un, pirms iepirkumu saraksta sastādīšanas, pārskati virtuves krājumus, lai nenopirktu ko lieku. Veikalā centies nenovirzīties no sava plāna.

Tematiskās dienas

Ja tev iestājies ideju izsīkums, iesakām katrai nedēļas dienai atvēlēt konkrētu produktu: pirmdiena - zupu diena, otrdiena - pastas diena, trešdiena - pupiņu diena u.tt. Īpaši noderīgs šis padoms būs māmiņām, kurām katru nedēļu jāsaplāno sava mazuļa ēdienkarte. Šāds plāns palīdzēs arī daudz vienkāršāk atlasīt receptes. Vari domāt vēl plašāk – veltī visu nedēļu Itālijas vai Ķīnas tradicionālajiem ēdieniem.

Izvēlies iepirkšanās dienu

Pirms došanās uz veikalu noteikti jāsastāda iepirkumu saraksts – tas ,cerams, ir skaidrs katram. Šādi tu ietaupīsi gan laiku, ko citādi veltītu bezmērķīgai klīšanai gar veikala plauktiem, gan naudu – jo ir pierādīts, ka iepērkoties bez saraksta, mēs iegādājamies virkni nevajadzīgu un lieku produktu. Domājot vēl vienu soli uz priekšu, būtu lieliski atvēlēt iepirkumiem vienu vai divas dienas nedēļā, jo šādi vari ietaupīt vēl vairāk laika.

Seko atlaidēm

Dodoties uz veikalu ar sarakstu, tu vari tajā ieviest izmaiņas, ja pamani kādu īpaši izdevīgu akcijas produktu, piemēram, lasi vai liellopa fileju. Vēl viens paņēmiens, kas ļaus ietaupīt naudu, ir nedēļas maltīšu plāna sastādīšana, pirms tam izpētot konkrētās nedēļas atlaides tuvējos veikalos. Ja cena vienai un tai pašai precei būtiski atšķiras,tad kāpēc pārmaksāt?

Izmanto vakariņu pārpalikumus

Ja no iepriekšējās dienas vakariņām palicis pāris gabals vistas cepeša, rīsi vai sautēti dārzeņi, tu tos nākamajā dienā vari izmantot salātu, zupas, mērces vai sautējuma pagatavošanai. Tas ļaus ietaupīt gan laiku, ko citādi nāktos veltīt konkrētā produkta gatavošanai, gan naudu.

Ja zupa ir garda, bet, lai pieveiktu lielo katlu, tā būs jāēd trīs dienas pēc kārtas, labāk daļu zupas sasaldē. Kādudien, kad nebūs ne spēka, ne laika gatavot vakariņas, šāds saldētavas papildinājums būs pašā laikā.

Nevelc laiku garumā

Atnākot no veikala, nekavējoties sagatavo visus vakariņām nepieciešamos produktus – noskalo un nosausini salātlapas, sagriez dārzeņus, apcep gaļu, iejauc mīklu picai, atpūsties varēsi pēc tam.

Ja zini, ka šonedēļ ieplānots gatavot vairākus ēdienus, kuru sastāvā ir rīvēts siers, sarīvē visu lielo siera gabalu un aizvākojamā trauciņā uzglabā to ledusskapī. Līdzīgi vari rīkoties arī ar sīpoliem, ķiplokiem un citiem dārzeņiem. Šis paņēmiens ļaus ietaupīt laiku.

Sagatavo pamatkomponentus

Jau nedēļas sākumā vari pagatavot lielāku daudzumu zaļo salātu mērces vai tomātu mērci, ko pēc tam izmantot picas pildījumam, lazanjai vai kotlešu sautēšanai. Ja zini, ka pirmdien gatavosi ceptu vistu, vari otrdienas maltītei ieplānot grilētas vistas salātus, spageti ar vistu, vrapus vai vistas sviestmaizes.

Sadraudzējies ar saldētavu

TU varI būtiski ietaupīt laiku, gatavojot mērces, sautējumus, zupas, karijus, sacepumus lielākos daudzumos un daļu no tiem paglabājot saldētavas krājumos. Pēc pāris nedēļām, uzsildot šādu maltīti un papildinot ar svaigiem zaļumiem, tā garšos tiešām lieliski.

Nepārblīvē ledusskapi

Atverot produktiem pārblīvētu ledusskapi, rodas apjukums. Turklāt tālākie plauktos novietotie produkti ir nepārredzami, tādēļ bieži vien tiek aizmirsts par to eksistenci un derīguma termiņu. Izvairies no šāda notikumu scenārija, atbrīvojot ledusskapi no pustukšajām ievārījuma burciņām, mērču pudelītēm un citiem nepiederīgiem produktiem. Būtu ieteicams sastādīt sarakstu ar krājumos esošajiem produktiem un to derīguma termiņiem - tas ļaus daudz vienkāršāk kontrolēt ledusskapja saturu un izvairīties no liekas naudas tērēšanas.

Papildini pieliekamā krājumus

Rūpējies, lai pieliekamajā nekad netrūktu eļļas, dažādu garšvielu, etiķu, graudaugu, pupiņu, makaronu, konservētu dārzeņu un miltu, jo šiem produktiem ir tendence izsīkt visnepiemērotākajā brīdī. Arī pāris citroni un svaigi zaļumi podiņā uz palodzes būs noderēs teju katru dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!