Foto: Shutterstock
Ko iesākt ar saldētavas krājumiem, ja pēkšņi pazūd elektrības padeve? Kāpēc ledusskapim labāk netuvoties ar nazi rokās, un kāda gadījumā prātīgāk būs meklēt kvalificeta meistara palīdzību? Lai labāk saprastu sava ledusskapja vēstījumu, iepazīsties ar žurnāla "Ieva" (2011.g., Nr.13.) apkopotajiem ieteikumiem.

Strāda nepaguris, bet nesaldē

Visticamāk, ir notikusi freona noplūde. Freons ir gāze, ko kompresors dzen pa caurulītēm un, vienkārši izsakoties, pārnēsā aukstumu. Kā var notikt freona noplūde? Reizēm pie vainas var būt kāds rūpnīcas defekts, taču pieredze liecina, ka itin bieži to var izraisīt arī neapdomīga saimniekošana. Piemēram, mēginot ar nazi atdalīt ledu no saldētavas plauktiņiem vai cenšoties no tiem atlauzt kādu piesalušu pārtikas produktu.

Ja pārsit pušu kādu no plauktiņa alumīnija caurulītēm, notiek freona noplūde (jaunākajiem ledusskapju modeļiem alumīnija detaļas ir paslēptas zem plastmasas detaļām, tadēļ šāda ķibele izpaliek). Tā kā freonam nav smakas, par bojājuma var liecināt vien īss šņāciens, taču, ja caurulīte būs iebojāta pavisam nedaudz, noplūdi uzreiz vari arī nepamanīt - tā notiks pamazām. Taču ir arī labā ziņa - pārsistās caurulītes var salabot, tāpēc aicini ciemos pieredzējušu meistaru!

Klusē un nedarbojas

Vairumā gadījumu tas nozīmē, ka ir bojāts ledusskapja termoregulators. Un tas parasti nozīmē, ka salabot neko nevarēs - termoregulators gluži vienkārši būs jānomaina. Tas, no kādas naudas summas nāksies šķirties, atkarīgs no meistara, servisa, bojājuma pakāpes u.tt.

Varbūt aizdomīgais klusums liecina par to, ka mājās gluži vienkārši ir pazudusi elektrības padeve.Secinot, ka pašu spēkiem to nav iespējams ātri atjaunot, parasti sākas panika - ko darīt ar saldētavā stāvošajām, vasarā rūpīgi lasītajām ogam, sēnēm un cietim labumiem? Lielākā kļūda, ko vari pieļaut ir pārāk bieža saldētavas virināšana. Visprātīgāk ir vispār to nevērt vaļā - ja elektrības padeve atgriezīsies divu dienu laikā, ar sasaldētajiem labumiem nekas ļauns pa šo laiku nenotiks.

Saldē kā traks

Ja ledusskapis strādā nemitīgi un pārmēru aktīvi saldē, arī tad pie vainas varētu būt bojāts termoregulators. Iespējams arī, ka piededzis kāds kontaktiņš vai bojājumu vienkārši radījis nežēlīgais laika zobs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!