Foto: Shutterstock

Ja pēc prāvajām rudens ražām mājās biešu ir teju tikpat daudz, cik kartupeļu, tad jādomā radoši veidi, kā tās pagatavot. Protams, visvieglākais variants ir nemizotas bietes novārīt lielā katlā. Taču vēl gardākas tās būs krāsnī ceptas. Bietes var cept gan sagrieztas, gan veselas – tikai jāzina, kā to darīt pareizi.

Folijā ceptas bietes


Ērtākais variants, ja nepieciešams izcept daudz biešu, ir gatavot tās ietītas folijā. Bietes var cept nemizotas, vien iepriekš rūpīgi nomazgātas. Viens no šādas gatavošanas plusiem ir tas, ka bietes saglabājas sulīgas un nav cietas. Turklāt, pēc cepšanas tās var itin viegli izvīstīt no folijas un nomizot. Šādi krāsnī gatavotām bietēm nevajadzēs ne garšvielas, ne taukvielas.

Vispirms bietēm nogriež kātus un tās nomazgā. Pēc tam katru ievīsta folijas sloksnē. Ievīstītās bietes saliek cepamtraukā vai uz cepešplāts – tas nepieciešams, jo bietes karstumā var izdalīt sulu. Tādā veidā paglābsi cepeškrāsni no liekas ķēpas. Kad bietes cepšanai sagatavotas, krāsni uzkarsē līdz 200–220°C. bietes krāsnī cep apmēram stundu, līdz tās ir mīkstas. Lai pārliecinātos, ka no tām neiztvaiko viss šķidrums, apmēram pēc 20 cepšanas minūtēm var atvīstīt kādu folijas gabaliņu un novērtēt situāciju. Ja biete ir ļoti sausa, aplej to ar ēdamkaroti ūdens, aizvīsti foliju un liec atpakaļ krāsnī, iesaka "Freshbitesdaily". Tādā veidā parūpēsies, ka ceptās bietes saglabāsies sulīgas.

Kad bietes gatavas un mīkstas, ņem laukā no krāsns un izvīsti no folijas. Bietes atdzesē tik ilgi, līdz tās vairs nav karstas ņemšanai rokās, un nomizo ar pirkstiem vai nazīša palīdzību. Mizai jānonāk viegli, ja bietes ir patiesi izcepušās – ja tā nav, tad bietes nepieciešams cept vēl kādu brīdi. Pēc tam bietes vari izmantot, kā iecerēts – uzkodu gatavošanai, salātiem vai kam citam.

Foto: Shutterstock

Tradicionāli ceptas bietes


Patiesībā, krāsnī ceptas bietes gatavo pavisam vienkārši – tāpat kā tik pazīstamos kartupeļus. Tā iemesla dēļ, ka bietes parasti tiek ēstas vārītas vai marinētas, ir piemirsts tas, ka tās itin labi garšo arī vienkārši apceptas. Pamata princips ir pavisam vienkāršs – jābūt labi uzkarsētai krāsnij (180–200°C), ietaukotam cepamtraukam un noteiktam laikam.

Bietes pirms cepšanas nomazgā, nomizo un sagriež ceturtdaļās vai astotdaļās, lai tās vienmērīgi izceptos. Tāpat, kā kartupeļiem, arī bietēm ir nepieciešama kāda taukviela un garšviela. Tāpēc bietes pirms cepšanas var apviļāt labā olīveļļā, kas sajaukta ar kādu ēdamkaroti citronu sulas – tas piešķirs bietēm vēl labāku garšu. Tad bietes izkārto cepamtraukā – tā, lai tās nebūtu sadrūzmējušās, ar nelielu atstarpi starp gabaliņiem. Pirms likšanas krāsnī bietes apkaisa ar sāli, pipariem un kādu garšaugu, piemēram, rozmarīnu.

Bietes liek cepeškrāsnī un cep aptuveni pusstundu, ja gabaliņi nav lieli. Der atcerēties, ka jānovaktē, lai tās nepiedegtu, tāpēc ik pa laikam var biešu gabaliņus pagrozīt vai pārrotēt cepamtrauku pašā krāsnī. Kad bietes gatavas, tās var ēst tāpat vai izmantot kā piedevu pamatēdienam, piemēram, cepetim vai salātiem. Un viss – tik vien tā darba!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!