Foto: Shutterstock

Vasara pavisam noteikti ir smūtiju laiks, jo plaši pieejamas ir ne tikai ogas – zemenes, mellenes, avenes, bet arī pa kādam veselīgākam auglim. Kā atklāj "Ideju mājas" uztura speciāliste Agnija Irkle, atkarībā no smūtija sastāvdaļām, tas var kalpot gan kā viegla uzkoda, gan bagātīga maltīte, kā arī būt lielisks palīglīdzeklis cīņā pret saslimšanām.

Atšķirībā no ierastajām smūtiju sastāvdaļām – banāniem, spinātiem, mandeļu piena, bezpiedevu jogurta un citām, uztura speciāliste iesaka veselīgajos kokteiļos likt arī Latvijas pļavās augošās ārstnieciskās zālītes un augus. Kopā ar augļiem un ogām, lai iemānītu īsteni veselīgas sastāvdaļas, sablendē arī liepziedus, nātres, pelašķus un citas vērtīgas zālītes, iegūstot vēl vairāk labuma. Tāpat, tuvojoties upeņu un jāņogu sezonai, kokteiļos noteikti izmanto arī tās – jo latviskākas sastāvdaļas, jo labāk organismam.

Agnija Irkle iesaka "būvēt" smūtiju pēc trīs pamata līmeņiem. Vispirms smūtijam izvēlas šķidrās sastāvdaļas – ūdeni, pienu, sulu, tēju, mandeļu vai kokosriekstu pienu. Pēc tam pievieno augļus vai ogas, gan saldētas, gan svaigas. Biezumam var pievienot arī ledu, bezpiedevu jogurtu. Bet kā beidzamos pievieno zaļumus – spinātus, salātus, mangolda lapas, un citas ēdamās augu lapas.

Īpašu garšu smūtijiem piešķir arī garšvielas, tāpēc nevajag vairīties izmantot kanēli, ingveru un vaniļu. Šķiedrvielu uzņemšanai blendētajā kokteilī pieber arī linsēklas un graudu pārslas, piemēram, auzu. Ja smalcināto kokteili gribas saldāku, tad tam pievieno nedaudz medu, dateles, rozīnes, agaves sīrupu un citus, dabīgos saldinātājus, pavisam noteikti izvairoties no cukura.

Uztura speciāliste gan iesaka ar smūtiju dzeršanu nepārspīlēt – tie, protams, ir veselīgi, taču tā kā smūtiju sastāvā ir ogas un augļi, tātad, daudz dabīgo cukuru, tie lielos apjomos var rezultēties svara pieaugumā. Tāpēc, ja smūtiju dzeršanas mērķis ir tievēšana – vairāk par divām trim porcijām dienā nav vēlamas.

Laiks ķerties pie lietas – pagatavo kādu no Tasty.lv kolekcijas gardajiem smūtijiem un blendētajiem kokteiļiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!