Foto: Shutterstock
Kuram gan nav gadījusies situācija, kad viss nepieciešamais kūkas, kēksiņu, cepumu vai citu konditorejas labumu gatavošanai sagādāts, uzticoties pārliecībai, ka cepamais pulveris arī glabājas garšvielu plauktiņā, bet beigu beigās nav ne grama no tā? Var jau mēģināt cept bez tā, bet skaidrs, ka tad mīkla neizcepsies tik pufīga, tāpēc šādās reizēs lieti noder padoms no senču pūra lādes.

Šo virtuves gudrību man savulaik atklāja ome, kas šo paņēmienu glabā zinību pūra lādē jau kopš padomju laikiem, kad cepamais pulveris kā atsevišķs produkts ne visiem bija viegli pieejams. Tad nu visi darīja, kā mācēja, un jāsaka, ka cepamā pulvera alternatīva nekad nav likusi vilties.

Pēc būtības cepamais pulveris ir mīklas irdinātājs un bez tā klātbūtnes (lai arī deva visbiežāk ir ļoti niecīga) mīkla citādi izceptos blīva. Konditorejas izstrādājumos, kuros tas nav tik būtiski, var iztikt bez cepamā pulvera, bet kopumā vienmēr šķipsna sastāvdaļas vajadzīga vienmēr. Pat tad, ja plauktiņā vairs savu kārtu negaida ne grama cepamā pulvera, to zibenīgā ātrumā var pagatavot pats, vienādās proporcijās sajaucot trīs sastāvdaļaskartupeļu cieti, dzeramo sodu un citronskābi. Vari ņemt no katras sastāvdaļas pa tējkarotei, bet tikpat labi var sajaukt jau lielāku daudzumu un pagatavot cepamo pulveri jau priekšdienām, pats galvenais visu sajaukt vienādās proporcijās 1:1:1.

Nelielā trauciņā saber visas trīs sastāvdaļas, rūpīgi samaisi un pievieno gatavošanas procesā, kad tas nepieciešams. Tā kā kartupeļu ciete mēdz būt saķepusi kunkuļos un citronskābe var būt graudaināka, ieteicams sastāvdaļas izsijāt caur sietu vai arī sajaukto trīssavienību izsijāt reizē ar miltiem bļodā. Ja ir pieejamas dzirnaviņas, sastāvdaļas var samalt tajās, lai iegūtu viendabīgākas konsistences pūderi.

Vēl viena alternatīva, kā atvieglot gatavošanas procesu, ja beidzies cepamais pulveris – izmanto dzeramo sodu un pievieno mīklai kādu skābi saturošu produktu, piemēram, kefīru, paniņas, etiķi, citronu sulu. Šī pieeja vairāk derēs biskvītu un kēksu cepšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!