Foto: Shutterstock
Tā kā veselīgāku produktu meklēšana ir kļuvusi teju par sporta veidu, aizvien biežāk veikalu plauktos redzam ne tikai kokosriekstu pienu vai eļļu, bet arī sviestu. Taču šis gardums, kuru var izmantot kūku gatavošanai vai maizīšu apziešanai, ir visai dārgs prieks. Par laimi, tā pagatavošana mājas apstākļos ir diezgan vienkārša – vajadzēs vien kokosriekstu skaidiņas (kas ir krietni lētākas) un labu blenderi.

Lai pagatavotu kokosriekstu sviestu, izvēlies nesaldinātas, visparastākās kokosriekstu skaidiņas vai neapstrādātas un neapgrauzdētas pārslas. Tā kā ne vienmēr zināms, cik "sulīgas" būs kokosriekstu skaidiņas, noderēs arī kāda ēdamkarote izkausētas kokosriekstu eļļas (galvenā atšķirība starp kokosriekstu sviestu – eļļu iegūst, kokosriekstu mīkstumu karsējot).

Kad sastāvdaļas sagādātas, atliek vien uzstādīt virtuves kombainu vai jaudīgu blenderi. Skaidiņas ber kombaina vai blendera traukā un mal vismaz 10 minūtes, līdz iegūta viendabīga, smēriņam līdzīga konsistence. Lai skaidiņas maltos vienmērīgi, izmanto vismaz 200–300 gramus, jo tad zināsi, ka blendera asmenīši tiek klāt visam. Ja liekas, ka kokosriekstu sviests ir par biezu, tam pievieno ēdamkaroti vai divas izkausētas kokosriekstu eļļas, iesaka "Paleomagazine.com".

Kokosriekstu sviests gatavošanas laikā var mainīties no sausām skaidiņām uz šķidru sviestu, līdz biezākam sviestam. Šis process ir tikai vajadzīgs, lai iegūtu biezas konsistences sviestu, tāpēc rēķinies, ka ar 10 minūtēm var būt par maz, tāpēc droši blenderi vari darbināt arī 5–10 minūtes ilgāk.

Gatavo kokosriekstu sviestu pārliec stikla burciņā un atdzesē istabas temperatūrā, lai tas sabiezētu. Pēc tam burciņu stingri aizskrūvē un kokosriekstu sviestu droši glabā istabas temperatūrā – tam nav nepieciešams ledusskapis. Paša gatavoto kokosriekstu sviestu pēc tam vari pievienot smūtijiem, Āzijas virtuves ēdieniem, sautējumiem, kūku mīklām un krēmiem, kā arī vienkārši ziest uz maizītēm vai pankūkām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!