Foto: Shutterstock

Britu zinātnieki ir veikuši aprēķinus, kuri pierāda, ka vidējā statistiskā sieviete virtuvē pavada vidēji 20 savas dzīves gadus. Bet ir taču tik daudz citu lietu, ar ko nodarboties, tā vietā, lai pavadītu laiku, griežot dārzeņus un uzmanot katlus! Portāls wday.ru ir noskaidrojis, kuri jebkurā lielveikalā nopērkami palīgi ļaus tev būtiski ieekonomēt virtuvē pavadīto laiku.


Saldēti dārzeņi: plus 20 minūtes brīvā laika

Foto: Shutterstock

Vieni no neinteresantākajiem un garlaicīgākajiem virtuves rutīnas darbiem ir dārzeņu mazgāšana, mizošana un smalcināšana. Šajos procesos nav ne kripatiņas radošuma un tie aizņem bezjēdzīgi daudz laika. Problēmas risinājums ir viegli atrodams jebkura lielveikala saldēšanas kamerā. Kartupeļi un burkāni, paprika un brokoļi, šampinjoni un zirnīši – to visu vari iegādāties jau notīrītu, sasmalcinātu un sasaldētu – gatavu tūlītējai lietošanai. Tev atliks vien atvērt paciņu un pievienot saldētos dārzeņus zupai vai sautējumam.

Dod priekšroku dārzeņiem, kuri ir fasēti caurspīdīgos iepakojumos, jo apdrukātās paciņas neļauj izpētīt to saturu. Pievērs uzmanību tam, vai dārzeņi nav deformējušies un pārlieku apledojuši.

Alumīnija folija: plus 30 minūtes brīvā laika

Foto: Shutterstock

Alumīnija folijas labajām īpašībām par godu var sacerēt teju vai odu. Lai ko tu tajā ietīsi: lasi, cūkas cepeti, pildītus piparus – ēdiens pilnīgi noteikti izdosies gards un bezgala sulīgs. Un, pats galvenais, ietaupās krietni daudz laika, ko parasti nākas veltīt paplātes un citu ēdiena gatavošanai izmantoto trauku mazgāšanai. Turklāt, piemēram, zivij ļoti piestāv, ja tā tiek pasniegta folijā.

Jebkura folijā gatavot ēdiena recepte ir novienkāršota līdz minimumam: iezied foliju ar taukvielu, liec uz tās gaļu, zivi vai dārzeņus, pievieno garšvielas, satin un liec krāsnī cepties. Produktu cepšanai izvēlies biezāku foliju – tā būs ne vien izturīgāka, bet arī labāk saglabās siltumu.

Māla podiņi gatavošanai: plus 60 minūtes brīvā laika

Foto: Shutterstock

Māla podiņi ir brīnišķīgs izgudrojums. Atšķirībā no katliem un pannām, tie gatavošanas laikā nav jāuzmana. Ēdiena gatavošana tajos ir bezgala vienkārša un ātra. Podiņa sagatavošana pirms cepšanas aizņem tikai aptuveni piecas minūtes: sagriez gaļu, dārzeņus, zaļumus, kārtām liec to visu podiņā, pievieno garšvielas, pārber ar sieru vai pārlej ar mērci un liec krāsnī uz stundu - pusotru. Pasniedz maltīti, neizņemot to no podiņa.

Labāk izvēlies māla podiņus, jo tie uzsilst vienmērīgāk un ilgāk saglabā ēdienu siltu. Keramikas podiņā gatavota maltīte būs maiga, sulīga un saglabās maksimālu vitamīnu daudzumu – gluži kā izmantojot mūsdienās tik populāro "slow cooking" metodi. Pērkot podiņus pievērs uzmanību, lai tie nebūtu ieplaisājuši un, lai to iekšpuse būtu vienmērīgi pārklāta ar glazūras slānīti.

Saldēta kārtainā mīkla: plus 120 minūtes brīvā laika

Foto: Shutterstock

Katra saimniece zina, ka kārtainās mīklas pagatavošana ir bezgala laikietilpīgs, ķēpīgs un sarežģīts process. Mīkla ir ne tikai jāiejauc, bet arī vairākas reizes jāieloka un jāizrullē, ik pa laikam atdzesējot to ledusskapī, lai cepoties veidotos plānas un gaisīgas mīklas kārtiņas. Tāds milzīgs laika un enerģijas patēriņš sevi neattaisno: kvalitatīva veikalā nopērkama saldēta kārtainā mīkla nav ne par matu sliktāka par mājās gatavoto. Šī iemesla pēc ļoti daudzi jau sen ir atteikušies no domas gatavot kaprīzo kārtaino mīklu un tai radniecīgo filo mīklu mājas apstākļos.

Parasti lielveikalos ir nopērkama divu veidu kārtainā mīkla – rauga un bezrauga. Pirmā ir daudz maigāka un "pufīgāka", no tās izdosies lieliski kruasāni un saldie kārtainās mīklas pīrādziņi. Bezrauga mīklu ir ieteicams izmantot strūdeļu un vienkāršu cepumu (austiņu, kanēļa grīstīšu, ķimeņu standziņu) gatavošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!