'Pasteis de nata' – krēmīgas portugāļu kūciņas, kas liks aizmirst par pludmales sezonu
Foto: Shutterstock

“Pasteis de nata” – ar maigu olu krēmu pildīti kārtainās mīklas groziņi ir portugāļu iecienītākais saldais našķis. Esot Lisabonā, ir teju vai gastronomisks noziegums neapēst vismaz vienu (ja ir stiprs raksturs), bet parasti daudz vairāk krēmīgo groziņu, kas rotājas ikvienā konditorejas veikala skatlogā. Pēc skata – nekas īpašs, bet, jau nokožot pirmo kumosu, ir skaidrs, kāpēc “pasteis de nata” pārdod arī komplektos pa pieci. Šoreiz skaidrosim, kā šo grēcīgi gardo našķi pagatavot mājās.

Jau gandrīz 200 gadus portugāļi priecē gan vietējos, gan ieceļotājus ar kūciņām, ko 18. gadsimta sākumā radījušas katoļu mūķenes blakus esošajā Žeronīma klosterī (Mosteiro dos Jerónimos), kur pēdējo atdusas vietu radis slavenais jūrasbraucējs Vasko da Gama. Starp citu, portugāļu klosteros ir radušās daudzas receptes olu dzeltenumu izmantošanai. Izrādās, tas tādēļ, ka mūki un mūķenes izmantoja olu baltumus tērpu iecietināšanai un vīna darīšanas procesā, tādēļ nācās rast pielietojumu pāri palikušajiem olu dzeltenumiem, skaidro portāls "Portuguesa".

'Pasteis de nata' – krēmīgas portugāļu kūciņas, kas liks aizmirst par pludmales sezonu
Foto: Shutterstock

Kaut olu krēma kūciņas atradīsiet visā Lisabonā, tomēr vienīgā vieta, kur tās jau kopš 1837. tiek pagatavotas pēc oriģinālas receptes, ir "Antigua Confeitaria de Belem" – viesmīlīga beķereja Lisabonas rietumu pierobežā. Te nobaudāmo kūciņu "pasteis de Belem" recepte mūsdienās tiek turēta daudz lielākā slepenībā, nekā to darīja klostera beķeris, kurš pēc savu gatavošanas noslēpumu pirms gandrīz 200 gadiem. 1820. gadā (pēc revolūcijas un klostera slēgšanas) pārdeva nelielai Belaiņas beķerejai. 1837. gadā recepti tālredzīgi pārpirka brazīliešu uzņēmējs Rafaels Alvešs, 1911. gadā viņa pēcteči izņēma patentu un kopš tā laika "pasteis de Belem" recepte oficiāli ir Alvešu ģimenes īpašums.

Uzņēmējs nevilcinoties atvēra "pasteis de Belem" ražotni, sākot gatavot un tirgot debešķīgi gardās olu krēma kūciņas, Kā redzams, tas bija gudri darīts, jo bizness plaukst un zeļ vēl šobaltdien. Ir aplēsts, ka ik dienu šajā beķerejā tiek iztirgots aptuveni 20 000 leģendāro kūciņu, bet tūrisma aktīvajā sezonā šīs skaits var pat dubultoties, atklāj portāla "Lisboacool" speciālisti.

Kaut "pasteis de Belem" oriģinālā recepte joprojām tiek turēta slepenībā, tas netraucē teju visām Portugāles beķerejām ražot ko ļoti līdzīgu un tikpat brīnumaini gardu, ar nosaukumu "pasteis de nata" – nevis Belaiņas, bet krēma kūciņas.

Šis vienkāršais deserts mūsdienās ir kļuvis par savdabīgu saldo Portugāles vizītkarti, tādēļ skaidrosim, kas jāņem vērā, lai gardos olu krēma groziņus pagatavotu mājās. Piedāvājam trīs olu krēma receptes dažādām gaumēm, uzzināsi kārtainās bezrauga mīklas iejaukšanas noslēpumus un "pasteis de nata" pareizas cepšanas knifus.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka