Foto: DELFI
Humoss šķiet pavisam svešs vārds, un vairums smēriņa gatavošanu un baudīšanu vairās tuvāk iepazīt tieši šīs svešās asociācijas dēļ, tomēr velti. Variācijas, kā pagatavot un pēc tam baudīt, ir tik daudz, ka būtu grēks to neizmēģināt.

Lielā cieņā humoss ir austrumu zemēs, kur to gardu muti tiesā uz maizes, lavaša, pilda tortiljās vai vienkārši ēd tāpat, jo prasmīgi pagatavots humoss tik tiešām ir tik gards, ka to varētu ēst karotēm vien. Iepazīsties ar humosa pagatavošanas knifiem, uzzini, kādas piedevas pievienot garšu dažādībai un, iespējams, pašgatavots humoss kļūs par iecienītāko smēriņu jūsmājās!

Sastāvdaļas, bez kurām neiztikt

Jebkura humosa pamatā ir turku zirņi – vārīti vai konservēti –, izvēle lai paliek katra paša ziņā, bet no vārītiem zirņiem humoss izdosies samtaināks, jo zirņi ir mīkstāki. Bet, ja ir slinkums tos vārīt un pēc tam atdzesēt, arī konservētie zirņi bundžiņā būs vērtīgs atradums šādās reizēs.

Klasiskais humoss tiek gatavots no turku zirņiem, taču ne reizi vien pierādīts, ka tumīgais smēriņš izcili labi garšo arī no baltajām vai sarkanajām pupiņām, šķeltajiem vai pelēkajiem zirņiem un pat zaļajiem zirnīšiem, tā kā humosu cienītājiem noteikti vērts eksperimentēt ar garšām!

No zirņiem vien humoss garšotu pēc pliekana biezeņa, tāpēc garšas baudījumam nepieciešama kāda ķiploka daiva, šļuka olīveļļas, sāls, citronu sula un, protams, sezama pasta. Šis produkts gan nav visai plaši atpazīstams, tomēr bez tā neiztikt humosa gatavošanā – sezama sēkliņas piešķir interesanto garšu noti! Sezama pastu var pagatavot pats jaudīgā blenderī, bet to var iegādāties arī veikalā jau gatavu un glabāt ilgi ledusskapī, jo humosa gatavošanai nepieciešama vien tējkarote šī produkta, tāpēc pat mazākais iepakojums pietiks ilgam laikam.

Bez produktiem humosam nepieciešams arī blenderis, un tam jābūt gana jaudīgam, lai tiktu galā ar zirņu sasmalcināšanu. Tā kā gala rezultātam jābūt krēmīgam, tad te noderēs gan blenderis, gan arī virtuves kombains, bet ar dakšiņu gan neizdosies visu tik viendabīgi sasmalcināt.

Foto: Shutterstock

Humosa gatavošana

Ja izvēlies vārīt zirņus, tad vispirms tos kārtīgi izmērcē, vislabāk atstāt uz nakti bļodiņā ar ūdeni. Tad noskalo zem tekoša ūdens un liec vārīties, pievienojot pustējkaroti dzeramo sodu (uz 400 g zirņu) – tā mīkstinās zirņus. Zirņi jāvāra tik ilgi, līdz tie kļuvuši mīksti, bet ne tādi, kas jau pavisam mīksti un irdeni. Vai tie būtu novārīti vai konservēti zirņi, svarīgi tos pirms blendēšanas noskalot zem tekoša ūdens. Ieber tos caurdurī un kārtīgi noskalo, līdz ūdens vairs neputojas.

Zirņus ber blenderī, pievieno tējkaroti sezama pastu, smalki sakapātu vai caur ķiplokspiedi izspiestu ķiploka daivu, iespied pus citrona sulu, pieber sāli pēc garšas un šļuku eļļu. Blendēšanas procesā var pievienot pēc garšas vēl piedevas, tāpat var variēt ar eļļas daudzumu, bet, ja šķiet, ka masa ir pārāk bieza, pievieno nedaudz ūdeni, tikai nepārspīlē, lai gala rezultāts nav pārlieku šķidrs. Pēc garšas pievieno citronu sulu un sāli, lai smēriņš nebūtu pārsālīts, bet arī ne pārlieku skābs.

Kādas piedevas izmantot?

Kad zirņi sagatavoti, īstais brīdis lemt par labu kādai piedevai. Piedāvāju izmēģināt bietes un spinātus, kas pēc krāsām tik ļoti piestāv pavasarim, taču tikpat labi tie var būt arī saulē kaltēti tomāti, grilēta paprika, zemesriekstu sviests, apceptas sēnes vai sīpoli, svaigi zaļumi, olīvas un citi labumi, kas tīk pēc garšas un krāsas. Austrumnieciskākai garšai var izmantot kumīna pulveri, kariju, čili pārslas un citas garšvielas pēc gaumes.

Klasiskais humoss tiek gatavots no ķiploka, olīveļļas, citronu sulas, taču šīs sastāvdaļas noteikti jāpievieno arī radošājām humosa interpretācijām.

Foto: DELFI

Zaļais spinātu humoss
Šajā receptē bāze ir viena – turku zirņi, ķiploka daiva, citronu sula, eļļa, nedaudz ūdens, sāls un sauja spinātu. Ja vēlies zaļāku humosu, pievieno vairāk spinātu. Papildus spinātiem var pievienot arī dilles, pētersīļus, biešu lapiņas un pat keilu!

Sarkanais biešu humoss
Arī biešu humosa gatavošanā pamats ir tas pats, bet krāsai un garšai pietiks ar divām nelielām, iepriekš novārītām bietēm. Bietes ir saldas, tāpēc citronu sulu vajadzēs vairāk, bet garšas balansam ļoti labi iederēsies bunte diļļu vai kādu citu garšaugu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!