Foto: Shutterstock
Šis tradicionālais amerikāņu virtuves ēdiens ir radies Holivudā jau vairāk kā pirms 80 gadiem. Pateicoties tam, ka sastāvdaļas nesamaisa, bet gan glīti izkārto uz šķīvja, jau no skata vien varen apetītlīgie Koba salāti ir gluži kā radīti viesību galdam un būs izcila izvēle mūžīgi visuresošā rosola vietā. Holivudas salātu garša ir patiešām unikāla – svaiga, bet tajā pašā laikā pikanta un ļoti sātīga, pateicoties īpašai vinegreta mērcei ar zilā siera piedevu.

Tradicionālu Koba salātu sastāvdaļas ir vistas vai tītara gaļas gabaliņi, bekons, cieti vārītas olas, tomāti, avokado, siers un salātlapas, visu šo apetītlīgo sastāvdaļu buķeti aizdarot ar sadrupinātu zilo sieru un vieglu vinegreta mērci. Sākotnējā receptē ietilpa arī selerijas, lociņi un kressalāti. Vēsturnieki joprojām strīdas par to, vai Koba salāti tika radīti 1929. vai 1937. gadā, tomēr oficiāli reģistrēts ir 1937. gads, kad tie pirmoreiz tika pasniegti Holivudas restorānā “Brown Derby”, skaidro portāls "Whaatscookingamerica".

Starp citu, pašos pirmsākumos arī rasols jeb Olivjē salāti tika servēti, liekot sastāvdaļas kārtām, gluži kā Koba salātos. Taču laika gaitā franču pavāra radītā recepte Krievijā piedzīvoja izmaiņas, jo restorāna apmeklētāji nolēma, ka salāti būs gardāki, ja sastāvdaļas tiks samaisītas kopā ar mērci. Kas zina, šī no Krievijas aizgūtā ideja var lieti noderēt arī amerikāņu iecienīto salātu uzlabošanai.

Nedaudz vēstures

Foto: Shutterstock

Koba salāti, kas, iespējams, ir slavenākie salāti (izņemot varbūt vienīgi Cēzara salātus) Amerikas kulinārajā vēsturē, patiesībā tika radīti tīrās nejaušības pēc.

Salātu autors bija restorāna menedžeris Roberts Hovards Kobs jeb Bobs Kobs, kuram radās ģeniāla idejā šādi izmantot produktu pārpalikumus. Pēc garas darba dienas, kurā Kobam nebija atlicis laika ieturēt maltīti, viņš mēģināja pagatavot kaut ko no tā, kas bija pieejams restorānā.

Citi vēsturnieki apgalvo, ka īstais salātu autors ir restorāna galvenais pavārs Roberts Kreiss, kurš tos radīja par godu menedžerim Kobam. Vārdu sakot, versijas ir vairākas, un iespējams, vēsture daudz ko noklusē, bet paša restorāna “Brown Derby” piedāvātais stāsts ir šāds.

Kādā vēlā 1937. gada vakarā restorāna toreizējais īpašnieks Bobs Kobs izbadējies klīdis pa restorāna virtuvi, meklēdams kaut ko uzkožamu. Atvēris milzīgo ledusskapi, viņš sācis ņemt ārā atrastos produktus – salātu galviņu, avokado, kressalātus, tomātus, aukstu vistas krūtiņu, lociņus, cieti vārītu olu, sieru un franču salātu mērci. To visu sasmalcinājis, viņš pievienoja kraukšķīgu bekonu, kuru kāds aizņemts pavārs bija atstājis uz pannas – un salāti bijuši gatavi ceļam uz pasaules slavu.

Tie bija tik lieliski, ka Koba paziņa Sids Graumans (Graumana Ķīniešu Teātra īpašnieks – tajā laikā ietekmīga persona Holivudas slavenību aprindās), kuram liktenīgajā reizē bija tā laime baudīt naksnīgo maltīti kopā ar Kobu, nākamajā dienā devās uz restorānu, lai pasūtītu “Koba salātus”, kuri drīz pēc tam tad arī likumsakarīgi nonāca pastāvīgajā ēdienkartē.

Koba naksnīgais izgudrojums uzreiz iekaroja sensacionālu popularitāti restorāna apmeklētāju vidū. Kopš 1937. gada "Brown Derby" restorānu tīklā ir pārdoti vairāk kā četri miljoni šo salātu porciju, kā apgalvo restorāna īpašnieki.

Nu laiks arī tev uzzināt, kā mājās pagatavot šo leģendāro ēdienu.

Kā Koba salātiem sagatavot sulīgu vistas fileju

Foto: Shutterstock

Koba salātiem paredzētā vistas fileja var būt gan cepta, gan vārīta.

Portāls "Afamilyfest" iesaka vienkāršu veidu, kā pagatavot vistas fileju salātiem, lai gaļa nezaudētu sulīgumu.

Katliņā lej aptuveni litru ūdens, pievieno šķipsnu sāls, šķipsnu sodas, pustējkaroti cukura, pāris smaržīgos piparus, divas nemizotas ķiploka daiviņas un dažas lauru lapas.

Ja vēlies, vari pievienot arī buntīti zaļumu, zariņu rozmarīna, koriandra graudiņus, gabaliņu ingvera, šķipsnu ķimeņu, pāris citrona šķēles vai citas savas iecienītās garšvielas un garšaugus.

Kad ūdens sāk vārīties, liec katliņā abas vistas filejas un nogaidi, līdz ūdens atkal sāk vārīties un burbuļot. Tad uzliec katliņam vāku, uz mazas liesmas vāri gaļu 5 minūtes, tad nogriez uguni un vienkārši nogaidi aptuveni 20–25 minūtes (ja tev nav jāsteidzas, vari nogaidīt, līdz vista atdziest līdz istabas temperatūrai, jo tā kļūs arvien sulīgāka).

Ja vēlies, gatavojot fileju, izmantot cepšanas metodi, lūk – te uzzināsi, kā pareizi cept vistas fileju cepeškrāsnī.

Kā bez piedūmotas virtuves izcept zeltainu bekonu Koba salātiem

Foto: Shutterstock

Zeltaini kraukšķīgas bekona šķēlītes ir svarīga Koba salātu sastāvdaļa. Latvijā bekona gatavošanas un ēšanas tradīcijas īsti nav iedzīvojušās, jo mums tīkamāks ir dažādos variantos pagatavots speķis. Savukārt amerikāņu virtuves tradīcijās bekonam ir ierādīta pienācīga vieta. Iespējams, daudzi vairās no šī produkta, baidoties no potenciāli ļoti ķēpīgā (sprakstošo tauku dēļ) cepšanas procesa.

Lai izvairītos no sprakšķošiem taukiem, dūmu mākoņiem un noķepušas plīts virsmas, Koba salātiem paredzētās bekona šķēles iesakām gatavot cepeškrāsnī, jo tas ir drošākais veids, kā 20 minūšu laikā tās bez jebkādām pūlēm padarīt nevainojami kraukšķīgas.

Saliec bekona šķēlītes cepešpannā, kas iepriekš izklāta ar cepamo papīru, un liec iepriekš neuzkarsētā (!) cepeškrāsnī apmēram pa vidu.

Uzstādi 200 grādu temperatūru un uzliec taimeri uz 20 minūtēm (šo laiku vari izmantot, lai sagatavotu pārējās Koba salātu sastāvdaļas).

Kad taimeris liek par sevi manīt, izvelc pannu no cepeškrāsns un liec šķēlītes uz šķīvja, kas iepriekš izklāts ar papīra dvieli, lai tas uzsūktu liekās taukvielas.

Kad vistas filejas un bekona šķēles gatavas, laiks uzzināt, kādas vēl sastāvdaļas nepieciešamas, lai pagatavotu Koba salātus pēc klasiskas receptes.

Koba salāti pēc klasiskas receptes

Foto: Shutterstock

Šie populārie salāti Amerikā tiek gatavoti daudz un dažādās garšu variācijās, pieļaujot plašas improvizācijas iespējas, bet, lai pagatavotu Koba salātus pēc klasiskas receptes, kulinārijas portāls "Whatscookingamerica" iesaka sarūpēt šādas sastāvdaļas:

  • 2 vistas filejas vai 1 tītara fileja;
  • 3 ‏gatavi avokado;
  • 100 g gabaliņos sagriezta Rokforas siera (vai jebkāds zilais siers);
  • 8 bekona šķēles;
  • 3 ‏tomāti;
  • 4 ‏cieti vārītas olas;
  • 1 galviņa romiešu salātu;
  • Zaļumi pēc izvēles.

Mērces sastāvdaļas:

  • 70 ml ‏olīveļļas;
  • 5 ĒK baltvīna vai sarkanvīna etiķa;
  • 50 g zilā siera;
  • 1 ‏ķiploka daiviņa;
  • 1/4 TK sāls;
  • 1/2 TK svaigi maltu melno piparu;
  • 1 TK franču ‏sinepju;
  • 1 TK Vusteras mērces.

Romiešu salātus nomazgā, nosasina, saplucina un izklāj uz salātu servēšanai paredzētā šķīvja, veidojot lapu "gultiņu" pārējām sastāvdaļām.

Tad joslām liek mazākos gabaliņos sagrieztu bekonu, nomizotas, daiviņās vai gabaliņos sagrieztas olas, avokado, tomātus, sadrupinātu sieru un šķēles vai gabaliņos sagrieztas vistas filejas.

Padoms: ja vēlies salātiem piešķirt pikantumu, sastāvdaļu sarakstu papildini ar sīki sakapātu šalotes vai sarkano sīpolu:

Mērces gatavošana ir vienkāršāka pa vienkāršu. Sieru sadrumstalo. Ķiploku nomizo un izspiež caur spiedi. Visas mērces sastāvdaļas liek bļodiņā un ar dakšu sakuļ viendabīgā mērcē. Tad pievieno siera drumstalas, ar dakšu saspaida tās un iekuļ, līdz izveidojas emulsijai līdzīga mērce.

Mērci pirms pasniegšanas pārlej salātiem.

:Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!