Soli pa solim: kā pagatavot izcili gardu, sildošu un aromātisku harčo zupu
Foto: Shutterstock

Aromātiskā, sātīgā un sildošā harčo zupa ir kā radīta ziemīgām maltītēm, kad gribas kārtīgi sasildīties. Šis gruzīnu virtuves tradicionālais ēdiens ne velti ir kļuvis populārs daudzviet ārpus tā dzimtenes robežām, jo tie, kam reiz palaimējies nobaudīt prasmīgi pagatavotu harčo zupu, noteikti vēlēsies atkārtot šo garšīgo pieredzi vēl un vēl.

Bet, lai baudītu gardo virumu, nebūt nav ik reizi jādodas uz Kaukāza virtuves restorānu, jo, ievērojot vairākus nosacījumus, itin gardu, gruzīnu virtuves labākajās tradīcijās ieturētu harčo zupiņu vari pagatavot arī savā virtuvē. Knifiņus, kas jāņem vērā, gatavojot harčo, iesaka portāli "Edim doma" un "O vkuse".

Kas ir harčo

Nav īsti skaidrs, kad tieši gruzīnu virtuvē pirmo reizi parādījies harčo mūsdienu izpratnē, bet ir zināms, ka senāk par "harčo" tika dēvēta liellopa gaļa valriekstu mērcē, kas bija papildināta ar plānām kaltēta plūmju biezeņa strēmelītēm – ''tklapi''. Ar laiku tam sāka pievienot rīsus, un šobrīd Kaukāzā uzskata, ka īsta harčo sastāvā jābūt liellopa gaļai, tklapi, valriekstiem un rīsiem. Vasaras mēnešos, tklapi tiek aizvietots ar skābu plūmju mērci jeb tkemali.

Esam jau iepriekš rakstījuši, kā pagatavot gardo tkemali mērci. Šeit atradīsi vēl vienu recepti.

Zupai dažādos Gruzijas reģionos tiek pievienotas citas atšķirīgas sastāvdaļas, turklāt katrā vietā tiek uzskatīts, ka tieši ievērojot viņu reģiona recepti, var pagatavot klasisku, īsteni pareizu harčo. Vienīgā nemainīgā lieta ir tumīgs, aromātisks liellopa buljons, kas papildināts ar plūmju skābenumu, kas patīkami kontrastē ar valriekstu garšu un aromātiskiem garšaugiem. Tkemali vai tklapi reizēm aizvieto ar svaigām plūmēm, tomātiem, tomātu pastu vai granātābolu sulu.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Tasty iesaka