Foto: Shutterstock

Pat ja reizēm šķiet, ka "es jau nu noteikti zinu visu", ir pamata lietas, kuras atkārtot nekad nenāk par sliktu – arī kulinārijā. Pierasta lieta ir dārzeņus (un reizēm arī augļus), pielāgojoties receptei, vienkārši smalki sagriezt – sasmalcināt. Bet virtuves pamati māca, ka griežot, piemēram, kartupeļus, tos var ne tikai sagriezt daļās, bet arī salmiņos, kubiņos un kā tik vēl ne.

Tāpēc ir vērts apgūt pamatus, un zināt, kā tad īsti dārzeņu kubiņi, daļiņas, ripiņas un citi brīnumi jāsagatavo. Katrs no sagrieztajiem veidiem ir piemērots konkrētiem ēdieniem un to pagatavošanas veidiem. Tāpat – arī visus dārzeņus nesagriezt kā vien gribas.

Salmiņi jeb dārzeņi žuljēnā

Klasiska griešanas tehnika, kad dārzeni vispirms sagriež plānās plāksnītēs, bet pēc tam šķērsām sakapā. Sagrieztie salmiņi būs aptuveni 4-5 cm gari, vai vēl apjomīgāki, ja griežamais dārzenis ir liels. Salmiņos parasti griež burkānus, kartupeļus, bietes, baltos redīsus, papriku un gurķus. Bet izmanto tos cepšanai, dārzeņu kotletēm, zupām, kā arī salātiem vai uzkodām.

Stienīši jeb smalkais žuljēns

Dārzeni vispirms sagriež plāksnītēs, bet pēc tam šķērsām nelielos stienīšos. No salmiņiem stienīši atšķiras ar to, ka ir nedaudz īsāki, aptuveni 3-4 cm gari, un plānāki, jo ir vien līdz centimetra biezumam. Šādi griež kartupeļus, burkānus, reizēm arī bietes, kabačus vai cukīni un gurķus. Stienīši noderēs cepšanai, zupām, makaronu ēdieniem, sautējumiem, marinādēm un gaļīgām biezajām zupām.

Kubiņi

Kubiņus sagriezt, šķiet, prot katrs – vispirms dārzeni sagriež plāksnītēs, tad stienīšos, bet visbeidzot pašos kubiņos. Kubiņus iedala lielos (2,5 cm), vidējos (1,5 cm) un mazos (0,5 cm). Šādi sakapā kartupeļus, sīpolus, burkānus, gurķus, ķirbjus, vārītas bietes, tomātus. Lielie kubiņi noderēs sautējumiem un zupām, vidējie piena zupām un sautējumiem, bet sīkie kubiņi – salātiem un aukstajiem ēdieniem.

Daļiņas

Vislielākie gabaliņi, kad dārzeni veselu pārgriež uz pusēm, bet pēc tam vēlreiz radiāli sagriež daļiņās. Šādi visbiežāk griež tādus dārzeņus, kurus izmanto sacepumiem, cepeškrāsnī ceptiem ēdieniem, kā arī sautēšanai paredzētos dārzeņus. Daļiņās var sagriezt tos pašus kartupeļus, burkānus, kabačus, reizēm arī baklažānus un fenheli.

Šķēlītes

Vienkāršākais griešanas veids, kad dārzeni pārgriež uz pusēm, tad vēlreiz uz pusēm, bet katru dārzeņa ceturtdaļu sagriež smalkās, dažus milimetrus biezās šķēlītēs. Šādi griež sīpolus, kartupeļus, bietes, burkānus, gurķus, tomātus un citus dārzeņus. Vispiemērotākais šis griešanas veids būs salātiem un vinegretiem.

Ripiņas

Skaistas un apaļas, tās lieliski kalpos dārzeņu sacepumos, kas likti kārtu pa kārtai. Dārzeni pirms griešanas nolīdzina, lai tam būtu cilindra forma, bet pēc tam perpendikulāri sagriež skaistās ripiņās. Ripiņas griež dažus milimetrus biezas. Tās būs piemērotas cepšanai, zivju un gaļas sacepumiem, dārzeņu sacepumiem, aukstajiem ēdieniem, kārtainajiem salātiem un citiem ēdieniem. Šādi parasti griež burkānus, mazus tomātus, gurķus, kartupeļus, cukīni vai kabačus, baklažānus, redīsus, sīpolus.

Iedvesmojies no gardajām Tasty.lv dārzeņu receptēm un pagatavo ko apetelīgu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!