Foto: Shutterstock

Produktu vārīšana eļļā jeb fritēšana ir veids, kā panākt to, ka ēdiens ir ar kraukšķīgu un siltu garoziņu. Visbiežāk eļļā vārām frī kartupeļus, mīklā mērcētus zivs un dārzeņu gabaliņus. Kā veiksmīgi fritēt mājas apstākļos pat tad, ja nav speciālā katla dziļvārei?

Vispirms jau jāsagatavo piemēroti instrumenti. Izvēlies tādas lietas, kas atrodamas virtuves skapīšos vai iegādājies papildu instrumentus, kuri noderēs turpmākai gatavošanai:

  • Labs katliņš;
  • Putu karote;
  • Metāla sietiņš ar gariem rokturiem (var arī nebūt);
  • Virtuves termometrs, piemērots likšanai eļļā;
  • Papīra dvieļi;
  • Restītes vai paliktnis.

Virtuves termometrs, kuru izmanto eļļas temperatūras un dažādu citu lietu izmērīšanai, ir instruments, kurā vērts ieguldīt dažus eiro. Tas palīdzēs ne vien fritēšanā, bet arī gatavojot dažādus konditorejas krēmus, kuriem ir jāzina precīzas temperatūras, pirms atšķirīgas sastāvdaļas tiek sajauktas kopā. Piemēram, veikalos "Rito" ir plaša termometru izvēle, kas izmaksās ap pieciem līdz desmit eiro.

Foto: Shutterstock

Fritēšanai piemērotākās eļļas

Nākamais solis pēc vajadzīgo virtuves piederumu sagādāšanas, ir eļļa. Dziļvārei jāizvēlas tāda, kurai ir augsts degšanas punkts. Tā kā lielākoties fritēšana jāveic tad, kad eļļa sasniegusi 180–190 grādu karstumu, izvēlies tādu eļļu, kurai degšanas punkts ir krietni vien augstāks.

Degšanas punkts eļļai ir tas brīdis, kad tā ne tikai sāk dūmot un zaudēt savas vērtīgās uzturvielas, bet kļūst organismam pat kaitīga. Tieši šī iemesla dēļ jāizvēlas rafinētās eļļas, kas to ražošanas procesā ir jau iepriekš karsētas. Fritēšanai absolūti nepiemērotas būs dažāda veida olīveļļas, cūku tauki un citas svaigās eļļas, jo to degšanas temperatūra ir salīdzinoši zema.

Vārīšanai piemērotās eļļas un taukvielas:

  • Saulespuķu eļļa (rafinēta) – degšanas punkts 227 grādi;
  • Rapšu eļļa (rafinēta) – degšanas punkts 240 grādi;
  • Sojas eļļa (rafinēta) – degšanas punkts 238 grādi;
  • Avokado eļļa (rafinēta) – degšanas punkts 270 grādi;
  • Gī sviests – degšanas punkts 252 grādi.

Kas jāņem vērā, fritējot ēdienu

Tā kā fritēšana nav tā sarežģītākā ēst gatavošanas tehnika, bet prasa vērību, galvenais, kas jāņem vērā – eļļas karstums un fritēšanas ilgums. Kad katliņā eļļa ir uzkarsēta līdz vajadzīgajai temperatūrai, tajā liek fritējamās sastāvdaļas – zivs gabaliņus mīklā, frī kartupeļus, dārzeņus, garneles, puķkāpostus, virtuļus vai ko citu.

Fritēšanas laikā uzmani ēdienu – līdz ko viena puse ir zeltaini brūna, apgriez gabaliņus, lai tie vienmērīgi pagatavotos. Kad ēdiens novārīts eļļā, ar putu karoti vai sietiņu izceļ to no karstajām taukvielām un liec notecēt uz papīra dvieļiem, kas izlikti uz virtuves dēlīša vai restītēm.

Atceries! Nekad nelej karstai eļļai vai citām taukvielām klāt ūdeni, pat ja tā stipri dūmo. Tas izraisīs liesmas un tā tikai panāksi to, ka nodedzināsi virtuvi. Ja jūti, ka eļļa stipri dūmo, izslēdz plīti un ļauj tai atdzist.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!