Foto: Shutterstock
Par itāliešu saldējuma jeb dželato maigi krēmīgo garšu sajūsminās katrs, kam palaimējies kaut reizi pagaršot šo vēso kārumu. Kādi tad ir pasaulslavenā deserta noslēpumi? To atklāsim šodien, stāstot, kā dželato pagatavot mājas apstākļos, atsaucot atmiņā saulainās Itālijas garšas.

Tici vai ne, bet, ļoti iespējams, visas dželato gatavošanai nepieciešamās sastāvdaļas jau ir atrodamas tavā ledusskapī. Viens no svarīgākajiem priekšnosacījumiem, kas jāievēro, lai pagatavotu saldējumu itāliešu labākajās tradīcijās, ir dabīgi produkti.

Piens un saldais krējums

Dželato mēdz gatavot gan no trekna govs piena, gan saldā krējuma. No piena gatavotā deserta garša būs maiga, bet tekstūra viendabīga un patīkami krēmīga. Pievienojot masai saldo krējumu, dželato garša būs izteiksmīgāka.

Cukurs

Itāliešu saldējums atšķiras arī ar to, ka tas ir salīdzinoši salds. Cukurs dželato piešķir ne vien garšu, bet arī palīdz pazemināt sasalšanas temperatūru, sasalstot padarot saldā kāruma masu blīvāku. Tradicionāli šī deserta gatavošanai Itālijā tiek izmantots cukurniedru cukurs.

Olu dzeltenumi

Dželato neatņemama sastāvdaļa ir olu dzeltenumi. Šis produkts pilda dabiska stabilizatora funkcijas, piešķirot gatavajam produktam vijīgu tekstūru un ļaujot saglabāt noturīgu formu.

Aromatizētāji

Foto: Shutterstock

Arī itāliešu saldējumam tiek pievienoti aromatizētāji, bet nesteidzies ar secinājumiem, izdzirdot šo "lamuvārdu" - īsta dželato debešķīgajai garšai un aromātam nav ne mazākā sakara ar mākslīgiem garšu pastiprinātājiem un krāsvielām. Gatavojot šo desertu, biežāk izmantotie aromatizētāji ir, piemēram, vaniļa, piparmētras, ingvers, kafija, pistācijas vai lazdu rieksti.

Un, protams, neiztikt arī bez dažādām ogām un augļiem: mellenes, avenes, kazenes, persiki, kivi, kā arī citi augļi un ogas dželato piešķir ne vien garšu, bet arī krāsu.

Gaiss

Vai vari uzminēt svarīgāko dželato sastāvdaļu? Izrādās, tas ir gaiss! Tieši tas piešķir itāliešu saldējumam raksturīgo maigi gaisīgo tekstūru.

Kad esam tikuši skaidrībā ar dželato sastāvdaļām, laiks ķerties pie darba un pagatavot šo vēso kārumu. Mums padomā ir recepte, ko varēs izmantot arī tie, kam nav saldējuma mašīnas.

Soli pa solim: klasiska saldkrējuma dželato recepte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lai pagatavotu maigu saldkrējuma dželato, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 250 ml piena (3.5%);
  • 250 ml saldā krējuma (35%);
  • 150 g cukura;
  • 4 olu dzeltenumi;
  • Vaniļas ekstrakts pēc garšas.

Pienu un saldo krējumu lej bļodā un pievieno pusi cukura.

Katliņā uzkarsē ūdeni, liek katlā bļodu un trīs minūtes 82-85 ˚С ūdens peldē maisot masu karsē. Tad iemaisa masā vaniļas ekstraktu, noceļ bļodu no katliņa un nedaudz atdzesē.

Pa to laiku atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Dzeltenumus liek citā bļodā, pievieno atlikušo pusi cukura un sakuļ gaisīgā, gaišā masā.

Turpinot maisīt, tievā tērcītē dzeltenumiem pakāpeniski pievieno piena-saldā krējuma masu. Kad visa masa iemaisīta, atkal liek bļodu karstā ūdens peldē virs katliņa un maisa pāris minūtes, līdz masa sabiezē.

Pēc tam masu izberž caur sietu, lai tā būtu viendabīga, bez kunkuļiem.

Bļodu ar saldējuma masu nekavējoties ievieto auksta ūdens peldē, iepriekš ar ledainu ūdeni piepildītā katlā vai lielāka izmēra bļodā. Masu ik pa laikam apmaisa, līdz tā atdzisusi un sasniegusi istabas temperatūru.

Tad masu ievieto saldētavā uz aptuveni divām stundām.

Izņem trauku no saldētavas un ar mikseri kuļ, līdz dželato struktūra ir gaisīga un čagana. Lai gatavais saldējums labāk bagātinātos ar gaisu un saglabātu formu, izvēlies lēnāko iespējamo kulšanas ātrumu.

Sakulto dželato atkal liec saldētavā un saldēšanas procesā atceries ik pēc 30 minūtēm apmaisīt masu, lai novērstu ūdeņainu ledus kristālu veidošanos.

Kad dželato gatavs, lai tā struktūra saglabātos nemainīga, ir svarīgi to uzglabāt temperatūrā, kas nav zemāka par -12˚С.

Kad pamatrecepte ir apgūta, var ķerties klāt eksperimentiem, papildinot saldējuma masu ar augļiem, ogām, kafiju, riekstiem, šokolādes sīrupu, iebiezināto pienu un citiem labumiem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!