Vēsais itālietis – dželato: pasaules gardēžu iecienītā kāruma gatavošanas noslēpumi
Foto: Shutterstock

Par itāliešu saldējuma jeb dželato maigi krēmīgo garšu sajūsminās katrs, kam palaimējies kaut reizi pagaršot šo vēso kārumu. Kādi tad ir pasaulslavenā deserta noslēpumi? To atklāsim šodien, stāstot, kā dželato pagatavot mājas apstākļos, atsaucot atmiņā saulainās Itālijas garšas.

Tici vai ne, bet, ļoti iespējams, visas dželato gatavošanai nepieciešamās sastāvdaļas jau ir atrodamas tavā ledusskapī. Viens no svarīgākajiem priekšnosacījumiem, kas jāievēro, lai pagatavotu saldējumu itāliešu labākajās tradīcijās, ir dabīgi produkti.

Piens un saldais krējums

Dželato mēdz gatavot gan no trekna govs piena, gan saldā krējuma. No piena gatavotā deserta garša būs maiga, bet tekstūra viendabīga un patīkami krēmīga. Pievienojot masai saldo krējumu, dželato garša būs izteiksmīgāka.

Cukurs

Itāliešu saldējums atšķiras arī ar to, ka tas ir salīdzinoši salds. Cukurs dželato piešķir ne vien garšu, bet arī palīdz pazemināt sasalšanas temperatūru, sasalstot padarot saldā kāruma masu blīvāku. Tradicionāli šī deserta gatavošanai Itālijā tiek izmantots cukurniedru cukurs.

Olu dzeltenumi

Dželato neatņemama sastāvdaļa ir olu dzeltenumi. Šis produkts pilda dabiska stabilizatora funkcijas, piešķirot gatavajam produktam vijīgu tekstūru un ļaujot saglabāt noturīgu formu.

Aromatizētāji

Vēsais itālietis – dželato: pasaules gardēžu iecienītā kāruma gatavošanas noslēpumi
Foto: Shutterstock

Arī itāliešu saldējumam tiek pievienoti aromatizētāji, bet nesteidzies ar secinājumiem, izdzirdot šo "lamuvārdu" - īsta dželato debešķīgajai garšai un aromātam nav ne mazākā sakara ar mākslīgiem garšu pastiprinātājiem un krāsvielām. Gatavojot šo desertu, biežāk izmantotie aromatizētāji ir, piemēram, vaniļa, piparmētras, ingvers, kafija, pistācijas vai lazdu rieksti.

Un, protams, neiztikt arī bez dažādām ogām un augļiem: mellenes, avenes, kazenes, persiki, kivi, kā arī citi augļi un ogas dželato piešķir ne vien garšu, bet arī krāsu.

Gaiss

Vai vari uzminēt svarīgāko dželato sastāvdaļu? Izrādās, tas ir gaiss! Tieši tas piešķir itāliešu saldējumam raksturīgo maigi gaisīgo tekstūru.

Kad esam tikuši skaidrībā ar dželato sastāvdaļām, laiks ķerties pie darba un pagatavot šo vēso kārumu. Mums padomā ir recepte, ko varēs izmantot arī tie, kam nav saldējuma mašīnas.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka