Foto: Shutterstock
Izrādās, veselīgo un daudzu letiņu iecienīto kefīru itin vienkārši var pagatavot arī mājās, turklāt bez īpašām iekārtām vai ierauga sēnītes. Tā kā citās valstīs kefīrs var nebūt nopērkams, šis padoms īpaši noderīgs būs svešumā mītošajiem tautiešiem un tiem, kas, pat dodoties vien nedēļu garā ceļojumā ārpus Latvijas robežām, nav ar mieru izslēgt šo spirdzinošo dzērienu no ēdienkartes. Lasi tālāk un uzzini, kā tad rīkoties, lai jebkurā pasaules malā varētu baudīt vienmēr svaigi pagatavotu un gardu kefīriņu.

Kefīru rūpnieciski gatavo no pasterizēta piena, klāt pievienojot speciālu kefīra ieraugu. Interneta vietne "Prokefir" atklāj, ka mājās gatavotam kefīram būs nepieciešamas šādas pavisam vienkāršas sastāvdaļas:

  • 1 l piena;
  • 4 ĒK kefīra (šādu daudzumu var paķert līdzi pat lidmašīnas rokas bagāžā ievietojamā pudelītē);
  • 1/2 TK cukura.
3Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

1 lpiens4 ĒKkefīrs cukurs

Sagatavošana

1

Stikla burkā ielej kefīru, samaisa to ar cukuru. Cukurs aktivizēs rūgšanas procesu un kefīrs būs gardāks. Uzsilda pienu līdz 36-40 grādiem, lej burkā un rūpīgi samaisa. Izvēloties pienu ar attiecīgu tauku procentu, tikpat trekns sanāks arī kefīrs.

2

Pārklāj burku ar drāniņu un noliek siltā vietā, piemēram, netālu no radiatoriem.

3

Pēc 12-14 stundām kefīrs būs gatavs. Ja tas nav viendabīgs, nedaudz sakuļ to ar putojamo slotiņu vai mikseri.

4

Burku aizvāko un liek ledusskapī uz pāris stundām, lai kefīra baktērijas "nobriestu" un dzēriens būtu gatavs baudīšanai.

Nākamo kefīra porciju var gatavot, ieraugam izmantojot svaigi pagatavoto kefīru. Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!