Foto: Shutterstock
Produktu sasaldēšana ledus trauciņos ir pavisam ērts veids, kā ilgāku laiku izmantot dažādas lietas, un nelaist neko zudumā. Vienkārši sasaldē to, ko vēlies izmantot vēlāk, un lai ledus saldēšanas trauku varētu izmantot atkal, sasaldētos kubiņus ar buljonu, garšaugiem vai sulu glabā aizspiežamā plastmasas maisiņā.

Šādā veidā pāri palikušie olu dzeltenumi vai baltumi pēc saldo ēdienu gatavošanas vairs neies zudumā, stāvot vairākas dienas ledusskapī, bet stundām ilgi vārītais buljons noderēs, lai tā sasaldētos kubiņus izmantotu mērcēs. Tāpat, zupai varēsi pievienot kubiņu sasaldētu garšaugu, kas būs daudz gardāk, par sausajām garšvielām.

Mājās gatavots buljons


Foto: Shutterstock

Paša gatavotais buljons noteikti ir daudz, daudz gardāks par to, kuru var pagatavot, izmantojot buljona kubiņus vai želejas. Tāpēc, ja esi izvārījis prāvu katlu dārzeņu vai vistas buljonu, vari nesteigties izmantot to visu uzreiz.

Standarta ledus trauciņu vienā iedalījumā var iepildīt aptuveni divas ēdamkarotes šķidruma. Tāpēc sasaldē vairākas porcijas, lai buljons būtu pa rokai tik daudz, cik nepieciešams mērču, sautējumu vai citu ēdienu receptēs. Nebēdā, ja recepte pieprasa pat tasi buljona – kubiņos sasaldēts buljons atkusīs daudz ātrāk, kā tāds, kas sasaldēts lielākā saldēšanai paredzētā konteinerā.

Svaigi garšaugi


Foto: Shutterstock

Garšaugu sezona vien nesen ir sākusies, taču nekad nenāk par ļaunu turēt tos pa rokai. Daudzās receptēs no mūsu krājumiem pieprasa ēdamkaroti vai divas ar svaigi kapātiem pētersīļiem. To sasaldēšana ir viens no veidiem, kā panākt, lai tavā zupā un mērcēs visu cauru gadu būtu zaļi garšaugi.

Vienkārši sakapā dažādus garšaugus – pētersīļus, timiānu, baziliku, dilles, piparmētras – liec ledus trauciņos un aplej ar pavisam nelielu daudzumu ūdens. Eksperimentus mīlošie var mēģināt apliet garšaugus ar olīveļļu, tomēr jāielāgo, ka eļļā saldēt nevarēsi visus garšaugus – garšu labāk saglabās spēcīgie garšaugi, piemēram, rozmarīns, timiāns un oregano.

Kafija


Foto: Shutterstock

Šis paņēmiens jo īpaši patiks ledus aukstas kafijas cienītājiem. Parastais ledus var sabojāt ledus kafiju, un tā var kļūt ūdeņaina. Bet, sasaldējot pašu kafiju, pat vislēnākie kafijas baudītāji varēs pilnvērtīgi izbaudīt tās garšu.

Viss, kas vajadzīgs, ir kafija (melna, bez cukura vai piena) un ledus saldējamais trauks. Salej kafiju tajā, sasaldē, un, gatavojot ledus kafiju, ledus vietā ber augstajā glāzē kafijas kubiņus. Protams, neaizmirsti par svaigu espresso – ledus kafija no saldētas kafijas gabaliņiem vien, nebūs tik garda. Pievieno aukstu pienu vai auksti putotu pienu, un būsi pagatavojis sev vēl labāku kafiju, kā barista.

Olu baltumi un dzeltenumi


Foto: Shutterstock

Desertu receptes, šķiet, sajauc visu balansu – te vienai nepieciešami vien olu baltumi, citai – vien olu dzeltenumi. Bet ko darīt ar pāri palikušo olas pusīti? Nereti olas baltumi vai dzeltenumi nostāv ledusskapī krūzītē dažas dienas, un tad tos nākas izmest. Viens no veidiem, kā nelaist neko zudumā – sasaldēt tos!

Sasaldētus olu dzeltenumus un baltumus saldētavā var uzglabāt pat vairākus mēnešus. Atkausēti olu baltumi tikai nedaudz zaudē to putošanās spējas. Ar olu dzeltenumiem ir nedaudz sarežģītāk – tie atkausējot var būt saplakuši, tāpēc pirms saldēšanas katrā olu dzeltenumā "Thekitchn" iesaka iemaisīt tējkaroti cukura. Tas palīdzēs saglabāt olas dzeltenumā proteīnus.

Piens


Foto: Shutterstock

Arī pienu vari sasaldēt un izmantot vēlāk. Ja esat no tiem, kuri iegādāto pienu nevar izlietot līdz tā termiņa beigām, tad veids, kā arī šo produktu nelaist zudumā, ir sasaldēt to. Sasaldēto pienu pēc tam vari izmantot teju visur, bet mūsu iecienītākais veids, ir tā sasaldēto kubiņu pievienošana karstai brokastu kafijai, tējai vai ledus kafijai – atkal, lai tā nezaudētu savu garšu un nekļūtu ūdeņaina.

Tomēr, saldējot pienu, šis tas ir jāievēro – tas sasalstot izplešas, tāpēc ledus trauciņu pildi līdz 2/3 pilnu. Kad saldēto pienu grasies izmantot, atkausē to lēnām – piens kūst ilgāk, kā citi šķidrumi. Kā arī, pirms sasaldēšanas pienu kārtīgi samaisi, lai saldējot nenostātos krējums, un lai tam nebūtu graudaina tekstūra.

Tā kā piena kvalitāte atkausējot mainās, saldēto pienu labāk izmantot gatavošanai un cepšanai, jo svaigs pēc atkausēšanas tas nebūs tāds, lai to dzertu tāpat.

Svaigi spiestas sulas


Foto: Shutterstock

Sasaldētas augļu sulas ir ne tikai lieliska alternatīva veikalos nopērkamajiem sulu saldējumiem, bet lieliski paspilgtinās arī ikdienā dzerto ūdeni, ja tajā iemetīsi sasaldētas svaigi spiestas apelsīnu sulas kubiņus. Krāsainie kubiņi ne tikai skaisti izskatīsies glāzē, bet būs patīkams garšas pārsteigums un palīdzēs izdzert ikdienā nepieciešamo ūdens daudzumu tiem, kuriem ir grūtības šo normu izpildīt.

Protams, nedrīkst aizmirst arī par saldētām ogām – jāņogām, zemenēm, avenēm, mellenēm un citām. Arī tās ūdenī ne tikai izskatās lieliski, bet garšo arī!

Saldē svaigi spiestas apelsīnu, citronu, ābolu, mango un ananasu sulas, kā arī pamēģini ko neparastu – izspied sulu no rabarberiem, sasaldē to kubiņos un atsvaidzini siltās pavasara dienas ar sezonas produktu. Ar saldētas sulas kubiņiem sanāks arī gardi kokteiļi un sangrija.

Pesto


Foto: Shutterstock

Fantastiskā itāļu mērce ir viena no tām lietām, kas ir loti pateicīga saldēšanai. Tāpēc nebaidies pagatavot liekas rezerves ar šo gardumu, un glabāt saldētavā, lai baudītu visu cauru gadu. Tāpēc, ja esi ticis pie liela daudzuma bazilika uz priekšu – gatavo pesto!

Sasaldēto pesto vienkārši varēsi atkausēt un izmantot individuālām makaronu maltītēm, iemetot saldētos pesto kubiņus šķīvī. Vai arī, sasaldē tos lielākos plastmasas traukos, un tev vairs nebūs jāpērk veikala pesto. Atkusis tas garšos vēl labāk, kā veikala plauktā nostāvējušais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!