Foto: AFP/Scanpix
Vasarā, šķiet, nav nekā baudāmāka par tikko dārzā noplūktas zemenes garšu, taču šī sezona nav ilga, tāpēc bez ogu ēšanas svaigā veidā, jāsteidz tās sasaldēt un iekonservēt rudens un ziemas mēnešiem.

Veselu ogu saldēšana

Ja vēlies sasaldēt veselas ogas, tad iepriekš noteikti jāizdomā, kādās porcijās tās dalīsi un cik lielos daudzumos vēlies zemenes saldēt, turklāt ņem vērā, ka zemenēm jābūt stingrām un veselām, bet bez zaļajiem kātiņiem. Ja zemenes nepieciešams mazgāt, tad pirms saldēšanas tās nosusini ar papīra dvieli vai nožāvē kā citādāk – ja saldēsi slapjas, veidosies balta sarma un ogas salips.

Bieži vien no zemeņu saldēšanas atrunā tas, ka ogas salīp vienā lielā gabalā un pēc tam neiespējami atdalīt nepieciešamo daudzumu. Šajā sakarā var rīkoties divējādi – saldēt ogas mazākās porcijās, aptuveni paredzot vienai reizei nepieciešamo daudzumu, vai arī vispirms zemenes sasaldēt lēzenā traukā, piemēram, paplātē, un tikai tad likt kastītēs un maisiņos. Tādā veidā ogas sasalstot nesalips kopā un būs viegli atdalāmas viena no otras.

Ļoti ērti zemenes saldēt speciālos tam paredzētos maisiņos, ko var vairākkārt atvērt un aizvērt. Tas būs ļoti ērti, ja no viena iepakojuma vajadzēs tikai daļu no ogām.

Blendētu zemeņu saldēšana

Visai izplatīts veids, kā pietaupīt saldās ogas vēlākam laikam, tās sablendējot putriņā un tad saldēt. Šim nolūkam tad vajadzīgi speciālie maisiņi saldēšanai, bet vēl ērtāk būs, ja masu pildīsi trauciņos vai kastītēs, kur pēc tam būs arī ērtāk atlaidināt zemeņu masu. Pēc tam blendētās zemenes noderēs dažādu saldo ēdienu un kokteiļu gatavošanai.

Izmanto zemeņu kauslapiņas

Ierasts zemeņu kauslapiņas pēc tīrīšanas izmest, taču tā vietā būtu lietderīgi izmantot arī šos zaļumus, kuros paslēpušies vitamīni. Ja ogas ir lasītas pašu dārzā vai zini, ka tās augušas bez ķīmijas klātbūtnes, kauslapiņas var izžāvēt un pēc tam izmantot kā tēju.

Zaļās kauslapiņas izklāj uz avīzes, cepamā papīra vai kādas citas virsmas un žāvē istabas temperatūrā 3-4 dienas, ik pa dienai pārcilājot un pagrozot zaļumus, lai tie vienmērīgi izkalst un nesāktu pelēt. Kauslapiņām vajadzētu saglabāt zaļo krāsu arī pēc izžūšanas. Pildi burkās, bundžās vai noslēdzamos traukos un no dažām karotēm zaļumu un verdoša ūdens gatavo gardu tēju.

Zemenes ievārījumos

Vasaras konservējumu klasika ir arī zemeņu ievārījums, un kādu burciņu šī vasaras garduma noteikti jāpagatavo. Zemenes ļoti labi sader ar piparmētru, bet no augļiem un ogām izmēģini persikus, mellenes, rabarberus, avenes un citus vasaras labumus. Zemeņu ievārījumu gatavojot, jārēķinās, ka cukuru vajadzēs labi daudz, tāpēc, ja vēlies no tā vairīties, izmanto speciālo ievārījuma cukuru, tad gala rezultāts nebūs tik salds un arī masa būs ne tik šķidra.

Zemeņu ievārījums bez cukura

Foto: Shutterstock

Ja rūpējamies par savu veselību un nevēlamies uzturā izmantot rafinētu cukuru, desertu un citu saldumu gatavošanā ir jāmeklē alternatīvas. Medus vienmēr bijis cukura veselīga alternatīva. Izrādās, medu var izmantot arī ievārījuma gatavošanā. Līdzīgi kā šo zemeņu ievārījumu, var gatavot arī melleņu ievārījumu.

Lasīt vairāk

Zemeņu ievārījums franču gaumē

Foto: Shutterstock

Zemeņu ievārījums franču gaumē - eksotisks našķis burciņā.

Lasīt vairāk

Zemeņu un rabarberu ievārījums ar piparmētrām

Foto: Shutterstock

Klāt laiks, kad zemenes ir gatavas un arī rabarberi vēl ir ēdami. Pagatavo atsvaidzinošo zemeņu un rabarberu ievārījumu. Izmanto ievārījumu cukuru 1:3, tad ievārījums nebūs pārmērīgi salds, bet patīkami skābens. Ja izmanto parasto cukuru, tad uz 1 kg zemeņu un rabarberu jāņem 1 kg cukura.

Lasīt vairāk

Zemeņu un persiku ievārījums

Foto: AFP/Scanpix

Zemenes ar persikiem sader kā cimds ar roku, tāpēc šo ogu pilnbriedā steidz pagatavot dažas burciņas ar vasaras garšu, ko noteikti novērtēsi vēlākos mēnešos.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!