Foto: PantherMedia/Scanpix
Ne velti saldi rūgto šokolādi mēdz dēvēt par garšu karalieni – tā ir iemantojusi gan kaislīgus pielūdzējus, gan dedzīgus pretiniekus, bet vienaldzīgo nav. Lēni kūstot uz mēles, šokolāde pamazām atklāj savu samtaini maigo garšu un nemanāmi pārņem tevi savā varā. Mūsdienās ar vārdu "šokolāde" vairāk saprot saldas konfektes un tāfelītes, bet patiesībā šokolāde ir rūgta. Saldumu tai piešķir pievienotais cukurs vai citi saldinātāji. Šokolāde ir lielisks enerģijas avots, turklāt tās sastāvā esošais teobromīns un kofeīns sniedz baudas un laimes sajūtu. Lai uzlabotu garastāvokli, žigli ķeries pie darba un pagatavo kādu no mūsu apkopotajām šokolādīgajām receptēm.

Šokolāde, tāpat kā kakaokoki, cēlusies no Centrālās un Dienvidamerikas. Maiji un acteki izsenis izmantojuši samaltas un grauzdētas kakao pupiņas dzēriena gatavošanai. Vārds "šokolāde" cēlies no acteku vārda xocolātl (rūgtais ūdens), ar ko acteki apzīmēja kakao dzērienu.

Eiropā šokolāde īpašu popularitāti aristokrātu aprindās ieguva 17. un 18. gadsimtā. Tiesa gan, ar to našķēties varēja tikai aristokrāti, jo pārējai tautai šis prieks bija pārāk dārgs.

Šokolādi un kakao pulveri ražo no kakaokoku pupiņām, kuras audzē tropiskajos zemeslodes apgabalos. Svaigām kakao pupiņām vēl nav raksturīgās garšas un aromāta, tādēļ tās vispirms fermentē un kaltē.

Pastāv daudz un dažādi šokolādes veidi, kas atšķiras pēc garšas, formas un kvalitātes. Tomēr visas šokolādes visbiežāk iedala tumšajās šokolādēs, piena šokolādēs un baltajās šokolādēs. Tumšās šokolādes sastāvā ir kakao masa, kakao sviests un cukurs, piena šokolādei papildus pievieno vēl piena pulveri, bet balto šokolādi gatavo tikai no kakao sviesta, cukura un piena pulvera.

Mandarīni šokolādē

Foto: Shutterstock
Kamēr mandarīnu sezona vēl nav beigusies, pārsteidz viesus ar našķi - mandarīniem šokolādē! Augļu saldskābais svaigums brīnišķīgi saspēlējas ar rūgti saldo šokolādi. Un, ja to visu papildina ar sasmalcinātiem riekstiem...

Lasīt vairāk

Šokolādes, banānu un biešu kūka

Interesanta šokolādes kūka ar bietēm un banāniem. Recepti piedāvā Raimonds.

Lasīt vairāk

Espresso cepumi ar baltās šokolādes pildījumu

Foto: Vida Press
Rieksti un baltā šokolāde lieliski papildina šo cepumu maigo kafijas garšu. Tie garšos lieliski ne tikai ar tasīti stipra espresso, bet arī ar glāzi auksta piena.

Lasīt vairāk

'Brauniju' glazūrkēksiņi ar šokolādes krēma putām

Svētkos iecienīta kūciņa, kas tiek moderni dēvēta par glazūrkēksiņu ir ar krēma cepurīti pasniegts tases izmēra kēksiņš. Gandrīz jebkuru kūciņu iespējams pasniegt kā glazūrkēksiņu. Galvenā atšķirība no standarta izmēra tortes ir tā, ka kēksiņš tiek cepts formiņā.

Lasīt vairāk

Šokolādes suflē ar balzama liķiera 'Šarlote' vaniļas mērci

Suflē ir franču izcelsmes vārds, kura nozīme ir "uzpūsts uz augšu", kas pilnībā atbilst desertam, - tas eleganti paceļas virs trauciņa malām. Suflē ir neilgu laiku krāsnī cepts deserts, kas savu gaisīgumu iegūst, masā iejaucot saputotus olu baltumus. Svarīgi ir desertu nepārcept, lai tas iekšpusē saglabātos krēmīgs. Recepti sagatavojusi Baiba Muzikante, "Caramelle.lv.

Lasīt vairāk

Franču šokolādes kūka bez miltiem

Foto: Publicitātes foto
Šī kūka atklāj franču dāmu figūras noslēpumus. Tās pagatavošanā netiek izmantoti milti, kas ir slaiduma atslēga. Kūkai tiek pievienota tumšā šokolāde, kas ir ļoti bagātīga un sātīga savā garšas pilnībā un pietiek ar nelielu gabaliņu, lai to pilnībā izbaudītu un apmierinātu kāri pēc saldumiem.

Lasīt vairāk

Krēmīgie šokolādes kvadrātiņi

Foto: Vida Press
Šokolādes kvadrātiņi ar bagātīgu glazūras kārtu - katrs kumoss ir īsts baudījums garšas kārpiņām.

Lasīt vairāk

Tumšās šokolādes cepumi ar baltās šokolādes glazūru

Foto: Vida Press
Šie cepumi neprasa nekādus komentārus, jo, kā zināms, šokolādes nekad nemēdz būt pārāk daudz. Vienkārši pagatavo un izbaudi katru kumosu!

Lasīt vairāk

Mafini ar šokolādes gabaliņiem

Foto: Shutterstock
Mafini ar šokolādes gabaliņiem gardam našķim pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Krēmīgais šokolādes un 'Bailey's' liķiera pudiņš

Foto: Shutterstock
Ātri pagatavojama šokolādes pudiņa recepte - pats grūtākais ir sagaidīt, kad deserts atdzisīs, lai to varētu pilnībā izbaudīt!

Lasīt vairāk

Dievīgais šokolādes kēkss

Skapī stāvēja dažas šokolādes tāfelītes, kuras sen jau čukstēja, ka vajag tās izlietot. Kūku cept? Mafinus? Galu galā izlēmu, ka ehh... kas mājās ir, ar to cepšu kaut ko. Sanāca dievīgi labs kēkss, kuru var ēst gan siltu, gan aukstu.

Lasīt vairāk

Mutē kūstoši šokolādes cepumi

Foto: Vida Press
Trausli šokolādes cepumi, kuri ātri vien apēdas, jo ir tik gašīgi un mutē kūstoši, ka roka pati sniedzas tiem pakaļ. Bērniem noteikti patiks piedalīties dekorēšanā, izgreznojot cepumus ar cukura glazūras rakstiem.

Lasīt vairāk

Franču zīda kūka - vēsas šokolādes putas zeltainā smilšu mīklas groziņā

Decembris ir tas gada laiks, kad es īstenoju desertu receptes, kuras citkārt šķiet pārāk izsmalcinātas. Dekadentiskas, grēcīgi saldas un šokolādīgas. Bet ar vienu BET, ko es ievēroju allaž - šīm receptēm jābūt vienkāršām un uzticamām. Jo šai pasaulē ir divas lietas, ko es nevēlos pieredzēt - pavadīt visu dienu virtuvē un vilties par rezultātu. Šī iemesla dēļ es dievinu franču "zīda kūku". Vienkārši pagatavojama, grēcīgi garda un šokolādīgi izsmalcināta!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!