Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Klasiska franču kulinārijas recepte, kas nosaukta Svētā Onorē (St. Honoré) vārdā, kurš ir konditoru un šefpavāru patrons. Lai gan sarežģīti pagatavojama, šī kūka, gluži kā teju jebkura franču virtuves smalkmaizīte, būs izcili garda.
24Sastāvdaļas
grūti

Sastāvdaļas

Porcijas: 10
PAMATNEI:320 gkārtainā mīkla1 ola PLAUCĒTAJAI MĪKLAI:75 gmilti60 gsviests šķipsnasāls2 olas PILDĪJUMAM:375 gpiens6 olu dzeltenumi75 gpūdercukurs30 gmilti30 gkukurūzas milti100 gsviests (istabas temp.)0.5 TKvaniļas pasta KARAMELEI:350 gpūdercukurs1 ĒKglikozes sīrups PIEDERUMI:2 cepamās pannas izklātas ar cepamo papīru konditorejas tūtas 10mm liels konditorejas uzgalis pildīšanai šķeltais (Onorē) konditorejas uzgalis

Sagatavošana

1

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200oC.

2

Kārtaino mīklu izrullē nedaudz lielāku, kā tā ir gatavā veidā (ap 30x30 centimetri). Ar dakšiņu sadursta abas mīklas puses, bet pēc tam mīklu liek uz cepamās pannas.

3

Mīklas plāksnei pa virsu liek šķīvi (25 centimetrus platu), un apgriež ar nazi visapkārt tam, lai veidotos apaļš kūkas pamats.

4

Gatavo plaucēto mīklu. Miltus izsijā traukā.

5

Nelielā katliņā ielej 150 ml ūdens un pievieno sāli un sviestu. Katliņu liek uz plīts un karsē uz nelielas uguns, līdz sviests izkusis.

6

Pēc tam karstumu palielina un ļauj sviestam sākt viegli vārīties. Nu jādarbojas ātri – katliņu ņem nost no plīts un sviestam pieber miltus. Ar koka karoti mīklu maisa, līdz tā labi saķepusi un savēlusies bumbā.

7

Katliņu liek atpakaļ uz plīts un karsē 30 sekundes līdz vienai minūtei, lai milti izkarstu. Katliņu ņem nost no plīts un ļauj mīklai atdzist aptuveni 10 minūtes. Lai mīkla ātrāk atdzistu, to pārliek aukstā bļodā.

8

Kad mīkla atdzisusi, tai pa vienai pievieno olas, ar rokas mikseri mīklu kārtīgi sakuļot, lai veidotos spīdīga mīkla.

9

Mīklu pilda konditorejas tūtā, kurai uzlikts parastais uzgalis.

10

Kārtainās mīklas pamatni apsmērē ar sakultu olu. Ar tūtu virs kārtainās mīklas izspiež visapkārt tās maliņām apli. Pēc tam "uzzīmē" vēl vienu apli iekš tikko uzziestā. Bet pēc tam, pa virsu abām šaurajām mīklas apļu svītrām uzvelk trešo.

11

Kad tas izdarīts, uz citas cepamās pannas uzspiež plaucētās mīklas bumbiņas, vidēja izmēra, aptuveni 10-11.

12

Abas cepamās pannas liek cepeškrāsnī un cep 20-25 minūtes, līdz kūkas pamatne un plaucētās mīklas bumbiņas ir zeltainas.

13

Bumbiņas pēc tam ņem laukā no cepeškrāsns, iedur tajās ar nazi, un liek vēl piecas minūtes cepties.

14

Ar naža galu nedaudz sadursta arī kūkas pamatnes mīklu un liek cepties uz dažām minūtēm, lai kārtainā mīkla vēl vairāk paceltos.

15

Kad viss izcepies, kūkas pamatni un mīklas bumbiņas atdzesē.

16

Gatavo krēmu pildījumam. Nelielā katliņā lej pienu, pievieno sāli un ļauj pienam sākt uz plīts vārīties.

17

Tikmēr bļodā sakuļ olu dzeltenumus kopā ar cukuru, miltiem un kukurūzas miltiem, līdz iegūta vienmērīga krēma masa. Masai pārlej karsto pienu, vienlaikus to maisot.

18

Pēc tam krēmu pārliek tajā pašā katliņā, kur tika vārīts piens. Liek uz plīts un karsē, līdz no krēma ceļas viegli garaiņi – krēmu karsējot visu laiku maisa, lai neveidotos kunkuļi.

19

Ja kunkuļi sanākuši, krēmu izspiež caur sietu.

20

Olu krēmu pārlej bļodiņā, pa virsu pārliek pārtikas plēvi un ieliek ledusskapī sastingt.

21

Pirms pildīšanas krēmu izņem no ledusskapja un vēlreiz sakuļ. Iecilā tajā mīksto sviestu, kā arī vaniļas pastu vai vaniļas pāksts sēkliņas.

22

Aptuveni trešo daļu no krēma liek konditorejas tūtā.

23

Ņem plaucētās mīklas bumbiņas un izkārto virs kūkas visapkārt, lai redzētu, cik daudz būs nepieciešamas.

24

Pēc tam nepieciešamajā skaitā mīklas bumbiņu sapilda krēmu, cik vien var.

25

Ņem citu konditorejas tūtu, kurai uzlikts Onorē konditorejas uzgalis (uzgalis, kuram ir vertikāls V formas iegriezums), un piepilda to ar atlikušo krēmu.

26

Zigzagā spiež krēmu uz kūkas virsmas, iekļaujoties plaucētās mīklas apļu robežās (kā redzams attēlā).

27

Gatavo karameli. Katliņā lej 125 ml ūdens. Pievieno tam pūdercukuru un glikozes sīrupu. Katliņu liek uz plīts (mazas uguns), un cukuru maisa, līdz tas izkūst. Pēc tam, kad visi cukura kristāliņi izkusuši, palielina plīts liesmu līdz mērenai un vāra cukuru tik ilgi, līdz tam ir dzintaraina krāsa.

28

Sagatavo aukstu ūdens bļodu (vai piepilda izlietni ar aukstu ūdeni), un, tiklīdz karamele ieguvusi vajadzīgo krāsu, katliņu iemērc aukstajā ūdeni, lai cukurs beigtu vārīties. Katliņu ūdenī patur vismaz desmit sekundes.

29

Uzmanīgi katru plaucētās mīklas bumbiņu iemērc cukura sīrupā. Apmērcētās bumbiņas pēc tam liek uz cepamā papīra, lai sīrups nedaudz sastingtu.

30

Ar karameli apklātās bumbiņas pēc tam izkārto virs kūkas, skaistā vainadziņā gar pamatnes ārpusi tā, lai bumbas viena otrai tikpat kā nepieskartos.

Gatavo kūku ēd tajā pašā dienā, kad pagatavota.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!